Top News
36946 prikaza

Putin ne odustaje od Agrokora: Hrvati, dolazim!

Vladimir Putin
REUTERS
Ruski apetiti veći su nego ikad, žele isplatiti Amere, s njima dogovoriti upravu i preuzeti Agrokor

Nekad je jača poruka poslana onim što nije izrečeno, nego onim što je izgovoreno. U svjetlu tog čestog komunikacijskog paradoksa treba gledati posljednje intervjue Anvara Azimova, ruskog veleposlanika u Hrvatskoj. Čovjek koji je prije godinu i pol u vojnoj uniformi izjavom da Rusija više neće financirati Agrokor Ivice Todorića pokrenuo lavinu koja je dovela do pada Gazde, sad ne želi reći ni riječ o Agrokoru.

Anvar Azimov, ruski veleposlanik u Hrvatskoj | Author: Goran Stanzl (PIXSELL) Goran Stanzl (PIXSELL)

Unatoč tome što su se, barem u javnom prostoru, odnosi Rusije i Hrvaske ponovno zategli istjerivanjem ruskog diplomata, a Azimov priča o neprijateljskom činu, ne spominje trenutačno najjaču rusku polugu: financiranje Agrokora. Ta veleposlanikova šutnja samo potvrđuje ono što smo saznali od više upućenih sugovornika. Ruske banke Sberbank i VTB planiraju preuzeti većinski udio u nekadašnjem carstvu Ivice Todorića. U tome bi im trebala asistirati neka od domaćih banaka, najvjerojatnije Zagrebačka banka, ali prema našim sugovornicima, stvar je već praktički dogovorena.

"Oni vam već traže novog čelnog čovjeka koji će nakon izvanrednog povjerenika Fabrisa Peruška voditi restrukturirani Agrokor", kaže nam jedan upućeni sugovornik.

Ulazak Rusa u vlasništvo najvećeg koncerna, koji preko svojih tvrtki upravlja stotinama hektara poljoprivrednog zemljišta, ima koncesije na izvore pitke vode, najveći je proizvođač mesa i poljoprivrednih proizvoda te drži najveći trgovački lanac, donijet će tektonske promjene i unutar zemlje, ali i za sve buduće odnose dviju zemalja.

Fabris Peruško - Andrej Plenković, Martina Dalić Puno krokodila Top News 'Dogovor sa Sberbankom je super vijest za RH, ali...'

Dosad je hrvatska politika redovno zatvarala vrata Rusima ili u najmanju ruku potpuno ignorirala njihove planove i želje. U trenutku kad EU ulazi u novu fazu napetosti s Vladimirom Putinom, ruske banke pod izravnom kontrolom Kremlja preuzet će kontrolu nad Agrokorom koji čini kralježnicu hrvatskoga gospodarstva. Nikad ruski kapital nije u nekoj zemlji EU-a i članici NATO-a uspio preuzeti tako važnu tvrtku. Prije godinu dana Vlada je i donijela “lex Agrokor” upravo da iste te ruske banke ne preuzmu “na horuk” kontrolu nad Agrokorom kroz novi kreditni angažman. I to na poticaj tadašnje američke veleposlanice.

No sad su se, izgleda, stvari promijenile. Prije skoro godinu dana, ključni, ali i sporni kredit za spašavanje Agrokora, tadašnji povjerenik Ante Ramljak ugovorio je s grupom 20 fondova i banaka predvođenih Knighthead Capitalom. Predstavnici Knightheada su govorili da su sretni što mogu investirati u Hrvatsku, dok je Sberbank odbio sudjelovati u financiranju 1,06 milijardi eura tzv. roll up kreditom. Mlađa sestra, VTB banka je manjim dijelom sudjelovala u aranžmanu.

Sberbank je odlučio dizati tužbe po cijeloj regiji i pokušati u Londonu. I to s različitim uspjehom. Britanci su ih odbili, ali su Slovenci prihvatili zahtjeve Rusa, pa teoretski u ovom trenu Sberbank može plijeniti imovinu Agrokora u Sloveniji. Knighthead je kupovao obveznice Agrokora za trećinu cijene, a nakon kredita im je dio tog starog duga isplaćen po punoj cijeni. Tu su već zaradili. Dodatno će svi koji su sudjelovali u kreditu zaraditi na kamati jer se kredit mora vratiti čim se sklopi nagodba.

Fabris Peruško - Andrej Plenković, Martina Dalić | Author: Patrik Macek/ PIXSELL Patrik Macek/ PIXSELL

Prvi rok za nacrt je 10. travnja, a krajnji 10. srpnja. Uglavnom, kako sad stvari stoje, čini se da ti zapadni i američki fondovi za razliku od Rusa nisu zainteresirani za dulji ostanak u Agrokoru. Rusi su se prošli tjedan vratili za stol uz obećanje povlačenje tužbi i time promijenili sliku ključnih vjerovnika koji će odlučivati o nagodbi. Zbog tužbi je Ramljak odlučio ne priznati 1,1 milijardu eura duga Agrokora i oni kao da nisu postojali. Sad, kad se tužbe povlače, a taj dug je priznat, bez Rusa nema ni nagodbe.

"Samo naivac može vjerovati da je novi izvanredni povjerenik Fabris Peruško zaslužan za povratak Sberbanka u nagodbu. Oni još od travnja prošle godine pregovaraju upravu s Knightheadom, a samo se radi o manjem ili višem intenzitetu. Oni se ne bi vratili da ne žele prezeti kontrolu i da to nije dogovoreno s Knightheadom. I jednima i drugima je Agrokor relativno mali postotak poslovanja, ali kad bi ostali na razini zajedničkog upravljanja, to bi i jednima i drugima bilo komplicirano.

Morali bi se stalno trošiti na suodlučivanje, imati odvjetnike, prepirati se oko članova uprave... Tako da će Knighthead i ostali vjerojatno ostati u manjem dijelu vlasništva novog Agrokora, ali će Sberbank s partnerima preuzeti upravljanje. Oni će prodavati imovinu. A i Knighthead i država su se time riješili rizika tužbi koje su visjele u zraku da su Rusi izbačeni. Naivno je vjerovati i da će Zapad držati liniju obrane na proizvodnji sladoleda, hrane i vode u Agrokoru kad nisu pomogli i u puno važnijim stvarima, poput Ine", kaže nam naš izvrsno upućeni sugovornik.

Fabris Peruško Odluka Top News Imamo Ramljakovog nasljednika ime mu je - Fabris Peruško

Sberbanku ide na ruku i još jedna stvar. Njima nije isplaćen nikakav stari dug za razliku od kreditora iz roll up kredita ili domaćih dobavljača. To je izuzetno važno jer je sutkinja Trgovačkog suda srušila prvotnu intenciju Vlade kroz “lex Agrokor” da u odlučivanju o nagodbi sudjeluju i iznosi duga koji su već vraćeni u vrijeme izvanredne uprave. Svakako da zapadni fondovi, ali i zasad nepoznati imatelji obveznica imaju također još jaku ulogu u odlučivanju o nagodbi, ali Rusi drže još jednog asa u ruci.

Naime, čak 1,6 milijardi eura kredita je potrebno da bi Agrokor preživio nakon nagodbe, unatoč otpisima dugova koji su potrebni. Kreditorima na čelu s Knightheadom treba isplatiti cijeli roll up kredit od 1,06 milijardi kuna i još 530 milijuna eura bankama koje su upisane na Agrokorove nekretnine te koje će imati mali otpis. Rusi su spremni dati taj novac te na taj način i kroz vlasničko preslagivanje preuzeti kontrolu.

Nastavak na sljedećoj stranici...

  • Stranica 1/3
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • jluci82 23:14 01.Travanj 2018.

    Nadam se da će se Kolinda adekvatno pripremiti za susret-brazilska depilacija,vazelin....Samo da onaj anemični briselski hemoroid s naočalama ne počne opet nešto pametovati o Krimu...