Top News
924 prikaza

Putin "jaše dalje", a Trump skoro ispao iz sedla

Vladimir Putin
SERGEI KARPUKHIN/REUTERS/PIXSELL
Od istoka do zapada, od Ksenije do Roya, čitajte najbitnije događaje tjedna samo na Expressu

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je u četvrtak da će se na predsjedničkim izborima u ožujku natjecati kao nezavisni kandidat. Putin (65) rekao je na tradicionalnoj godišnjoj konferenciji za novinare kako se nada da će ga poduprijeti više političkih stranaka. "Ruski politički sustav mora biti kompetitivan, no oporba nema jakog protukandidata jer samo puno viču, a malo toga nude narodu", istaknuo je Putin. Čovjek koji je kao premijer i predsjednik na vlasti već gotovo dva desetljeća želio bi dobiti još jedan šestogodišnji mandat na izborima 18. ožujka. Ruski lider zadržao je popularnost u zemlji posljednjih godina, unatoč ekonomskim poteškoćama i rastućim napetostima sa Zapadom. Prema posljednjim anketama, Putina podupire 80 posto građana pa se na izborima očekuje njegova uvjerljiva pobjeda.

Pročitajte više na: Putin opet ide na izbore, ali kao nezavisni kandidat

Američka Federalna komisija za komunikacije (FCC) izglasala je da se ukida internetska neutralnost. Glasanje je prošlo uz vrlo nelagodnih tri prema dva, piše Independent, a rezultat je odbacivanje regulatornih pravila internetskog prometa iz doba Baracka Obame, koja su osiguravala da pružatelji internetskih usluga svim legalnim sadržajima osiguravaju jednako slobodan promet. S ovim glasanjem ISP-ovi više neće morati sav promet tretirati jednako, nego će ga moći selektirati prema sadržaju. Dvoje članova komisije iz Demokratske stranke glasalo je protiv ukidanja pravila, troje članova iz Republikanske stranke glasalo je za ukidanje. Skoro istog trenutka nakon glasanja mnoštvo zastupnika u predstavničkim tijelima SAD-a i organizacija za građanska prava najavilo je žestoku borbu za obaranje ovakve odluke i preko sudova i preko Kongresa.

Pročitajte više na: SAD: Ukidaju internetsku neutralnost i slobodu

Ruska novinarka, kći prvog postkomunističkog gradonačelnika Sankt Peterburga i, štonoseveli, posvuduša i zvijezda TV reallityja Ksenia Sobčak objavila je relativno da će se kandidirati na izborima za predsjednika Ruske Federacije u ožujku 2018. "Dosta je bilo tišine, o ovome sam razmišljala mjesecima. Namjeravam biti kandidat onih koji žele glasati protiv svih", prenijele su njene riječi agencije diljem svijeta nakon njenog otvorenog pisma u Vedomostima. Drugim riječima, ona želi privući protestne glasove Rusa. Četvrtak joj je pružio odličnu priliku da Vladimiru Vladimiroviču Putinu postavi nekoliko pitanja na redovnoj godišnjoj konferenciji za medije ruskog predsjednika. Konferencija je isplanirana do u detalje i gotovo je nemoguće postaviti neko pitanje koje nije prošlo kroz nekoliko ruku.  "Ovo je jedina prilika da Vam postavim pitanje zato što ne sudjelujete u debatama. Opozicijski kandidati ne mgou se kandidirati, opstruiraju ih na svakom koraku. Ljudi se boje ustupiti nam prostore, zašto se Kremlj boji opozicije?", pitala je Sobčakova.

Pročitajte više na: Lijepa Ksenija: "Putine, zašto nas se bojiš?"

Na izborima za predstavnika Alabame u Senatu republikanac Roy Moore je izgubio, demokrat Doug Jones je dobio, makar i za dlaku, a Donaldu Trumpu zapelo je u grlu sve što je izgovorio uoči glasanja kako bi podržao čovjeka optuženog da je rasist, vjerski fundamentalist, seksualni nasilnik. Najviše ono: "Narod Alabame učinit će pravu stvar." Kako je to objavio na Twitteru koji mu prati 45 milijuna ljudi, nije se naknadno mogao pretvarati da nije žestoko stao iza republikanskog kandidata. Trump je zapravo u podršku Mooreu uložio toliko svog političkog kapitala da je ovako objašnjavao zašto građani Alabame trebaju glasati za njegovog čovjeka: "Doug Jones je za pobačaj, slab je po pitanjima kriminala, vojske i ilegalnog useljavanja, loš je po posjednike oružja i po veterane. Jones je marioneta Pelosija i Schumera. Roy Moore će uvijek glasati s nama." Nije prošlo nego samo nekoliko sati, a on je već napisao: "Ako smo nešto naučili iz ovih izbora, onda je to da moramo ići s najboljim kandidatima."

Pročitajte više na: Trump se skoro ugušio od muke, Republikanci pošizili

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.