Top News
29749 prikaza

Razorne tajne Vatikana o NDH: Što su znali o zločinima?

Ante Pavelić
Screenshot Youtube
Mnogi se nadaju da će otvaranje barem dijela arhiva rimokatoličke crkve rasvijetliti barem neke mračne dijelove povijesti

Papa Franjo najavio je da će za godinu dana otvoriti vatikanske tajne arhive iz vremena pontifikata pape Pija XII, a riječ je o razdoblju od 1938. do 1958. godine. Srpske Novosti tvrde da je to razdoblje posebno važno zato što bi se time napokon mogao rasvijetliti odnos i stav službenog Vatikana prema Nezavisnoj Državi Hrvatskoj i brojnim zločinima počinjenima u to vrijeme.

"Najava otvaranja dijela tajnog vatikanskog arhiva značajna je odluka i u duhu je nastojanja pape Franje da se u ukupni rad katoličke crkve i u prošlosti i u sadašnjosti unese više transparentnosti i da se, koliko je moguće, nadiđu nesporazumi koje Sveta stolica ima s dijelovima međunarodne zajednice u vezi sa svojom ulogom u pojedinim razdobljima povijesti", kazao je za Novosti Darko Tanasković nekadašnji veleposlanik Srbije pri Vatikanu.

Tanasković pak ističe da postoji opravdana bojazan kako bi Vatikan mogao objaviti ili na neki drugi način otvoriti samo određen broj dokumenata. 

Andrija Artuković na suđenju Proces stoljeća 2 Life Artuković na sudu: "Samo smo čistili teritorij NDH"

Srpski povjesničar Milan Koljanin sumnja da će Vatikan otvoriti čitav arhiv, ali što je i važnije, Vatikan ima nekoliko tajnih arhiva i pitanje je što će oni objaviti. "Sumnjičav sam jer je i Mješovita komisija Srpske pravoslavne crkve i Katoličke crkve koja je istraživala Alojzija Stepinca imala obećanja da će dobiti uvid u vatikanske dokumente koji se odnose na NDH i Drugi svjetski rat. Tražili smo izvještaj papinskog legata u NDH i druge izvještaje, bilo je naznaka da će do toga doći, ali nije se ostvarilo. Možda je i naše inzistiranje da se to otvori malo doprinijelo ovakvoj odluci pape Franje", priča Koljanin. 

Hrvatski povjesničar Hrvoje Klasić dijeli skepsu srpskih kolega. On navodi da je odluka pape Franje izglasana na inzistiranje židovskih krugova.

"Mi ne znamo što će se u njima naći, da li je sve sačuvano, da li je nešto uništeno i da li će baš sve biti dostupno", kazao je Klasić za Novosti.

Alojzije Stepinac PRISLUŠKIVALI VJERNIKE Life Šokantni Udbin dosje o sprovodu kardinala Stepinca

Klasić ističe da je posebno zanimljiva korespondencija Vatikana i Zagreba jer tamo bi mogle biti skrivene informacije o tome tko je što znao o onome što se događalo u NDH i ima li tu kakvih novih saznanja.

"Nas također zanima i što je bilo nakon 1945. godine, jer se veliki broj ustaških i nacističkih funkcionera skrivao pod zaštitom Vatikana", podsjeća Klasić. "Ante Pavelić je, prije nego što je otišao za Argentinu, neko vrijeme živio u Rimu pod pokroviteljstvom Katoličke crkve..."

Također, podsjeća Klasić, mnogo poznatih nacista je uspjelo pobjeći iz Europe, a u tome je važnu ulogu odigrala Katolička crkva dok je na njenom čelu bio papa Pio.

Josip Bozanić S riječi na djela Top News Što se krije iza Bozanićevog napada na NDH?

"Važno je istražiti i vrijeme prije Drugog svjetskog rata, odnosno kakve je odnose imao Vatikan sa fašističkom Italijom i nacističkom Nemačkom pre nego što je rat počeo - kaže Klasić.

Što se tiče Srba, činjenica je da papa Pio XII nikada nije javno osudio ustaški režim i njegove zločine nad Srbima, a odmah po uspostavljanju NDH 1941. godine primio je u privatni posjet poglavnika Antu Pavelića. U jednom izvještaju britanskog Foreign Officea poslije ovog sastanka papa je opisan kao "najveća moralna kukavica našeg doba".

Klasić dodaje da bi volio vidjeti sadašnjeg zagrebačkog nadbiskupa da postupi isto kao papa Franja, to jest da otvori Arhive Katoličke crkve iz perioda kada je na njenom čelu bio Alojzije Stepinac.

"Ta arhiva nalazi se na Kaptolu, ona je nesređena, zatvorena, a možda i uništena", navodi Klasić.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • brankozuti 14:43 13.Ožujak 2019.

    Treba otvoreno reći da je katolička crkva izdala hrvatski narod jer se priklonila na stranu izdajica i fašista u 2. ratu

  • vjaceslav 19:51 12.Ožujak 2019.

    vatikan, vatikan, a vatikan nije priznao nezavisnu državu hrvatsku ni nakon pune 4 (četiri) godine njenog postojanja. a stepinac vikar ustaške vojnice? "Kardinal Stepinac bio je vojni vikar, ali ne ustaški, nego za sve katolike vojnike na području bivše Kraljevine ... prikaži još! Jugoslavije i kasnije NDH. Papa Pio XII. imenovao ga je vikarom oružanih snaga 8. prosinca 1939. u vrijeme Kraljevine Jugoslavije uz odredbu da to imenovanje stupa na snagu u slučaju bilo kojeg oružanog sukoba.

  • darko 11:03 12.Ožujak 2019.

    Selektivno proučavanje povijesti može dovesti do strahovitih zabluda. U tadašnje vrijeme zapad je pred i poslije 2. sv. rata zaokupljen nadolazećom famom Komunizma u kome nema mjesta za crkvu, to treba imati na umu.