Top News
4682 prikaza

Prvi intervju najpoznatijeg bjegunca iz Sjeverne Koreje

Život u Sjevernoj Koreji
REUTERS
Dramatični bijeg Oh Chong Songa preko granice u selu koji se nalazi u zoni primirja bila je prava borba za preživljavanje

Sjevernokorejski vojnik koji je prošle godine pobjegao u Južnu Koreju pod kišom metaka kaže kako većina Sjevernokorejaca njegovih godina nisu lojalni Kim Jong unu.  U svom intervju kojeg je dao japanskim medijima, sjetio se svog dramatičnog bijega koji ga je zamalo stajao života. 

Dramatični bijeg Oh Chong Songa preko granice u selu koji se nalazi u zoni primirja bila je prava borba za preživljavanje. Bježao je dok su ga metcima obasipali njegovi donedavni kolege vojnici. U pokušaju da ga spriječe zadali su mu niz ozljeda opasnih po život. 

Njegov primjer bijega jedan je od rijetkih u ovom dijelu zemlje, Panmunjom, turističkom izletištu i zoni primirja na granici gdje se vojnici sa suprotstavljenih snaga doslovno mogu gledati oči u oči. 

Ovaj 25-godišnjak je sin generala bojnika, a radio je kao vozač u sjevernokorejskoj vojsci posebno za više vojne dužnosnike kako pišu japanski mediji, kojima je svoju priču ispričao. Istražitelji u Sjevernoj Koreji zaključili su kako je "impulzivno" pobjegao.

No unatoč njegovoj privilegiranosti od rođenja, i sam se opisao članom "gornjeg staleža", nije osjećao nikakvu lojalnost prema vodstvu Sjeverne Koreje. 

Donald Trump i Kim Jong Un OKRUTNO Top News Mračna strana mira u Koreji o kojoj se ne govori

"Na sjeveru su ljudi, posebno mlađe generacije, indiferentni jedni prema drugima, politici i njihovim vođama, i nemamo nikakvog osjećaja lojalnosti", rekao je. 

On sam bio je indiferentan prema vladavini Kim Jong una, trećoj generaciji ove obitelji na čelu zemlje, i nije imao nikakve želje razmišljati o tome što njegovi prijatelji o njemu misle. 

"Vjerojatno 80 posto moje generacije je indiferentno i nisu lojalni. Prirodno je tako osjećati se s obzirom kako je nasljedni sistem vladanja takav kakav je, bez obzira koliko je u mogućnosti nahraniti svoje ljude", rekao je. 

Negirao je medijske navode na jugu da ga traže zbog ubojstva na sjeveru, piše The Guardian. 

Sastanak Trumpa i Kima Prazno obećanje Top News Trump ispao naivan: Kim obnavlja nuklearne reaktore

Dok opisuje svoj bijeg, prisjeća se kako je, nakon nekih neodređenih problema sa prijateljima, počeo piti. Na povratku na dužnost probio se izvan mjesta kontrole i u strahu od smaknuća, odlučio da će nastaviti dalje. 

"Bojao sam se da će me pogubiti ako se vratim pa sam prešao preko granice", i dodao kako ne žali zbog svog bijega. 

Njegov identitet sada je potvrđen, no na stranici je objavljena snimka njega bez otkrivanja lica. 

Prilikom bijega ukrao je jeep te se s njim odvezao u demilitarizirani dio, tampon zonu između Sjeverne i Južne Koreje za koji su se obje strane dogovorile da je neće prelaziti. Njegov bijeg je snimljen, a vidi se kako je pogođen u koljeno, leđa i prsa prije nego konačno pada na tlo.

Liječnici su mu spasili život nakon višesatne operacije, a tada su po njegovoj krvi, Liječnici su u njegovom organizmu prilikom spašavanja, otkrili antitijela antraksa. Prisutnost antitijela otkriva kako je bio izložen bakteriji, no nije se razbolio, ili pak da je bio cijepljen protiv infekcije antraksa.

Osim antitijela, liječnici su otkrili da je pozitivan na hepatitis B, kao i crijevne parazite, od kojih su neki bili i do 10 cm dugački.

Sjeverna Koreja navodno posjeduje 13 vrsta virusa i bakterija koje se mogu koristiti kao biološko oružje, te do 5.000 tona kemijskog oružja, objavilo južnokorejsko ministarstvo obrane. Ministarstvo drži da Sjeverna Koreja posjeduje jednu od najvećih zaliha kemijskog i biološkog oružja na svijetu. Koleru, žutu groznicu, tifus i dizenteriju Sjeverna Koreja bi mogla upotrijebiti u sklopu biološkog rata, dodaje ministarstvo.

No političko stanje na poluotoku dramatično se izmijenilo nakon što je prošle godine američki predsjednik Donald Trump prijetio kako će "vatrom i bijesom" obasuti nuklearnim oružjem naoružanu Sjevernu Koreju. 

"Stvarno sam mislio da smo na rubu rata sa SAD-om. Osjećala se nervoza koja je dolazila s vrha", rekao je. 

Nakon velikog zaokreta u odnosu svjetskih sila i stanja na poluotoku, vojne snage na granici u području primirja gdje je i sam pobjegao, bit će razoružane. Oh kaže kako razumije svoje bivše kolege koji su pucali na njega. 

"Da nisu pucali bili bi jako kažnjeni. Da sam ja bio na njihovom mjestu, istu bi napravio", rekao je. 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.