Top News
12733 prikaza

Putinova odbijenica Vučiću: Nećeš tako riješiti Kosovo

Aleksandar Vučić
REUTERS
Lider Rusije kojem često hodočasti srpski predsjednik Vučić ovaj puta nije podržao njegove ideje i zamisli

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić u razgovoru s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom nije postigao ciljeve koje je postavio uoči posjete, odnosno nije dobio "odobrenje za svoju verziju priznanja Kosova", piše moskovski dnevnik Komersant, a prenosi Nedjeljnik.

Uoči dolaska Vučića u Moskvu, "dogodila se nezgoda" s pojavom kosovskog predsjednika Hashima Thaçija na sjeveru Kosova.

"Vučić je htio skrenuti pažnju Putina na zabrinutost zbog te situacije, ponajviše zato što, po informaciji Komersanta, u Srbiji očekuju sjednicu UN-a, na kojoj će Kina postaviti pitanje o konačnom priznanju Kosova od strane svjetske organizacije... A Vučić i nije protiv toga, posebno jer osjeća pritisak rukovodstva EU i Federice Mogherini: Moguće da ona želi ostati zapamćena na svojoj funkciji kao neko tko je konačno riješio problem Kosova", piše Komersant.

Pozivajući se na neimenovane izvore, Komersant tvrdi da je Vučić tokom razgovora sa Putinom htio dobiti njegovu podršku za priznanje Kosova, ali "nije naišao na razumijevanje kod Putina".

"Zato Vučić energično obećava Rusiji da Srbija neće ući u NATO? Ali, zar on to ne prenaglašava? U takvim slučajevima najčešće se dogodi da ono za što se kuneš da se neće dogoditi, upravo se to dogodi. Očigledno da su ruski pregovarači shvatili da nije sve tako jednostavno, primajući Vučića. Na početku je bio samo Putin, pregovori u četiri oka trajali su više od sat, a 40 minuta je bilo posvećeno upravo Kosovu", piše novinar ruskog medija.

Dnevnik navodi i da srpski predsjednik često boravi u Rusiji, "češće od svih drugih predsjednika", dodajući da je Putin dosta popularan na Balkanu te da dolazak srpskog predsjednika u Moskvu znači i povećanje popularnosti.

"Treba napomenuti da je srpski predsjednik razgovara sa Putinom isključivo na ruskom jeziku, iako protokol, bez sumnje, to ne predviđa, čak i ako sugovornici govore jezik drugog, ne lošije nego vlastiti materinji smatra se ispravnim da šef države na pregovorima govori na jeziku svoje zemlje", zaključuje Komersant.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.