Top News
4451 prikaza

Rusi najavili osvetu zbog aviona: Hoće li početi novi rat?

Iljušin Il-20m
Wikipedia
Jako malo činjenica je potpuno utvrđeno, a čini se da bi se uzavrela situacija mogla dodatno zagrijati

Još jedan ruski zrakoplov srušen je na nebu iznad Sirije, a sada se ogromna rasprava vodi o tome tko ga je srušio. Dok se ranije gotovo odmah doznalo tko je i odgovoran, sada je situacija znatno kompliciranija. Jedni optužuju Izrael, drugi govore da je riječ o smrtonosnoj grešci sirijske protuzračne obrane, a vijesti s terena govore samo da je zrakoplov srušen.

Rusija je priopćila u utorak da je sirijska vojska nenamjerno srušila ruski vojni zrakoplov nad Sirijom, ali je za taj incident okrivila Izrael i zaprijetila mu osvetom, javljaju ruske novinske agencije.

Rusko ministarstvo obrane ranije je priopćilo kako je ruski vojni zrakoplov Il-20 s 14 članova posade nestao s radara iznad Sirije u isto vrijeme kada su izraelske i francuske snage izvodile zračne napade na ciljeve u toj bliskoistočnoj državi. Nakon toga je objavilo da je avion srušilo sirijsko protuzračno topništvo u tzv. prijateljskoj vatri, prenijela je Hina. Međutim, ministarstvo smatra da je za to odgovoran Izrael jer su u vrijeme incidenta izraelski borbeni zrakoplovi provodili zračne udare na sirijske ciljeve i dali su Moskvi samo jednominutno upozorenje, što nije bilo dovoljno vremena da ruski avion odleti na sigurno.

Putinovi specijalci Vojne igre Tehno Elitni Putinovi ratnici moraju koristiti talijansku opremu

Ministarstvo je optužilo izraelske vojne zrakoplove da su namjerno stvorili "opasnu" situaciju nad sirijskim gradom Latakiom, koji se nalazi u blizini ruske vojne baze Hmejmim gdje se Il-20 spremao sletjeti, izvijestila je RIA. Petnaest ruskih vojnika je poginulo zbog, kako navodi ministarstvo, "neodgovornih akcija Izraela", prenosi Interfax. "To nikako nije u duhu rusko-izraelskog partnerstva", rekao je glasnogovornik ministarstva Igor Konašenkov.

Službeno izraelsko objašnjenje kaže da su gađali postrojenja Hezbollaha u Siriji, a da je ruski zrakoplov srušila sirijska vojska koja nije pazila jesu li na nebu istovremeno i ruski ratni zrakoplovi. Dobar broj analitičara sada pažljivo promatra razvoj situacije zato što Izraelu ni u kom slučaju ne odgovara da se nađe na krivoj strani sirijskog oružja. Stavimo na stranu kronične neuspjehe arapske vojske, kako sirijske, tako egipatske, jordanske i da ne nabrajamo dalje, u ratovima protiv Izraela.

Nitko ne želi dirati u osinje gnijezdo jer se u i oko Sirije stvorio gordijski čvor epskih razmjera. Izrael i Turska tek nedavno su se pomirili nakon nekoliko godina tenzija prouzročenih izraelskim nesmotrenim zaustavljanjem flotile s humanitarnom pomoći Palestini gdje su ginuli turski aktivisti. Ista ta Turska je na jedvite jade prebrodila krizu s Rusijom kada su im srušili ratni zrakoplov zato što je ušao u turski zračni promet. Ubojstvo ruskog veleposlanika Andreja Karlova u Ankari prije gotovo dvije godine samo je dodatno narušilo odnose dviju država.

Rusi i Izraelci su inače odlično surađivali pa je tako izraelski premijer Benjamin Netanyahu bio jedan od rijetkih stranih uzvanika na obilježavanju ruske pobjede nad nacističkom Njemačkom. 

Sirijci i Rusi odlično surađuju, a nitko neće zaboraviti kako je Vladimir Putin vojskom i zrakoplovima doslovno spasio režim Bašara al-Asada. 

Nuklearni pokus s vojnicima Tko je odgovoran? Life Napokon riješen misterij nuklearne bombe usred oceana

Trenutačno se sprema velika ofenziva na posljednja pobunjenička utočišta oko grada Idliba gdje je mnoštvo oružanih frakcija ovisno o Turskoj pomoći.

Sve nabrojano je samo dio isprepletenih i kompliciranih interesa u Siriji, pa se nismo ni dotaknuli činjenice da Izrael, vrlo vjerojatno, posjeduje nuklearne bombe, da su vrhunski opremljena i obučena vojska uz bezrezervnu podršku Sjedinjenih Američkih Država. 

Svaki krivi metak, a do sad ih je bilo mnoštvo, mogao bi izazvati novi globalni sukob. Nadajmo se da tragična smrt 15 ruskih vojnika neće biti baš taj okidač, ta kap krvi koja će preliti sirijsku čašu.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.