Top News
5004 prikaza

Putinov Princ Vladimir razarat će gradove udaljene 9300 km

Podmornica
Screenshot Youtube
Podmornica Borei-A bit će najsmrtonosnija nuklearna podmornica s tehnološki najnaprednijim performansama

U Severodvinsku na sjeveru Rusije predstavljena je nova generacija ruske nuklearne superpodmornice, koja će moći razarati gradove udaljene čak 9300 kilometara.

Knjaz Vladimir, odnosno Princ Vladimir postat će tako najsmrtonosnija podmornica u povijesti, koja će moći ispaliti i do 20 nuklearnih projektila istovremeno, biti nevidljiva za sve radare i imat će mogućnost zarona preko 400 metara u dubinu.

Riječ je o podmornici klase Borei II, tj. Borei-A, a do 2025. Rusija će ih napraviti osam, dok će ovakvih poput Princa Vladimira biti dvije. Podmornice će moći nositi i do 200 bojevih glava, svaka težine između 100 i 150 kilotona, odnosno deset su puta jače od bombe koja je pala na Hirošimu.

Gradnja plovila počela je u ljeto 2012. godine, a kada bude gotova bit će to najnaprednija nuklearna podmornica ikad napravljena. Borei-A ima naprednu akustiku i stvara puno tišu razinu zvuka. Bit će naoružana projektilima Bulava RSM-56.

Inače, njihov američki rival, podmornica klase Ohio, ima veći kapacitet naoružanja, ali domet njegovih projektila je 7800 kilometara i mogućnost zarona mu nije tako velika kao na Borei-A.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Onajtamo 09:25 27.Studeni 2017.

    Usput da se malo čita o ukletoj podmornici https://www.express.hr/life/ukleta-podmornica-30-godina-skrivali-mracnu-tajnu-10290