Top News
1728 prikaza

Putin će u Hrvatsku samo na dobar poslovni mamac

Vladimir Putin, Emmanuel Macron i Kolinda Grabar Kitarović
Igor Kralj/PIXSELL
Predsjednik Federacije Rusije navodno bi mogao putovati u Zagreb nakon što Hrvatska završi s predsjedanjem EU-om

Do kraja mandata ruskog veleposlanika u Hrvatskoj Anvara Azimova ruski predsjednik Vladimir Putin trebao bi doći u Hrvatsku. Tako se, naime, priča u hrvatskim diplomatskim i političkim krugovima, ali konkretnog datuma još nema. Tek se zna da je predsjednik Vladimir Putin dobio pozivnicu od hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović i da je ruski veleposlanik Azimov itekako aktivan u tome da se Putinov službeni posjet Hrvatskoj realizira za njegova mandata.

"Negdje za godinu, godinu i pol to bi se moglo i ostvariti. Putin sigurno neće doći tijekom hrvatskog presjedanja Europskom unijom, ali poslije bi mogao. Samo, da bi on došao u službeni posjet Hrvatskoj treba postojati konkretan razlog, jer Vladimir Putin ne putuje turistički", govori nam čovjek blizak hrvatskoj diplomaciji.

Vladimir Putin i Kolinda Grabar Kitarović | Author: pool/REUTERS/PIXSELL pool/REUTERS/PIXSELL

Slično kaže i Maksim Samorukov, jedan od rijetkih stranih analitičara koji posebno proučava političke i ekonomske odnose Hrvatske i Rusije.

"Zašto ne bi došao? Predsjednik Putin je sretan kad može ugrabiti bilo koju mogućnost da ode u posjet nekoj od država članica EU. Predsjednica Grabar Kitarović susrela se s njim u Sočiju i dva puta tijekom Svjetskog nogometnog prvenstva. Sad on mora uzvratiti posjet, no Putin se ne može ići samo fotografirati. Mora se pronaći dobar razlog za dolazak", kaže Samorukov, koji dobar argument vidi, recimo, u nuklearnoj suradnji između dviju država ili uključivanju Hrvatske u Turski tok.

"To svakako mora biti veliki projekt jer je predsjednik Putin veliki geopolitički igrač", kaže Samorukov. Slično govore i drugi naši sugovornici koji smatraju da Putinov dolazak mora prije svega biti poslovne prirode, a to bi mogla biti plinofikacija nekih dijelova Hrvatske koju bi provele ruske tvrtke.

U Rusiji su se ovogodišnji europski izbori pratili s posebnim zanimanjem, pogotovo jer je prošli saziv, govori Samorukov, bio veliki protivnik ruskih energetskih projekata u Europi. No, nastavlja, Kremlj ostaje oprezan jer proruski populisti na vlasti u Grčkoj, Mađarskoj i Italiji nisu stavili veto na antiruske sankcije EU.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • felix-s 18:30 11.Lipanj 2019.

    Ma može doći kad hoće, ionako je 90% Hrvatske njegovo.