Top News
892 prikaza

Ravnateljica koja nije htjela blagoslov knjižnice: Ne mogu dopustiti da namećem vjeru

Milan Šabić/PIXSELL
Ja sam katolkinja i živim svoju vjeru, ali kao ravnateljica ne mogu dopustiti da bilo kakvu vjeru namećem. Surađujemo sa svima i otvoreni smo

Otvaranje nove Knjižnice za djecu i mlade u splitskom Gradskom kotaru Mejaši-Kila obilježio je vrhunski politički skandal. Ravnateljica Gradske knjižnice Grozdana Ribičić odlučila je da ne pozove svećenika za blagoslov knjižnice. Lokalni HDZ-ovci odbili su doći na svečanost poručujući joj da je prekršila “tradiciju”. Ribičić, koja je postala ravnateljica 2019., nije se dala smesti.

Zašto nije bilo svećenika na otvaranju knjižnice?

Ono što je bitno jest da se knjižnica ne bavi politikom. Knjižnica ne dopušta da politika utječe na njezin rad. Knjižnica se ponaša prema svojim temeljnim aktima, a to su hrvatski zakon o knjižnicama i knjižničnoj djelatnosti, statut i svi naši pravilnici. Sve ono što je ugrađeno u te temeljne akte, to je UNICEF-ov manifest za narodne knjižnice, koji lijepo kaže da su narodne, gradske knjižnice otvorene za sve građane bez obzira na političku, vjersku, nacionalnu ili bilo kakvu orijentaciju.

 | Author: Milan Šabić/PIXSELL Milan Šabić/PIXSELL

Je li na prethodnim svečanostima bilo svećenika?

U moje vrijeme ne. Ono što pokušavam godinama na čelu knjižnice jest da stvorimo knjižnicu koja će biti utočište, sigurno mjesto gdje će svi rado doći bez problema. Žao mi je što netko koristi ovako lijep događaj vezan uz djecu i mlade. Ne bih voljela da se koristi za politikantstvo.

Ima li ta odluka s vjerom?

Ja sam katolkinja i živim svoju vjeru, ali kao ravnateljica ne mogu dopustiti da bilo kakvu vjeru namećem. Surađujemo sa svima i otvoreni smo. Bitno je da nam nitko ništa
ne nameće i da nam nitko ništa ne određuje jer je knjižnica takva ustanova da ne smije dopustiti pritisak ako radimo u zakonskim okvirima, a mi radimo u zakonskim okvirima.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.