Top News
6383 prikaza

Putin postavlja najveći pravoslavni hram na Balkanu

Vladimir Putin
1/7
SPUTNIK/REUTERS/PIXSELL
Većim dijelom radovi su financirani ruskim novcem, dvojica predsjednika obići će kriptu i glavno svetište hrama

Hram Svetog Save na Vračaru u Beogradu spremno dočekuje ruskog predsjednika Vladimira Putina. Tamo će njega i srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića patrijarh Irinej provesti tom impozantnom bogomoljom, a tom prilikom dvojica predsjednika sudjelovat će i u simboličnom postavljanju jednog od mozaika.

Patrijarh Irinej naglasio je da je dolazak Putina za Srbiju "veliki blagoslov" i "dolazi u pravom trenutku". 

Aleksandar Vučić i Vladimir Putin U BEOGRADU Top News Putina će u Beogradu čuvati 5.000 policajaca

"Njegov posjet Srbiji jako je značajan. Dolazi nam prijatelj i to prijatelj iz zemlje koja je uvijek bila zaštitnički nastrojena prema nama. Rusija nam je pomagala uvijek kada nam je bilo teško i koliko god je mogla, a pomaže nam i danas. Jako nam je važno imati podršku tako velike zemlje i čovjeka, velike ličnosti našeg vremena", naglašava patrijarh Irinej.

Građanima Beograda i Srbije upravo dolazak u hram sigurno će biti i najatraktivniji trenutak cjelodnevnog službenog posjeta ruskog predsjednika Srbiji. Većim dijelom radovi su financirani upravo ruskim novcem, kako je naglasio koordinator radova u hramu Nikola Obradović, te je dodao da će predsjednici obići kriptu i glavno svetište hrama, piše "ALO!".

"Moći će vidjeti u kojoj su fazi radovi na ugradnji mozaika i simbolično će sudjelovati u lijepljenju dijela mozaika", objašnjava Obradović. Površine hrama trenutačno se pripremaju za postavljanje mozaika, a istovremeno se priprema i postavljanje mozaika na dijelu oltara, koji je djelo ruskih umjetnika.

Pogledajte galeriju u nastavku:

1/7

"Uz pomoć ruske kompanije Gazprom Neft financirana je izrada cijele kupole u mozaiku, najveće kupole u pravoslavnim hramovima koja je napravljena u mozaiku, površine čak 1250 kvadrata. Cjelokupna ikonografija Hrama Svetog Save izrađena je pod vodstvom ruskog akademika mozaičara Nikolaja Muhina. Osim kupole, ruski umjetnici izrađuju i oltar istom tehnikom i tehnologijom izrade mozaika. Uskoro će započeti i radovi na postavljanju mozaika na površinama između polulukova i glavnih nosećih stupova", ističe Obradović.

Glavni inženjer za montažu mozaika u hramu Jevgenij Čelišev nada se da će se predsjednicima svidjeti radovi koji su do sada obavljeni. Istaknuo je da je ruskim umjetnicima velika čast sudjelovati u dogradnji hrama.

"Više od 100 godina prošlo je od inicijative za izgradnju a mi smo tu kako bismo taj cijeli proces i završili", naglašava.

Na radovima sudjeluju 22 umjetnika iz Rusije, kako je istaknuo Čelišev, a za izradu mozaika upotrebljeno je više od 40 tona stakla u boji zapečenog zlatom i srebrom. Starješina Hrama Svetog Save vladika Stefan rekao je da s velikom radošću očekuju dolazak predsjednika Putina.

Vladimir Putin Svečani ručak Top News Gibanica, grah, mućkalica... Što Srbi spremaju Putinu?

"Očekujemo bratski i prijateljski susret", rekao je i podsjetio da je Putin hram posjetio i tijekom svog posljednjeg posjeta Beogradu.

Vladika Stefan dodaje da svečana atmosfera vlada i povodom obilježavanja 800 godina samostalnosti Srpske pravoslavne crkve ali i zbog činjenice da se ove godine planira završiti sa svim radovima u hramu. Podsjeća da je zahvaljujući Putinovoj inicijativi Rusija pomogla i u ukrašavanju unutrašnjosti, na čemu mu je "Srpska pravoslavna crkva beskrajno zahvalna", naglašava.

Tekst u cijelosti preuzet s "ALO!"

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • ivan.lorkovic 08:30 21.Siječanj 2019.

    I to im je projektirao Hrvat, kao i "grob neznanog junaka", kao i sponenik na Kalemegdanu, kao i kip Tesle...... i mnogo toga drugoga (Meštrović, Augustinčić, Slike njihovih "kraljeva" narisao je Bukovac - mogli bi bar vratiti prekrasne "sktove" Bukovca ... prikaži još!a iz Novosadskog muzeja, arhive iz 2.sv.rata itd.