Top News
5242 prikaza

Psiholozi o Tominoj dijagnozi: "Fantazira o svom uspjehu"

Tomislav Horvatinčić
Hrvoje Jelavic (PIXSELL)
Narcisoidnost je model osjećaja veličine, potreba za divljenjem i nedostatak suosjećanja s drugima

Osam godina traje suđenje zagrebačkom poduzetniku Tomislavu Horvatinčiću, optuženom da je u kolovozu 2011. godine sa svojom jahtom skrivio nesreću u kojoj je poginuo talijanski bračni par Francesco i Marinella Salpietro. U primoštenskom akvatoriju Horvatinčić je svojom jahtom Santa Marina tog 16. kolovoza skrivio nesreću, za koju mu se sudi već treći put.

U nastavku suđenja pregledavala se njegova medicinska dokumentacija, otkrivala mogućnost sinkope koja ga je jednom i oslobodila, problema s vratnom kralježnicom i mogućim degenerativnim promjenama a zamjenica državnog odvjetnika Irena Senečić zahtijevala je i psihijatarski nalaz Horvatinčića koji ga je okarakterizirao kao narcisoidnu osobu.

Pojam narcisoidne osobe često je korišten epitet u uobičajenoj komunikaciji, pogotovo među laicima. U potrazi za točnim i preciznim definicijama ovog poremećaja, kojeg neki stručnjaci, ovisno o nekim drugim kliničkim manifestacijama, uopće ne bi svrstali u grupu psihičkih bolesti, obratili smo se psihoterapeutkinji Ireni Jurjević.

Tomislav Horvatinčić Horvatinčić Top News Tomo se neće tako lako izvući, DORH traži novo suđenje

Govoreći o razvoju tog poremećaja, toj sveobuhvatnoj i kompleksnoj temi, rekla nam je kako se temelji naše osobnosti, odnosno crte ličnosti formiraju još u doba djetinjstva, kada razvijamo različite obrambene mehanizme iz potrebe da preživimo djetinjstvo i razdoblje adolescencije. Narcisoidnost je model osjećaja veličine, potreba za divljenjem i nedostatak suosjećanja s drugima, naglašava Jurjević, navodeći kriterije priručnika Američkog psihijatrijskog udruženja DSM-4.

"Osobe s ovim poremećajem imaju grandomanski osjećaj vlastite važnosti, redovito precjenjuju svoje sposobnosti, i napuhuju svoja dostignuća, često čineći se hvalisavima, i pretencioznima. One mogu sa veseljem pretpostavljati da drugi pripisuju jednaku vrijednost njihovim naporima, i iznenaditi se kada uvide da neće dobiti pohvalu koju očekuju i smatraju da su zaslužili. Njihova napuhana prosudba vlastitih dostignuća često proizlazi iz podcjenjivanja, odnosno obezvrjeđivanja doprinosa drugih. Često su zaokupljeni fantazijama o neograničenom uspjehu, moći, uspjehu, ljepoti i idealnoj ljubavi. Osobe s narcisističkim poremećajem ličnosti vjeruju da su superiorne, posebne ili jedinstvene, i očekuju da to prepoznaju i drugi", naglašava Jurjević.

Tomo Horvatinčić Opet ispočetka Top News Novo suđenje: Kako se ginulo pod Tominim kotačima

Medicinske vještakinje koje su svjedočile u nastavku suđenja, nisu mogle ni tvrditi ni opovrgnuti da se u određenom trenutku mogla dogoditi kriza svijesti odnosno sinkopa koja je Horvatinčiću poslužila kao olakotna okolnost na prijašnjem suđenju. On je pak po izlasku iz sudnice poručio kako mu je žao zbog nesreće.

"Žao mi je što se ovo suđenje vodi već osmu godinu i bio bih sretan da se to završilo što prije. Znate da sam bio na dvije operacije i nikad zbog mene nije bilo prolongirano. Uvijek kažem da mi je žao zbog nesreće i izražavam sućut. Neću biti miran dok ne stupim u kontakt s djecom poginulih. Pozivam sve koji mi mogu pomoći oko stupanja u kontakt s obitelji poginulih. Na raspolaganju sam tu da sjednemo i dogovorimo financijsku odštetu. Spreman sam pomagati toj obitelji dok god sam živ", naglašava Horvatinčić.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • GRDASIC 16:34 19.Siječanj 2019.

    Teško je i nebitno komentirati gospodina Horvatinčića, njime se eto mediji bave samo zato jer suci nisu procesuirali prekršaje koje je počinio sa smrtnim ishodima i kontinuirane obmane o obeštećivanju potomaka poginulih ljudi. Da je pravna država funkcionirala mi danas ... prikaži još! ne bi razgovarali o nekom tamo Tomi Horvatinčiću, Milanu Fontani, Zdrafku Mamiću zvanog i nabijač, o Đakićima i ostalim likovima neoustaškog i krim miljea.

  • matko212 13:40 17.Siječanj 2019.

    hahaha poziva sve koji mogu da mu pomognu stupiti u kontakt sa obitelji poginulih?? koliko govno moraš biti za ovo izjaviti, pa sin od tih poginulih je bio u Hr nekoliko puta, da se ovome debilu stupalo u kontakt mogao ... prikaži još! je to na sto načina međutim ovo poremećeno smeće nema ni obraza ni savjesti za tako nešto. Treba to poslati u Kinu,oni bi tamo znali kako treba sa takvima