Top News
3155 prikaza

'Ruska Paris Hilton' kandidira se za predsjednicu

Ksenija Sobčak, ruska posvuduša, "ruska Paris Hilton", kandidatkinja za predsjednicu na izborima 2018.
Evgeniy Isaev/Flickr/CC BY 2.0
Putinova nova suparnica kći je njegovog političkog mentora koji ga je vodio još od 1989.

Ruska novinarka, kći prvog postkomunističkog gradonačelnika Sankt Peterburga i, štonoseveli, posvuduša i zvijezda TV reallityja Ksenia Sobčak objavila je da će se kandidirati na izborima za predsjednika Ruske Federacije u ožujku 2018. "Dosta je bilo tišine, o ovome sam razmišljala mjesecima. Namjeravam biti kandidat onih koji žele glasati protiv svih", prenijele su njene riječi agencije diljem svijeta nakon njenog otvorenog pisma u Vedomostima. Drugim riječima, ona želi privući protestne glasove Rusa.

Prethodno joj je opozicijski liberalni političar Aleksej Navalni savjetovao da to ne čini kako ne bi dodatno podijelila ionako slabu opoziciju u ovoj zemlji, no ona se nije obazirala. Zbog društvenog pedigrea, 35-godišnja Sobčak u Rusiji inače slovi za "rusku Paris Hilton". Ona je godinama sinonim za svijet celebrityja i seksa, bila je model Playboya, urednica je "L'Officiel Russia", imala je svoj reallity show, a tabloidi je obožavaju jer je nepresušan izvor skandala. 2011.

Ksenija Sobčak, ruska posvuduša, "ruska Paris Hilton", kandidatkinja za predsjednicu na izborima 2018. | Author: Evgeniy Isaev/Flickr/CC BY 2.0 Evgeniy Isaev/Flickr/CC BY 2.0

Sobčak se počinje pojavljivati kao politička aktivistkinja. Nakon posljednjih parlamentarnih izbora pojavila se kao govornica na prosvjedu povodom objave izbornih rezultata, a bila je i u kratkoj vezi s jednim od istaknutijih ljudi iz opozicije Iljom Jašinom. U lipnju 2012. vlasti su joj poslale maskirane policijske istražitelje u pretres njenog doma i tada su joj zaplijenili dva milijuna eura u gotovini. Ona je tada već počela i sa svojom karijerom voditeljice na TV Dožd, mediju nastrojenom liberalno opozicijski.

Što se tiče odnosa prema Kremlju, Sobčak je do sada isticala da je apolitična osoba. Uvijek je izbjegavala kritizirati Vladimira Putina, mnogi vjeruju i zato što je ruski predsjednik bio blizak prijatelj njenog oca, šuškalo se čak i da joj je krsni kum. Njen otac Anatolij 1989. je kao 50-godišnjak postao praktično politički mentor 35-godišnjeg KGB-ovog službenika Vladimira Putina.

Još tada, kao gradonačelnik Sankt Peterburga, on je Putina smatrao kao odličan materijal za budućeg nacionalnog vođu, a Putin mu je bio vrlo lojalan i od potpunog povjerenja. Krajem 90-ih tata Sobčak više nije bio u milosti političkih vlasti Borisa Jeljcina, na njega se obrušio niz optužbi za korupciju, stres ga je toliko zdravstveno pogodio da je obolio i navodno je osobno Putin sredio da se u to vrijeme povuče u zapadnu Europu.

Ksenija Sobčak, ruska posvuduša, "ruska Paris Hilton", kandidatkinja za predsjednicu na izborima 2018. | Author: Evgeniy Isaev/Flickr/CC BY 2.0 Evgeniy Isaev/Flickr/CC BY 2.0

U veljači, samo nekoliko dana prije nego što će umrijeti, Sobčak je bio aktivan u predsjedničkoj kampanji Putina. Opisivao ga je kao demokrata predanog slobodnom tržištu, odlučnog i hrabrog čovjeka, idealnog na mjestu državnika. Povodom objave da se sada na izborima želi kandidirati Sobčakova kći, Putin je za Vedomosti rekao sljedeće: "Uvijek sam poštovao Ksenijinog oca i smatrao ga istaknutom ličnosti u povijesti moderne Rusije. On je bio častan čovjek i u mom je životu bio jako značajan."

Za njenu kandidaturu rekao je, pak, da "osobni odnosi nemaju bitnu ulogu kad je riječ o izbornoj utrci za predsjednika", a za njenu eventualnu političku karijeru da će ona "ovisiti o političkom programu koji će ponuditi". U tom dijelu Ksenija Sobčak najviše zasad spominje želju da reformira obrazovanje i pravosudni sustav, te da otvori prostor ženama u Rusiji u svijetu politike.

Prema nedavnom istraživanju javnog mnijenja Centra Levada, 71 posto građana Rusije željelo bi u politici vidjeti više žena. 60 posto htjelo bi ih vidjeti u još većem broju na vodećim pozicijama u vladi. No, samo 34 posto voljelo bi vidjeti ženu i na mjestu predsjednika. Sobčak je, inače, svoju kandidaturu opisala kao "vrhunski umjetnički projekt". 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.