Top News
1018 prikaza

Rusija prestaje financirati Vijeće Europe

Vladimir Putin
REUTERS
Financiranje neće nastaviti dok se ne vrate prava ruske delegacije u toj organizaciji, objavilo je rusko ministarstvo vanjskih poslova

Rusija je suspendirala financiranje Vijeću Europe za ovu godinu, obavijestio je u petak ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov Thorbjorna Jaglanda, glavnog tajnika te glavne europske organizacije za ljudska prava. 

Parlamentarna skupština Vijeća Europe, organizacije koja broji 47 država članica, oduzela je ruskoj delegaciji pravo glasa nakon što je Moskva anektirala ukrajinski poluotok Krim 2014. godine. 

Lavrov je u telefonskom razgovoru Jaglandu rekao da se financiranje neće nastaviti dok se ne vrate prava ruske delegacije u toj organizaciji, objavilo je rusko ministarstvo vanjskih poslova. 

Moskva je izrazila nezadovoljstvo i zbog niza presuda Europskog suda za ljudska prava, institucije sa sjedištem u Strasbourgu koja štiti Europsku konvenciju o ljudskim pravima. 

Taj je sud ovog mjeseca donio odluku da zakon o zabrani onoga što su ruske vlasti nazvale promociju homoseksualnosti maloljetnicima krši Konvenciju, na što je Moskva najavila svoju žalbu. 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.