Top News
5289 prikaza

Rusi Suhojima ubili šefa ISIL-a Al-Baghdadija

Abu Bakr Al Baghdadi
Youtube
Čekali su da se u tajnom bunkeru u pustinji okupi cijeli zapovjedni lanac ISIL-a, a onda su udarili

Vođa terorističke organizacije Islamske države Abu Bakr al-Baghdadi, kako tvrdi rusko ministarstvo obrane, ubijen je u ruskim zračnim napadima južno od Rake. Prema priopćenju ruskog ministarstva obrane, Al-Baghdadi je, po svemu sudeći, ubijen zajedno s ostalim čelnicima Islamske države u napadu koji su ruske zrakoplovne snage izvele 28. svibnja.

Al-Baghdadi ubijen je nakon što su Rusi dobili informaciju o održavanju sastanka visokih dužnosnika ISIL-a na kojem su razmatrali kako i na koji način napustiti Raku, za koju je samo pitanje dana kada će pasti u ruke arapsko-ruske koalicije. Sirijski su vojni izvori za Večernji list potvrdili da su ruski bombarderi, unatoč tome što je sastanak visokih zapovjednika ISIL-a počeo ranije, čekali s bombardiranjem dok nije stigao vođa terorističke organizacije Islamske države, Abu Bakr al-Baghdadi.

Islamska država Tragična pogreška Top News Desetljeće prije pokolja lidera iz ISIL-a pustili na slobodu

Isti izvor potvrdio je da su napad izveli bombarderi Suhoj 35 i Suhoj 34 te da je američka strana znala za tu akciju. Uz Al-Baghdadija, prema sirijskim izvorima, ubijeno je i 30-ak zapovjednika te 300 boraca. Među poginulima je i emir Rake, Abu al-Haj al-Masri i vođa specijalne jedinice ISIL-a Ibrahim Anayef al-Haj.

Iako za sada teroristička organizacija Islamska država ne potvrđuje niti demantira vijest o ubojstvu svoga vođe Abu Bakr al-Baghdadija, na njezinim stranicama objavljene su slike razaranja tog objekta uz komentar da su od siline bombardiranja tog objekta, koji je potpuno razoren, mislili da je potres. Analitičari vjeruju da je Abu Bakr al-Baghdadi ovaj put zaista ubijen, s obzirom na to da je tu informaciju u javnost prvi put plasiralo rusko ministarstvo obrane, koje nikad dosad nije izlazilo s nepotvrđenim informacijama.

Vođu teorističke organizacije Islamske države irački mediji su do sada nekoliko puta pokapali, trovali i uhićivali. Naime, samo u prethodnih godinu dana objavljivane su informacije da je Al-Baghdadi najprije otrovan, zatim da je ubijen, da bi na kraju stigla vijest i da je uhićen. Svaka od tih informacija, međutim, pokazala se netočnom. Za Al-Baghdadija, koji je postao najtraženiji terorist na svijetu, američki State Department ponudio je najveću nagradu dosad.

Taj bliskoistočni strah i trepet, 47-godišnji Abu Bakr al-Baghdadi, koji sije strah po svijetu i prijeti velikom globalnom krizom, kao mladić bio je neupadljiv i sramežljiv. Rođen je u religioznoj obitelji i odrastao u gradu Samari u Iraku te se preselio u Bagdad, gdje je stekao doktorat islamskih znanosti i doktrine. Za vrijeme studija bio je i imam džamije u Bagdadu gdje je vodio molitve. Kada je 2003. godine počela Amerikancima predvođena invazija na Irak, pridružio se salafističkim džihadističkim pobunjenicima.

Amerikanci su ga ulovili, no i oslobodili godinu dana kasnije jer su ga smatrali civilom, a ne vojnom metom. O najtraženijoj osobi na svijetu, Ibrahimu Auad Ibrahimu Ali al-Badri al-Samarai, poznatom po ratnom nadimku Abu Bakr al-Baghdadi, koji je preko noći postao svjetska tema proglasivši Islamsku državu na teritoriju Iraka i Sirije, kojem su Amerikanci ucijenili glavu na 10 milijuna dolara, jako malo se znalo do proglašenja kalifata.

ISIL-ova propaganda "Unutar Islamske države" Top News Turistički posjetili ISIL, a čuvao ih je najtraženiji koljač džihadista

Potkraj lipnja 2014. godine ISIL je proglasio kalifat na teritoriju Sirije i Iraka sa sirijskim gradom Rakom kao glavnim gradom koji su osvojili u ožujku 2013. i koji se nalazi u dolini Eufrata, manje od 200 kilometara od iračke granice. Samoproglašeni kalif Abu Bakr al-Baghdadi pozvao je muslimane da emigriraju u kalifat kako bi pomogli izgradnji islamske države.

U jednoj od rijetkih poruka koje je izravno uputio, Al-Baghdadi je tada naročito apelirao na muslimane s praktičnim znanjima i strukom – suce, liječnike, inženjere, one s iskustvom u vojsci i administraciji... Baghdadi se zadnji put u javnosti pojavio u Mosulu 2014., na videosnimci na kojoj je odjeven u crnu klerikalnu odjeću iz srednjovjekovne džamije Veliki al-Nuri i proglasio svoj kalifat. Napustio je Al-Qa’idu 2013., dvije godine nakon hvatanja i smaknuća Osame bin Ladena.

Za sve terorističke napade koje su njegovi borci izveli u svijetu, osobno je dao naredbu, a napad na Pariz i Bruxelles sam je i organizirao. Teroristi koji su izvršili te terorističke napade bili su mu jako bliski i povjerljivi. Iako je u mladosti bio sramežljiv, odrastao je u krvoločnog čovjeka koji se nije libio ničega. Često je audioporukama pozivao svoje pristaše na terorističke napade te da ubiju što više „nevjernika“.

Nakon što su koalicija predvođena SAD-om a potom i Rusija krenule sa zračnim udarima, Al-Baghdadi je poručio da njima teritorij ništa ne znači te da će u slučaju teritorijalnog nestanka kalifata rat preseliti u Europu i Sjedinjene Američke Države. Zadnje informacije kojima je CIA raspolagala govorile su da je Baghdadi pobjegao iz Mosula u pustinju, ali se sa sigurnošću nije moglo potvrditi točno mjesto jer je pustinja puna podzemnih skloništa još iz vremena Sadama Huseina.

Policija i vojska vode izbjeglice iz kampa u Dobovi na željezničku postaju Andrew Hosken Top News "Zbog bijede u izbjeglištvu u Siriju se svaki dan vraća 2000 ljudi"

Da ga ne otkriju, Al-Baghdadi pobjegao je samo s najbližim suradnicima te sa sobom nije nosio komunikativno sredstvo uz koje bi službe mogle locirati njegovu točnu lokaciju. Zbog toga je i nekoliko puta na dan mijenjao svoj položaj. CIA je u potragu uključila i posebne satelite i dronove da pregledaju brisani prostor pustinje u Iraku i Siriji kako bi odredili točnu lokaciju Al Baghdadija, koji je pobjegao nakon što je postao svjestan da je samo pitanje sati kada će Mosul biti potpuno u rukama iračkih snaga.

Nakon toga, kako tvrde sirijski vojni izvori, Al-Baghdadi se brodicom s najbližim suradnicima uspio preko rijeke Eufrat probiti u glavni grad kalifata Raku, gdje je napokon i ubijen.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.