Top News
7605 prikaza

Prvi intervju biskupa koji traži izgon pape Franje

Carlo Maria Vigano i papa Franjo
PIXSELL
Tvrdio je da progoni silovatelje u Crkvi, ali odbija odgovarati na pitanja o optužbi da je krao novac i odbijao zakone EU o bankama

Kada Washington Post ustvrdi da je nadbiskup Carlo Maria Vigano "nestao" istog trenutka kad je postao "najkontroverznija osoba u modernoj povijesti Katoličke crkve", nije sasvim u pravu. Činjenica ipak jest da je taj čovjek, nekoć ambasador i pri SAD-u i pri Vijeću Europe i na još nizu visokih funkcija u Vatikanu, odlučio pobjeći u anonimnost nakon što je u kolovozu 2018. javno zatražio ostavku pape Franje.

Kao razlog za traženje ostavke bilo je to što je papu optužio da je, kako je ustvrdio, "tolerirao seksualnog zlostavljača" u najvišim crkvenim krugovima za kojega je to bilo javna tajna. Washington Post navodi da je Vigano, nakon objave javnog pisma na 11 stranica, isključio svoj mobitel i rekao da se povlači, da Crkvu prepušta da se sruši. Washington Post sada objavljuje da se Vigano ipak nije sasvim povukao.

Theodore McCarrick Biskup Washingtona Top News Utjecajni kardinal protjeran zbog zlostavljanja dječaka

S WP-om je komunicirao dva mjeseca, odgovarajući s mjesta koje nije htio otkriti, na 40 pitanja intervjua. List zato zaključuje da je on ostao, iz pozadine, najžešći kritičar pape Franje, poput "časnog pobunjenika" kakvim ga u Crkvi smatraju jedni, ili poput "ideološkog ratnika", kakvim ga smatraju drugi.

Prošlog mjeseca papa Franjo po prvi put se oglasio, inzistirajući na tome da on nije znao baš ništa o zločinima bivšeg biskupa, bivšeg kardinala iz SAD-a Theodorea Edgara McCarricka, odnosno da je u veljači 2019., kada su Vatikan, tako i papa, konačno dokazali da je taj čovjek doista seksualno maltretirao dečke u crkvi, odmah "laicizirali" McCarricka. Time je on u dobi od 88 godina postao najviše pozicionirana osoba iz Crkvenih redova koja je izbačena iz svećenstva.

O McCarricku je, inače, pisao i Express kao o osobi s određenim vezama u Hrvatskoj, i na Kaptolu i u politici. Vigano, međutim, podsjeća da je na McCarricka upozorio još 2013. godine, kao čovjeka koji je "iskvario generacije seminaraca i svećenika".

"Kako bi itko, posebno papa, mogao to zaboraviti", citira ga sada WP.

Činjenice su bile takve da su optužbe protiv McCarricka puštene u javnost tek 2018. Do tada je on bio blizak papin savjetnik, pape Franje, dakako. McCarricka je nadbiskup Vigano i ranije prozivao, još u doba pape Benedikta XVI, i to još od 2007. Poslije je Vigano tvrdio da je Benedikt XVI "stavio McCarricka pod oštra ograničenja" upravo po njegovom inzistiranju da se tom čovjeku stane na kraj.

Miomir Žužul i McCarrick | Author: Zvonimir Pandža/PIXSELL Zvonimir Pandža/PIXSELL

Ali, ako se pogleda McCarrickova biografija, lako se vidi da je upravo papa Benedikt XVI upravo McCarricka poslao da na sprovodu Edwardu Kennedyju u kolovozu 2009. pročita njegovo pismo, pismo pape Benedikta XVI. McCarrick, na kraju se ispostavilo, doista jest bio seksualni zlostavljač tijekom desetljeća, ali je isto tako činjenica da se iz krugova koji su ga u Crkvi prozivali, u javnosti nije čulo sve do 2018. godine, kada je odmah izbačen iz svećenstva.

U međuvremenu, još od 2005., u nekoliko navrata nadbiskupije u kojima je McCarrick službovao u SAD-u, plaćale su izvansudske odštete seksualno zlostavljanim vjernicima. To znači još od samog početka pontifikata pape Benedikta XVI. Problem s odnosom između Vigana i McCarricka bio je i u tome što su se njih dvojica istodobno nalazila u ideološkom sukobu, Vigano kao predstavnik izrazito konzervativnog krila Crkve u SAD-u, McCarrick s onog liberalnog.

Usto, Vigano je u svom pismu na 11 stranica optužio za prikrivanje istine o seksualnom zlostavljaču McCarricku čak tri uzastopna ministra vanjskih poslova Vatikana, još od Angela Sodana koji je na toj poziciji bio od 1991., debelo u pontifikatu pape Ivana Pavla II, i čovjeka koji je od samog početka dolaska na dužnost žestoko gurao priznanje Hrvatske. Drugim riječima, Vigana nisu uzimali za sasvim vjerodostojnog, jer je jedan dio motiva njegovog djelovanja bio čisto političke prirode, eliminiranja "preliberalnih" kolega u svećenstvu.

Miomir Žužul i McCarrick Theodore McCarrick Top News Žužulov i Bozanićev prijatelj, kardinal i - pedofil

Vigano je s McCarrickom pokušao povezati čak i kardinala Blasea Cupicha, nadbiskupa hrvatskih korijena iz Chicaga. Sada je u razgovoru za Washington Post ponudio otvoreno razgovarati o svemu, osim o "osobnim pitanjima", kao što je odbio i sastati se novinarom uživo. Napisao je da je postao "oprezniji s kime se susreće i što govori". Rekao je i to da su pitanja o njemu "nebitna za ozbiljne probleme s kojima se suočava Crkva".

Napisao je da je njegov "život prilično normalan, hvala na pitanju", a na pitanja gdje živi, vjeruje li da je siguran ili ugrožen i kako su stvari iz kolovoza promijenile njegov život, odgovorio je s "n/a", "bez odgovora". Napisao je da ga nitko iz Katoličke crkve nije kontaktirao još otkako je nekoliko katoličkih novina objavilo njegove prve javne optužbe. Opisao se kao "starca" kojemu "ne predstoji još dugo dok će se naći pred Božjim sudom".

On danas ima 78 godina, već dvije godine bio je u mirovini kad je lansirao ono pismo, što je predstavljalo presedan od osobe koja je toliko godina u Vatikanu bila na najvišim dužnostima. Jedna od njih bio je i položaj generalnog tajnika Vatikana od 2009., mjesta s kojega je centralizirao financijske procedure Crkvene državice i u samo jednoj godini odveo Vatikan od deficita od 10,5 milijuna dolara do suficita od čak 44 milijuna.

No, koliko god je optuživao mnoge za financijske malverzacije u Vatikanu, zapisano je da je on 2010. godine predlagao da Vatikan iziđe iz sporazuma o euru, praktično eurozone. To samo po sebi ne bi bilo problem, da to nije opravdavao time da se tako izbjegnu nove bankovne regulacije EU-a, puno strože nego ikada prije zbog noćne more sa svjetskom financijskom krizom.

Vatikan ga nije poslušao, nego je odlučio potpuno ostati uz euro i prihvatiti kompletnu strogu kontrolu EU-a i vlada članica EU-a nad bankama. Vigano je bio diplomat Vatikana u mnogi zemljama svijeta. I kada je dvije godine nakon umirovljenja onako javno zatražio ostavku pape, nastao je šok.

"Moja šutnja učinila bi me sudionikom sa zlostavljačima i vodila bi do još žrtava", odgovorio je WP-u.

Kardinal George Pell pri posjetu Zagrebu 2015. Najdraži gost Top News Prijatelj Bozanića i Batarela godinama je silovao djecu

List ne navodi je li mu postavio pitanje zašto o McCarricku nije progovorio još 2007. WP točno navodi da je njegov javni istup iz 2018. doista postao jedno od glavnih mjesta sukoba oko toga vodi li papa Franjo Crkvu ispravno ili pogrešno, točnije, temeljno mjesto optužbi da je vodi pogrešno. WP, međutim, netočno tvrdi da je to postalo glavno mjesto sukoba u Crkvi oko seksualnog zlostavljanja.

To je već godinama, zapravo, slučaj kardinala Georgea Pella iz Australije, kojemu se polako primiče kraju suđenje, zapravo pravomoćnoj presudi. Chico Harlan, novinar WP-a koji je došao do Vigana, dalje navodi svoje otkriće s kraja svibnja o navodnim pismima bivšeg suradnika McCarricka po kojima ispada da je Benedikt XVI doista uveo sankcije McCarricku, ali se ovaj "nije na njih obazirao".

Do potvrde o autentičnosti Harlan nije uspio doći, ali je dodao da iz pisama stoji da: "... glavni vođe u Crkvi nisu učinili ništa za zaustaviti ga." Takvo što optužuje i Benedikta XVI i Franju. Ako bi se išlo za logikom da ne bi valjda dvojica papa puštala da McCarrick na tako bezobrazan način povlači za nos, da iskazuje totalni neposluh, postavlja se pitanje i kako to da je Benedikt XVI poslao McCarricka u takvoj nemilosti, na pogreb popularnom preminulom pripadniku dinastije Kennedy kao svog izaslanika.

Časne sestre na audijenciji sa papom Franjom | Author: ©MASSIMILIANO MIGLIORATO/IPA/PIXSELL ©MASSIMILIANO MIGLIORATO/IPA/PIXSELL

Vjerojatnije je ipak da niti Benedikt XVI niti Franjo nisu vjerovali u čiste motive Vigana, posebno u dobu u kojem je javnost tek natjeravala Vatikan na progon silovatelja i transparentnost, na čemu je onda profitirao McCarrick.

Vigano je rekao da je istinu o McCarricku znao i kardinal Donald Wuerl, bivši nadbiskup Washingtona, koji je na njegove optužbe također rekao prošlog ljeta da nije znao za McCarrickove zločine. Vigano je za sve to vrijeme bio i ostao izrazito poštovana figura među katoličkim tradicionalistima; a to znači i među neki biskupima, kardinalima, vjernicima, novinarima, na cijeloj toj konzervativnoj sceni. To je ostao i sad, nakon što se sklonio od javnosti.

Vigano se učestalo pojavljivao po skupovima protiv pobačaja, žestokih nastupa i poznat po sukobima i rivalstvima u vatikanskim hodnicima. Halan za WP zato navodi da je to razlog zašto ga mnogi ne smatraju vjerodostojnim kad progovara protiv seksualnih zlostavljača, čak niti za to da se bori doista za zaustavljanje seksualnih zločina u Crkvi.

"Oni kažu i to da je njegovo svjedočenje prošlog ljeta bilo jedva prikriveni napad na homoseksualce u višim redovima i da je njegova prava namjera bila napad na oslabljivanje Franje, a ne pomoć Crkvi", piše WP.

Papa Franjo i umirovljeni Benedikt XVI Nova šizma? Life Radikali spremaju puč u Vatikanu: Dosta im je Franje

WP čak prenosi izjavu papinskog biografa da je kod njega prisutan "makijavelistički element iskorištavanja". Tu WP priznaje da je Vigano kontroverzan još od 2016. kada je ušao direktno u bitku oko izdavanja dozvola za istospolne brakove u Kentuckyju. Naredna kontroverza je i to što je Vigano bio među najvišim klericima iz Crkve koji su primali novac od Michaela Bransfielda, biskupa iz Zapadne Virginije, optuženog za masovni skandal s korupcijom.

Tako gledajući, postaje jasnije zašto u dopisnom intervjuu s WP-om Vigano nije htio odgovarati na pitanja koja mu je novinar očito postavljao. Umjesto toga navodio je da se na homoseksualno zlostavljanje u Crkvi odnosi 80 posto svih zločina, a na heteroseksualne 20 posto, te je za prikrivanje optužio "gej-mafiju". Na kraju je rekao da mu je "žao što nije i ranije izišao s pismom kao prošlog ljeta".

Također je rekao da bi, da se može vratiti, ublažio zahtjev za ostavkom pape Franje. To su mu inače predbacivali čak i mnogi od njegovih vlastitih sljedbenika. Ali ne kao nešto što nije trebao tražiti, nego nešto čime je "skrenuo pozornost s onoga što je pisao u pismu". No, to je već onaj dio koji se uklapa u optužbe Viganovih svjetonazorskih suparnika iz Crkve; da njegov motiv nije iskorjenjivanje seksualnih zločina, nego ideološka borba, čisto politički juriš.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar Potrčalo
    Potrčalo 19:18 12.Lipanj 2019.

    Vatikan i Sveta stolica skriva puno crkvenih mračnih tajni.