Top News
107228 prikaza

Rusi detaljno isplanirali: Ovako će Todorićima uzeti sve

Ivica Todorić
Robert Anić/PIXSELL
Ekskluzivno za Express, ugledni odvjetnik progovara o mogućnosti još većeg pada obitelji Todorić

Aleksandar Makedonski jednim je potezom raspleo Gordijski čvor, a u današnjem intervjuu za Večernji je Maksim Poletajev jednom rečenicom najavio rasplitanje Agrokorovog čvora.

"Lagali su nam", rekao je Poletajev i time otvorio, ako ćemo se poslužiti još jednim primjerom iz Antike, čitavu Pandorinu kutiju nevolja za Todoriće i Agrokor. Najavio je predstavnik ruskog Sberbanka i mogućnost tužbe, a takvu mogućnost nam je potvrdio i ugledni zagrebački odvjetnik Ante Ramadan. "Apsolutno bi se Rusi mogli naplatiti od Todorića, kao od osobe koja je obavljala dužnost  člana uprave i eventualno kao od osobe koja je iskoristila svoj utjecaj da bi se netočno prikazali podaci. Prvo bi se pred nadležnim sudom, a za poslovanje Agrokora te za odgovornost članova uprave i za iskorištavanje utjecaja u društvu  nadležan je Trgovački sud u Zagrebu, utvrdila kolika je šteta nastala netočnim prikazivanjem podataka. Jednom kad se utvrdi iznos štete koja je počinjena od strane uprave namjerno ili grubom nepažnjom, uprava i/ili osoba koja iskoristila svoj utjecaj, odgovara cjelokupnom svojom imovinom za iznos štete. Tu moram napomenuti da bi odgovarali samo za iznos štete kojeg ne bi uspjeli naplatiti nekim drugim procesom od Agrokora ili od neke povezane kompanije ili kolaterala. Dakle, sve što Rusi ne bi naplatili od kolaterala bi mogli naplatiti od uprave koji su njima to krivo prezentirali", rekao nam je on.

Međutim, Ramadan napominje i da bi Rusi mogli detaljno pregledavati Agrokorovo poslovanje unatrag deset godina. "Bitno je za napomenuti da bi se u slučaju stečaja Agrokora i/ili povezanih društava mogle pobijati i sve pravne radnje bez naknade koje imaju i obilježje namjernog oštećenja vjerovnika unazad 10 godina tako da bi se mogla obuhvatiti i imovina osoba bliskih članovima uprave koji su tu imovinu stekli od Agrokora i/ili povezanih društava, a da za to nisu dali odgovarajuću protučinidbu (pozajmice, nezakonita isplata dividende, fiktivni poslovi itd...). Slijedom navedenog, vjerovnici bi se mogli naplatiti ne samo od imovine članova uprave Agrokora koja je eventualno netočno prikazala podatke već i od imovine osoba bliskim članovima uprave ako je ta imovina stečena unazad 10 godina od dana podnošenja prijedloga za stečaj na način kako je to gore opisano", ispričao je Ramadan u razgovoru za Express.

Ovaj iskusni stečajni upravitelj uvjeren je da bi čitava uprava Agrokora mogla odgovarati pred pravosuđem: "Todorići su bili članovi uprave i kao takvi su bili dužni prikazivati točne podatke o poslovanju kompanije kojom upravljaju. Za svako neistinito prikazivanje podataka oni odgovaraju trećim osobama, a u ovom slučaju je riječ o Sberbanku. Oni bi mogli tužiti kompletnu upravu, pa čak i članove nadzornog odbora jer su i članovi nadzornog odbora dužni kontrolirati poslovanje uprave osim ako je uprava i njima netočno prikazivala podatke."

Agrokor | Author: Marko Lukunić (PIXSELL) Marko Lukunić (PIXSELL)

Sami proces, dođe li uopće do suđenja, trajao bi pet ili šest godina, a u međuvremenu bi odvjetnici mogli tražiti od Suda zabranu raspolaganja imovinom optuženima. U takvoj situaciji Todorići ne bi mogli prodati ili prepisati na nekoga drugoga vlasništvo nad svom imovinom za koju se utvrdi da je njihova.

Ramadan upozorava da je jako teško precizno govoriti o svim mogućim situacijama zato što brdo stvari ovisi o specifičnostima ugovora koji su potpisani za dobivanje posljednjih tranši kredita. "Naravno, sve ovisi o samim ugovorima potpisanima tijekom dogovaranja financiranja. Ako je ugovorom definirana nadležnost nekog drugog suda ili arbitraža, Rusi bi tamo mogli tražiti pravnu satisfakciju. Obično, uprava jamčim pod punom kaznenom i materijalnom odgovornosti da su podaci istiniti. Sigurno je to i u ovom slučaju. Teško je decidirano reći što sve Sberbank može uraditi bez uvida u potpisane ugovore, ali svakako nisu izgubili pravo tužiti upravu pred Trgovačkim sudom u Zagrebu. Vjerojatno je tim ugovorom definirana nadležnost za sporove između banke i samog Agrokora, ali to ostavlja mogućnost tužbe protiv uprave pred našim pravosuđem".

Ministar financija Zdravko Marić daje izjavu za medije | Author: Patrik Macek (PIXSELL) Patrik Macek (PIXSELL)

U čitavu priču upleten je i ministar Zdravko Marić, nekadašnji izvršni direktor za strategiju i tržište kapitala u Agrokoru. Postavlja se pitanje je li i on pravno izložen, ali Ramadan je uvjerene da se ministar, barem ovog puta, "izvukao". "Ministra Zdravka Marića ne vjerujem da mogu tužiti. On je izjavio da nije ništa potpisivao i vjerujem da on nije odgovoran. Odgovorna je uprava, eventualno nadzorni odbor ili revizori koji su prezentirali krive informacije. Marić, kao zaposlenik Agrokora, ne odgovara trećim osobama. Ako je on počinio neku štetu svojim radom, on Agrokoru može odgovarati za tu počinjenu štetu, ali ne i trećim osobama. Pravno gledano, treće osobe ni ne znaju za njega zato što surađuju s ovlaštenim osobama upisanima u sudski registar", priča nam Ramadan.

Jednom kad bi taj hipotetski sudski proces došao kraju i pod uvjetom da bi sud stvarno dosudio u korist Sberbanka, moglo bi se početi s ovrhom imovine od koje se ne bi mogli izvući čak ni skrivanjem po raznim inozemnim oazama. "Čak i imovina u inozemstvu. Na temelju pravomoćne presude se ta imovina može ovršiti. Jedino, ako je riječ o imovini izvan Europske unije onda bi njihovo pravosuđe moralo potvrditi presudu i onda bi se moglo pristupiti ovrsi, ali to je u većini slučajeva samo formalni postupak bez utvrđivanja sadržaja presude. Unutar Europske unije čak ni to nije potrebno", završio je naš razgovor ovaj ugledni odvjetnik.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Zoks 09:26 05.Lipanj 2017.

    @Cabrija Po cemu je Sberbank vise mafijaska od npr. Goldmanl Sachsa ili Deutsche banka?

  • Avatar Mumija0001
    Mumija0001 07:02 03.Lipanj 2017.

    Neka Rusi naplate,sav dug od Todorića,a njega, neka smjeste u Sibir na plandovanje.

  • primo1 14:20 02.Lipanj 2017.

    Ako je Todoric pametan a jest lijepo ce Rusima dati imovinu vrijednu kredita sa kamatama i gotova prica.