Top News
43679 prikaza

Propali atentat: Arkana htjeli ubiti pred Cecom

Arkan i Ceca
Screenshot Youtube
Gotovo dva desetljeća nakon ubojstva jednog od najvećih ratnih zločinaca na ovim prostorima, detalji njegovog života i dalje su tajni

Ubojstvu Željka Ražnatovića Arkana prethodila su najmanje dva ozbiljna pokušaja ubojstva zloglasnog zapovjednika Srpske dobrovoljačke garde. Kako tvrdi nekadašnji časnik zloglasnih Arkanovih tigrova, Mihajlo Ulemek, inače stric Milorada Ulemeka Legije, Arkana su prvi put htjeli likvidirati u kući u kojoj živio s tadašnjom suprugom Cecom i sinom Veljkom. Kad im to nije uspjelo, planirali su napad zoljom. "Jednom je ulici Ljutice Bogdana, na pedesetak metara od kuće i kafića u Arkanovom vlasništvu nastala nekakva gužva. Crni BMW se zaputio prema objektu, ali na brzinu je interveniralo Arkanovo osiguranje. Pogriješili su ih nisu priveli i identificirali, da se vidi tko su. To je bio prvi pokušaj Arkanova ubojstva", uvjeren je Ulemek.

"Poslije toga mu je dojavljeno da bi trebao nabaviti blindirani automobil jer se spremala jedna grupa da ga ubije zoljom. Tražio je da mu pronađem blindirani automobil, ali nisam znao kako. U to se uključio Žabac koji je uvezao dva Forda iz Amerike", ispričao je Ulemek u razgovoru za Kurir. On je uvjeren da je Arkanu presudila promjena osiguranja nakon vjenčanja s pjevačicom: "U pratnji su mu tijekom i neposredno poslije rata bili njegovi vojnici. Međutim, oni su sredinom devedesetih polako uklanjani iz njegovog okruženja. A da su svi ti ljudi i 2000. bile uz Arkana, on bi i danas možda bio živ."

 

Ražnatovići se vesele

Objavu dijeli Legende Devedesetih (@legendedevedesetih)

Ražnatovića je ubio policajac Dobrosav Gavrić iz sela Trbušnica kod Loznice. Gavrić je od 2006. godine bio u bijegu, a 2012. godine je uhićen u Južnoafričkoj Republici i još nije izručen Srbiji. Proces za ubojstvo Ražnatovića ponovljen je nekoliko puta pred Višim sudom u Beogradu, a Gavrić, kasnije osuđen na 35 godina zatvora, pušten je iz pritvora 2006. godine i od tada je nedostupan srpskom pravosuđu.

U bijegu je i njegov pomagač Milan Đuričić Miki, dok Dragan Nikolić Gagi, jedan od junaka dokumentarnog filma "Vidimo se u čitulji", u Zabeli kod Požarevca izdržava kaznu od 30 godina zatvora. Gagi je također bio u bijegu, ali je 2003. godine uhićen u Beču i izručen Srbiji. Na mnogobrojnim suđenjima nisu utvrđeni ni motivi niti naručitelji Arkanovog ubojstva, pa je tako ostalo zbog čega je policajac iz Trbušnice pucao s leđa u glavu najmoćnijeg kriminalca Srbije i osim njega ubio i Milenka Mandića Mandu i Dragana Garića, koji su sjedili s Arkanom u separeu hotelskog lobija.

Gavrić je izabran za ubojstvo Arkana jer je bio izuzetno spretan, vješt u baratanju oružjem, a bio je i u dobroj fizičkoj kondiciji. Prvobitni plan ubojica bio je da Arkanu ponude da kupi Audi A8 i to ispod tržišne cijene. Nakon toga su ga trebali namamiti da isproba automobil, a potom ga u tom istom automobilu ubiti.  Posao je bio gotovo pred sklapanjem, Arkan je došao do vrata hotela gdje se trebao dogovoriti s 'prodavateljima', ali mu je nešto bilo sumnjivo pa je odustao od Audija. Onda se prešlo na "plan B". Gavrić je 15. siječnja 2000. godine nešto iza 17 sati za svega desetak sekundi uspio Arkanu ispaliti tri metka u potiljak iz pištolja "CZ 99", a onda sa četiri metka u glavu i grudi likvidirati Mandića i Garića sa dva metka u leđa.

Mediji su tada javljali da je u Loznici iste večeri viđen i džip kontroverznog biznismena i bivšeg playboya Andrije Draškovića, koji se tada spominjao i kao "kralj kokaina". Drašković ni u jednom pravnom procesu nije spomenut kao organizator ili naručitelj Arkanovog ubojstva. Kasnije su se u medijima pojavljivale neslužbene informacije da su dan prije ubojstva kod tadašnjeg šefa Državne bezbednosti Radomira Markovića bili i Arkan i Andrija Drašković. Arkan se jako trudio da o sebi u javnosti stvori sliku kao o patrioti i pravoslavnom vjerniku.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.