Top News
7347 prikaza

Prvi poraz Ante: Rusi odbili dati novac

Poslovnica Sberbanka
Marijan Sušenj/PIXSELL
Iako se očekivalo, dogovor nije postignut s ruskom Sberbankom

Iako je najavljeno da će dobiti 150 milijuna nužnih kuna za revitalizaciju poslovanja, čini se kako od svega obećanog ništa. Naime, Agrokoru će pet domaćih banaka odobriti kredit od samo 80 milijuna eura, dok se Sberbanka povukla i za sada ne djeluje u financiranju.

Ramljak je potvrdio te informacije te izjavio kako Sberbanka nije u igri jer nisu imali dovoljno vremena za pregovore s njima.

- S dobivenim sredstvima smo ušli u mirniju fazu. To smo ispregovarali u 48 sati, a Sberbanku ostavljamo za drugu fazu - izjavio je.

Istaknuo je kako je tekuća likvidnost bolja nego se očekivali, pa su iz nje osigurane plaće radnika, a zahvalio je domaćim bankama koje imaju povjerenje u kompaniju.

Zašto se Sberbanka povukla?

Podsjetimo, Sberbank je bio spreman Agrokoru odobriti novo financiranje radi spašavanja kompanije pod uvjetom da stabilizacijski kredit od 100 milijuna eura, koji je odobrio Agrokoru ranije ove godine, bude tretiran kao najstarija tražbina, rekao je Bloombergu prvi zamjenik predsjednika Sberbanka Maksim Poletaev.

Dosad je  najavljeno da će dobiti kredit od 150 milijuna eura koliko je nužno za normalno poslovanje. Strani kreditori, čini se, ne žele zasad sudjelovati u tom aranžmanu. Saznajemo da je u 80 milijuna kredita sudjelovalo pet domaćih banaka te da će kamate biti značajno manje od dosadašnjih 9,5 posto, a kredit se mora vratiti u roku 15 mjeseci. 

Poletaev je rekao da su Sberbank i VTB ranije uskratili povjerenje vlasnicima Agrokora-obitelji Todorić, zbog problema s vođenjem poslovnih knjiga  te se dodaje da se obujam potrebne kratkoročne likvidnosti Agrokora procjenjuje na oko 150 milijuna eura, a tvrtka ta sredstva može dobiti nakon stupanja na snagu lexa Agrokor.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • 555794mr 20:26 12.Travanj 2017.

    Skužili su rusi u kakvoj državi, pardon, u kakvom cirkusu se radi, pa su se za sada radije povukli. Sigurno je sigurno!!!

  • hrza 18:42 12.Travanj 2017.

    Pametni ljudi. Kad brod tone spasavaj se tko može.