Top News
2498 prikaza

Rusi mogu spasiti Inu i sisačku rafineriju, ali...

Inine cisterne
Goran Kovacic (PIXSELL)
Sugovornici su izrazili uvjerenja da postoji i drugo rješenje za Inu, ali postoji pitanje geopolitičkih interesa koji se sukobljavaju u Hrvatskoj

Najave novog direktora INA-e Sandora Fasimona o mogućnosti prenamjene rafinerije u Sisku, zbog kako kaže, njezine neefikasnosti, nisu dobro odjeknule među radnicima rafinerije. Iako Fasimon zasada ne precizira kakva bi bila budućnost sisačke rafinerije, njezina prenamjena trebala bi biti u cilju razvoja industrijske perspektive. Prilikom prenamjene, najavio je Fasimon, vodit će se posebna briga o svakom radnom mjestu.

"Moje stajalište, s obzirom na poslovne rezultate tvrtke, jest da Sisak ne zarađuje novac. To znači da je potrebna transformacija, a ono što će se najvjerojatnije dogoditi jest da će Rafinerija biti na jednoj lokaciji, a druga će se iskoristiti za logistiku, za druge industrijske namjene", rekao je Fasimon, glavni šef MOL-a u Mađarskoj u intervjuu za vijesti RTL-a.

Najave su izazvale ogorčenje radnika sisačke rafinerije, posebno Stožera za obranu rafinerije.

Rafinerija u Sisku Naftaška artiljerija Top News Igre Putina i Orbana: Rafinerija u Sisku se gasi

"Čudi nas da čovjek koji nema ni jednog radnog dana u INA-i već donosi odluke. Svakako mislimo da se ova odluka treba naravno potvrditi i na Nadzornom odboru i na Upravi. Zapravo ne znam da li se što dogovaralo na sastan kunovog predsjednika Uprave i ministrice Dalić. Nadam se da nije. Ono što mi želimo je svakako da nas prime stručnjaci koji će razumjeti podatke koje mi nudimo a s druge strane neka zatraži i podatke iz INA-e pa ćemo vidjeti tko je u pravu. Mi tvrdimo kako je rafinerija Sisak pozitivna u svom poslovanju. Nažalost ne sa ovim novim poslovanjem rada bez FCC postrojenja, koje je srce svake rafinerije. Danas ne samo da gubi rafinerija Sisak već i cjelokupna rafinerijska prerada u INA-i", rekao nam je Predrag Sekulić, predsjednik Sindikata Nova solidarnost i glasnogovornik Stožera za obranu rafinerije. 

Sekulić naglašava kako nije točno da rafinerija nije efikasna i da bi trebalo malo bolje pogledati podatke po kojima su doneseni takvi zaključci. 

"Mi znamo da rafinerija nije ne efikasna. Imamo brojke i tražimo pravog sugovornika koji će to znati pogledati i koji će vidjeti o čemu se ovdje radi. O kakvoj prevari i kakvim manipulacijama brojkama se radi", naglašava.

Prenamjena rafinerije u Sisku nije novost, a sličnih priča bilo je i ranije, rekao nam je Davor Štern, bivši ministar gospodarstva.

Rafinerija Sisak | Author: Nikola Cutuk/PIXSELL Nikola Cutuk/PIXSELL

"Pričalo se svašta o mogućoj prenamjeni, i to da će biti tvornica biodizela, da će se prenamijeniti u logistički centar, odnosno skladište. Rafinerija je vrlo kompleksno postrojenje i iz toga se mogu napraviti neki manji dijelovi. Poslovna politika svake kompanije je njezina poslovna politika i oni će se time voditi a da li će Sisak biti rafinerija ili skladište o tome ne može Hrvatska suditi. Može suditi utoliko da se zaštite radna mjesta i da se ti ljudi koji eventualno otpadnu zbrinu", naglašava Štern.

Prenamjenom rafinerije u logistički centar, kako nam je rekao Sekulić, 500 radnika mogli bi postati viškom. 

"Pričalo se o logističkom centru koji je obuhvaćao nekih 100 radnika. Ako bi se išlo samo na logistički centar oko 500 radnika bi bilo viška. O kakvim drugim industrijama novi predsjednik uprave priča ne znam. Nemamo informaciju da se o bilo čemu raspravljalo ili dogovaralo. Naša borba nije samo vezana za radnike već je vezana i za energetsku stabilnost RH, za važnost INA-e kao nacionalne naftne kompanije", rekao je Sekulić.

Nastavak pročitajte na idućoj stranici.

  • Stranica 1/2
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar Antun Sklepić
    marica 13:52 20.Travanj 2018.

    pa nek se i dalje dalička i lopine iz vlade kaće sa rusima