Top News
20259 prikaza

Rusi: Srpski prijatelji, a Hrvatsku su naoružali

Aleksandar Vučić i Vladimir Putin
pool/REUTERS/PIXSELL
Ruski kalašnjikovi su kupovani za siću od oko 1.000 kuna po komadu i spasili su Hrvatsku u Domovinskom ratu

Gotovo sam zaplakao kad sam ih vidio, govorio je u kolovozu ove godine Aleksandar Vučić nakon što je srpskoj javnosti predstavio ruske MiG-ove. Poklon ruskih prijatelja dolazi s nekim uvjetima koje tek rijetki spominju. Osim što će Srbija isplatiti više od 200 milijuna dolara za popravak derutnih zrakoplova, neki su bili u tako lošem stanju da ni ekstenzivni popravci ih neće osposobiti za let.

Sve to pada u drugi plan jer se javnosti prezentiraju kao još jedan u nizu dokaza rusko-srpskog prijateljstva što samo dokazuje da Rusija vodi jako učinkovitu kampanju za osvajanje srpskog prijateljstva. Kako piše The Washington Post, Rusija i zapad vode ogorčeni diplomatski rat za srpsku naklonost i usprkos svim naporima Europske unije, Rusija pobjeđuje.

Europska unija troši ogromne svote novca kako bi Vučić i Srbija nastavili svoj put prema članstvu u Uniji, a te brojke dosežu i više od 11 milijardi dolara u 2016. godini. Treba napomenuti da The Washington Post tu ubraja trgovinu, ulaganja i izravnu pomoć. S druge strane je Kremlj koji je pronašao načina za znatno jeftiniju kupovinu naklonosti. 

"Zapad ulaže ogromne svote novca u Srbiju, ali sve je to psihološki mizerno kad se usporedi MiG-ovim faktorom", kazao je Petar Vojinović, urednik portala Tango Six. 

Vladimir Putin Novi rat? Top News Putin jednim potezom mijenja čitav Bliski istok

Rusija voli naglašavati neraskidive veze sa Srbijom, ali činjenice su da je od 1948. godine i razlaza Titove Jugoslavije sa Staljinom i Sovjetskim savezom odnos dviju država bio dosta hladan. Za vrijeme ratova u devedesetima s Hrvatskom, Bosnom i Hercegovinom, a kasnije i na Kosovu, Rusija je imala dovoljno svojih problema da se intenzivnije posveti svojim prijateljima. 

Usprkos deklariranom prijateljstvu Srbiji, Boris Jeljcin je, navodno čak i osobno, odobrio naoružavanje hrvatske vojske tijekom Domovinskog rata. Helikopteri Mi-24 ali i MiG-ovi, dopremani su ruskim zrakoplovima preko Mađarske u Hrvatsku kako bi se izbjegle međunarodni embargo na naoružavanje zemalja bivše Jugoslavije. 

Preko Zvonka Zubaka i njegove kompanije Winsley Finance Limited je Hrvatska iz Rusije nabavila 24 MIG-a 21, 17 transportnih helikoptera, 11 borbenih helikoptera MI-24, 100 protuoklopnih lansera Fagota, nekoliko tisuća raketa i bombi, nekoliko desetaka tisuća kalašnjikova i oko 30 milijuna metaka. Ono najvažnije, Rusi su imali vrlo pristojne cijene. MIG-ovi su stajali oko 700 tisuća dolara po komadu, leteće topovnjače MI-24 tada, a i sada najmoćniji vojni helikopter na svijetu, stajali su između 1,5 i 2 milijuna dolara po komadu, a kalašnjikovi su stizali po cijeni od po 134 dolara. Posao u koji je bio uključen Zubakov Winsley i koji je bio dogovoren i plaćan putem Gojka Šuška, ministra obrane, te generala Vladimira Zagorca, koštao nešto manje od 100 mil. američkih dolara, opisao je prije nekoliko godina Večernji list.

Istovremeno s prodajom oružja Hrvatskoj su ruske jedinice u sastavu UNPROFOR-a kontrolirale što se događa u Vukovaru, a prema nekim izvorima su ruski dragovoljci sudjelovali u borbama na strani pobunjenih Srba.

Aleksandar Vučić - Gazivode Gazivode Top News Vučić je spreman za rat zbog elektrane, evo i zašto

Ali taj dio će Rusija taktički zanemariti. "Slika bratstva je građena putem meke moći", kazao je za Washington Post Vuk Vuksanović, istraživač London School of Economics. 

Pozitivna slika o Rusiji vidi se na naslovnicama tabloida, ali i na TV-u zahvaljujući novinskoj agenciji Sputnjik koja emitira i na srpskom jeziku. "Nije riječ o stranom utjecaju. Ne vidimo rusku perspektivu kao strani utjecaj", kazao je Nikola Vržić, voditelj radijske emisije Sputnjika i urednik tjednika Pečat.

Rusku trobojnicu ćete često vidjeti rame uz rame sa srpskom duž brojnih cesta, a da bi ironija bila veća, Europa je izgradila većinu te infrastrukture. Dok su trobojnice vječne, plavo-žuti simbol EU nestaje čim strojevi odu s gradilišta. 

Ankete srpske javnosti govore da dvadesetak posto Srba misli da im je Rusija najviše financijski pomogla od sloma režima Slobodan Miloševića. Istina je da su Rusi dali stotinjak milijuna dolara od 2010. do 2016. godine, dok su institucije EU u istom vremenskom razdoblju donirale tri i pol milijarde dolara. Recimo, prema podacima Washington Posta, jedna Švedska je dala više pomoći Srbiji nego Rusija. 

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Perun 10:46 09.Listopad 2018.

    Opet krive interpretacije povijesti!!!!!!! Pijandura Jeljcin kao član gorbačove Belaževske bande je bio zainteresira za slom socijalizma u istočnoj Europi jer je bio agent CIA-e i kao takav je i želio rat među bratskim zemljama Balkana. Dakle Jeljcin je osim ... prikaži još! što je postupao po nalozima masona sa zapadaisto tako doslovno uništio cijeli Sovjetsku infrastrukturu koja je stvarana 70 godina a komercijalizacijom naoružanja iz sovjetskih zaliha je sebi i svojoj mafiji punio off-shore račune. Gnjida!!!!