Top News
4342 prikaza

Rusi ljuti: Njihov čovjek NATO-u prodao vojne tajne

Vladimir Putin
pool/REUTERS/PIXSELL
Tajna služba Rusije potvrdila je hvatanje navodnih špijuna na važnom institutu

Znanstvenik na ruskom državnom institutu za istraživanje raketa i svemirskih letjelica završio je u zatvoru pod doista ozbiljnim optužbama da je odavao najstrože ruske tajne jednoj članici NATO-a.

Kako prenosi Radio Free Europe, ruski dnevnik Kommersant je objavio je Viktor Kudrjavcev (74) optužen da je tajne podatke o ruskoj hipersoničnoj tehnologiji proslijedio neimenovanoj članici NATO-a. Navodno je Kudrjavcev smješten u zloglasni moskovski zatvor Lefortovo koji je pod kontrolom FSB-a. Nekad je taj zatvor čuvao brojne političke zatvorenike koji su stali na žulj NKVD-u ili KGB-u. Pa su tako svoje mjesto tamo našli nobelovac Aleksander Solženjicin i bivši KGB-ovac Aleksandar Litvinenko.

Kudrjavcev tvrdi da nije kriv, ali već neko vrijeme se govorka o odavanju tajni najnovije generacije ruskih projektila.

FSB je prije nekoliko dana objavio da sumnjaju u curenje podataka o dva sustava hipersoničnih projektila: Kindžal i Avangard. Oba sustava mogu postići brzine i deset puta veće od brzine zvuka, a oba su nevjerojatno opasna.

Vladimir Putin Bure baruta Top News "Rusi će napraviti sve da izazovu nemire na Balkanu"

Kindžal može nositi nuklearne bojeve glave dok je Avangard specifično rađen da zaobiđe američke sustave proturaketne obrane rasprostranjene po Europi.

"Glave će padati. Neće se stati samo na nekoliko otkaza", kazao je jedan izvor blizak istrazi. 

Zanimljivo je da ovo nije prvo curenje informacija iz CNIIMAŠ-a, središnjeg instituta za istraživanje naprednih materijala i svemirskih tehnologija. Krajem 2005. godine su uhićena petorica službenika instituta pod optužbama da su 1996. godine prodali tajnu tehnologiju jednoj kineskoj kompaniji.

Igor Rešetin, šef izvoznog dijela instituta je osuđen na 11 i pol godina. Sergej Vizir kao glavni ekonomist pod Rešetinom je dobio 11 godina. Mihail Ivanov, Rešetinov zamjenik, osuđen je na pet godina zatvora. Izvršni direktor firme Sergej Tverdohlebov pušten je na slobodu nakon što je potpisao priznanje krivnje, ali je nedugo nakon toga umro od srčanog udara sa 47 godina.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • jluci82 14:56 26.Srpanj 2018.

    ali je nedugo nakon toga umro od srčanog udara sa 47 godina....hahahaha