Top News
15742 prikaza

Putinovo novo oružje: Ni SAD ga ne želi jer je preopasno

Ruski predsjednik Vladimir Putin
ITAR-TASS/REUTERS/PIXSELL
Krstareće rakete na nuklearni pogon nisu bile dobra ideja ni za vrijeme Hladnog rata, a nisu ni sada

Scenariji koji se dogodio u nedavno u Rusiji podsjeća na nešto što smo već vidjeli. Vlasti su objavile da se dogodila eksplozija u udaljenom centru za testiranje raketa na sjeveru zemlje, i da je došlo do ispuštanja radioaktivnih čestica.

Tada su rekli da je poginulo dvoje ljudi, a taj se broj ubrzo povećao na sedam. Stigla je naredba za evakuaciju obližnjeg sela, da bi zatim stanovnicima rekli da ostanu gdje jesu. 

Američki stručnjaci vjeruju kako je nesreća povezana sa testiranjem prototipa nuklearne krstareće rakete Burevestnik, koja je članicama NATO-a poznata pod nazivom Skyfall. Putin ju je nazvao "novom vrstom oružja", nevidljivom raketom sa gotovo neograničenim dometom koja vrlo lako može izbjeći američku obranu.

Kada je prvi put najavljen prošle godine neki zapadnjački stručnjaci vijest su posebno teško primili, i kako piše The Washington Post, počeli hiperventilirati. 

"To je značajno tehničko postignuće. Ova oružja su novost, potpuna novost", tvrdio je jedan. 

No zapravo su ta oružja povratak u rane dane Hladnog rata, u kojima su SAD početkom 60-ih razvile nuklearne krstareće rakete. Projekt Pluto bio je dio programa Pentagona poznatog pod nazivom Supersonic Low Altitude Missile - SLAM. Rad na njima prekinut je 1964. godine prije nego su uopće poletjele. Krstareće rakete na nuklearni pogon tada nisu bile dobra ideja, a nisu ni sada. 

Unatoč tome riječ je o impresivnom oružju. Tijekom SLAM-a radilo se na razvoju raketa veličine lokomotive koje su bile trostruko brže od tadašnjih, i putem izbacivale hidrogenske bombe uz radijaciju. T

aj projekt Pluto u laboratorijima u Kaliforniji dobio je zlokoban naziv "oružje iz pakla". Uz ogromnu buku koje su proizvodile, udarni val bio je smrtonosan, kao i toplina koje su isijavale. 

Strah od tog moćnog oružja trebao je Ruse uništiti i prije prvog napada na Sovjetski savez.

Generalna proba ruske vojne parade u Moskvi Dan pobjede Tehno 13.000 vojnika prati Putinova oružja za uništenje svijeta

To je u biti bio i dio problema, pitanja gdje bi se uopće moglo testirati to oružje. Fizičari su predlagali da se testiranje obavi na udaljenom dijelu Tihog oceana, no i oni su se pitali kako će uvjeriti ljude da raketa neće 'pobjeći' i proletjeti Las Vegasom ili Los Angelesom.

Alternativna ideja bila je da se Pluto zaveže na mjestu testiranja u Nevadi (trebao je to biti posebno snažan 'konopac' koji bi je mogao zadržati). 

I nakon toga postavilo se pitanje što napraviti sa jako radioaktivnom raketom nakon njezina testiranja? Tada se predlagalo da je se baci u ocean, a možda je to i rješenje o kojem sada razmišlja Putin

U to vrijeme u SAD-u prevladale su hladne glave i zdrav razum. Šest tjedana nakon jednog uspješnog statičkog testiranja u Nevadi 1964. godine, Pentagon je zaključio projekt.

Interkontinentalne balističke rakete obećavale su da će uništiti ciljeve u Sovjetskom savezu i prije Pluta, s jednakom preciznošću ali s puno manje rizika koji ih prate. Kritičari su SLAM opisivali riječima "spor, nizak i neuredan". 

I tako sada američki stručnjaci kažu da je Pluto ponovno oživio, reinkarnirao se u ovom ruskom projektu, kojeg nazivaju Frankensteinom, i letećim Černobilom. Odmah su se prisjetili i njegovog opasnog 'rođaka' torpeda Posejdona, dizajniranog za uništenje američkim obalnih gradova.

Jako je sličan projektu kojeg je dizajnirao ruski fizičar nagrađen Nobelom, Andrei Sakharov, početkom 60-ih. Kada je svoju ideju predložio admiralu on je bio "šokiran i zgrožen nemilosrdnim masovnim klanjem". Šokiran time i sam je fizičar odustao od svoje ideje i nikada ju više nije predlagao. 

"Više se ne brinem da će netko kopirati tu ideju. Ne uklapa se u trenutačne vojne doktrine, i bilo bi glupo potrošiti te ogromne količine novca koje su potrebne za razvoj", napisao je u svojim memoarima objavljenima 90-ih. 

Eksplozija Nukelarno testiranje Top News Novi Černobil: Rusi skrivaju detalje fatalne eksplozije

No čini se da su se vremena promijenila.

Ova nova oružja zasigurno su dio Putinove propagande i odgovor na Trumpove najave o proširenju i modernizaciji američkog nuklearnog arsenala. Leteći nuklearni reaktori i podvodni dronovi mogli bi puno naštetiti američkim gradovima, ako se ikad upotrijebe.

No prava opasnost ovog Potemkinovog arsenala je odgovor SAD, pritisak koji će ostaviti na njih da možda čak i ožive ideje o opasnim projektima, gotovo zaboravljenim reliktima prošlosti i Hladnog rata, koje je najbolje ostaviti tamo gdje i jesu. Duboko zakopane u prošlosti.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar Veceslav Nejtek
    Tihomir65 00:47 17.Kolovoz 2019.

    Putinovo novo oružje: Ni SAD ga ne želi jer je preopasno, tako bijedni i blesav zaključak da je oružje pre opasno nisam dugo pročitao . Koje oružje nije pre opasno ako nije ispravno nije sigurno za upotrebu ? Ako nije ... prikaži još!je usavršena funkcija i sistem jer se nalazi u probnoj test fazi ? Preopasno moderno novo usavršeno je oružje uvijek "opako za protivnika- neprijatelja" i te kako je preopasno ako protivnik nema obrambene mogučnost i nikakvu zaštitu od toga razornog + atomskog oružja.