Top News
9298 prikaza

Rat mafije u Beogradu zbog krijumčarenja migranata

Migranti u pokušaju proboja granice iz BiH u RH na Maljevcu 24. 10. 2018.
1/4
MARKO DJURICA/REUTERS/PIXSELL
Odvjetnik Marko Nicović rekao je da je mafija u našoj regiji od 2003. godine do sada samo na prebacivanju preko granice zaradila oko sedam milijardi eura

Nakon prodaje oružja i droge, trgovina ljudima treći je najunosniji izvor prihoda za kriminalce. Srbija je među zemljama u kojima se konstantno bilježi porast žrtava koje su završile u rukama trgovaca ljudima. Po podacima s kojima raspolaže FBI, četiri milijuna ljudi godišnje završi u ovoj trgovini, a u tom kriminalnom poslu godišnje se zarađuje od sedam do deset milijardi dolara. 

U Beogradu su u razmaku od 24 sata ubijena dva Afganistanca čija su tijela pronađena u blizini Prihvatilišta za migrante u Krnjači. Policija je 11. lipnja uhitila Afganistanca 39-godišnjeg Atikulaha Safirija, poznatog i po nadimku Atik Mama, zbog sumnje da je po cijeni od 300 eura naručio ubojstvo dvojice sunarodnjaka 20-godišnjeg Kamrana Kana i 17-godišnjeg Pantazaija Mubareza, i to zbog podjele novca zarađenog krijumčarenjem migranata. Mubarez je ubio Kana, no njegovo tijelo je sljedećeg dana pronađeno u Krnjači, u šumi, sa 24 ubodne rane. On se bojao da će Mubarez reći tko je nalogodavac zločina, pa je i odmah platio drugog egzekutora da ubije Kanovog ubojicu, piše ALO. 

Kako je jedan izvor rekao za Alo migranti su postali nervozni jer su zaglavljeni u Srbiji, pa se i sukobljavaju sve češće i češće. 

"Oni Srbiju smatraju prijateljskom tranzitnom zemljom koja im služi samo kao odmorište na putu. Migranti se sukobljavaju prilikom organizacije transporta putnika, kada tzv. agent ne ispuni obećanje. Nakon dolaska migranata izdvojila se jedna jako dobro organizirana skupina koja je surađivala sa moćnicima iz Srbije, koji su im i organizirali prijevoz preko granica. Ti su krijumčari imali dobru logističku podršku i migrante su prebacivali već uhodanim putevima. A kada je te rute zatvorila policija, brzo su se snašli i otvorili nove, ali i povećali cijene", kaže sugovornik. 

Meksiko: Vojska zaplijenila 15 milijuna dolara koji pripada narkokartelu Sinaloa Ubojstva Top News Nove kokainske rute preko Balkana i Dunava

Odvjetnik Marko Nicović, član svjetske asocijacije policijskih načelnika, rekao je u razgovoru za Alo da je mafija u našoj regiji od 2003. godine do sada samo na prebacivanju preko granice zaradila oko sedam milijardi eura. Na početku migrantske krize cijena prebacivanja preko granice iznosila je oko 400 eura po osobi, a varirala je ovisno o vrsti transporta i dodatnih usluga. Nakon što su se granice zatvorile cijena je porasla, pa se sada kreće od 1200 eura na više, naglašava Nicović. 

"Na prebacivanju nekog migranta od Bugarske do Mađarske zaradi se od 2000 do 15.000 eura, što ovisi od ciljane lokacije. Najtraženije su Njemačka, Austrija i Švedska. Na tim poslovima najviše zarađuje talijanska, turska, albanska i ruska mafija, a srpska im služi kao servis, kao logistička podrška za prijem migranata u europske zemlje. U taj biznis uključeni su policajci, carinici", navodi Nicović. 

Ta migrantska mafija dobro je povezana i umrežena, pa se uz trgovinu ljudima bavi i trgovinom droge, eksploziva, bijelog roblja i arheološkog blaga. 

"Sa migrantima su na Zapad odavno otišli i njihovi kriminalci koji su se infiltrirali u lokalne mafije. U Europi je oko sedam ili osam milijuna migranata, a Srbija je postala njihovo parkiralište. Česte su svađe, tuče i ubojstva. Najjača je talijanska mafija jer je na udaru migranata iz zemalja sjeverne Afrike. Postižu različite dogovore i vode poslove, pa im vjera migranata uopće nije ni važna", navodi Nicović. 

Srbija je kako naglašava Nicović postala tranzitna zona za Sirijce, Irance, Pakistance i Afganistance

"Najbolje su organizirani Afganistanci, a kriminalci iz redova migranata se bogate na račun ostalih. Oni od bogatih migranata, koji u zemlji iznajmljuju ili imaju kupljene stanove, traže puno novca za prebacivanje na zapad", naglašava Nicović i dodaje da u švercu migranata sudjeluje bosanska i hrvatska mafija.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar Isantarra
    Isantarra 01:42 21.Lipanj 2019.

    Znaš li gdje mogu naći ženu za jednu noć? Idite na > > > www.Sexcoss.Com