Top News
1432 prikaza

Procurili dokumenti: Koliko košta zaštita Assangea?

Julian Assange
Constantin Eckner/DPA/PIXSELL
Senain je, uz blagoslov tadašnjeg predsjednika, oko Assangea ispleo skupu špijunsku operaciju kako bi opravdali davanje azila

Ekvador je organizirao i financirao multimilijunsku operaciju kako bi podržali i osigurali Juliana Assangea koji se nalazi u njihovoj ambasadi u centralnom Londonu. Platili su međunarodnim kompanijama koje se bave osiguranje i tajnim agentima da nadgledaju posjetitelje, zaposlenike u ambasadi, pa čak i britansku policiju, piše Guardian čiji su novinari, kažu, vidjeli dokumente koji to dokazuju.

U nešto više od pet godina Ekvador je potrošio barem pet milijuna dolara tajnog budžeta kako bi osigurali, između ostalog, Assangeove sastanke s Nigelom Farageom, članovima europskih nacionalističkih skupina i pojedinaca blisko vezanih uz moskovski Kremlj.

Sa njime su se došli susreti i hakeri, aktivisti, odvjetnici i novinari. Prije američkih predsjedničkih izbora 2016. njegov je WikiLeaks objavio seriju mailova vezanih uz Demokratsku stranku i predsjedničku kampanju Hillary Clinton. Prošli su mjesec Demokrati podigli tužbu protiv ruske vlade, kampanje i ljudi oko Donalda Trumpa i WikiLeaksa navodeći urotu kako bi Trump dobio izbore.

Dokumenti pokazuju kako je obavještajni program, prvo nazvan "Operation Guest" (operacija gost), kasnije "Operation Hotel" (operacija hotel), koštao barem 66.000 dolara mjesečno za osiguranje, sastanke, hakiranje, nabavljanje informacija itd...

Istraga Guardiana i Focus Ecuadora pokazuje kako je operacija imala punu potporu tadašnjeg predsjednika Rafaela Corree, i ministra vanjskih poslova Ricarda Patiñe, kažu izvori.

Julian Assange NEMA SLOBODE Top News Julian Assange do daljnjega mora ostati u svom sobičku

Correa je od početka opravdavao svoju odluku da Ekvador Assangeu da politički azil, a britansko ponašanje i pritisak prema Ekvadoru opisao je kao "nepodnošljiv". Niti on niti vlada nisu imali komentara.

Od lipnja 2012. godine do kraja kolovoza 2013. operacija je Ekvador koštala 972.889 dolara koji je došao iz džepa državne centralne obavještajne agencije, Senain.

Agencija je imala i "posebne troškove" i budžet da plate CCTV kamere koje su se morale instalirati nekoliko tjedana nakon što se Assange uselio.

U isto vrijeme, dokumenti pokazuju kako je međunarodna kompanija specijalizirana za osiguranje plaćena kako bi potajice snimali i pratili sve aktivnosti u ambasadi. Dvoje je zaposlenih u svakoj smjeni moralo neprestano nadgledati što se zbiva, a bili su smješteni u stanu ulicu dalje od ambasade, koji košta 2.800 funti mjesečno.

Tadašnji ambasador Juan Falconí Puig, čini se, nije bio svjestan operacije dok nije vidio račune za stan koje nije znao objasniti. Onda su mu 2015. preko konferencijskog poziva rekli u čemu je stvar. Osim što su dokumentirali svaki njegov susret, dnevne aktivnosti i goste, pomno su pratili i njegove promjene raspoloženja.

Svaki puta kada je Assange htio s nekime organizirati sastanak tim bi mu održao konzultacije i osobi s kojom se planira susresti, Gosti bi na ulazu morali ostaviti svoje putovnice. One bi se također koristile kako bi se radio profil svih posjetitelja. 

Neprestano su bili zabrinuti da će Britanci koristiti silu, ući u ambasadu te oteti Assangea, čak su smislili plan da mu pomognu da pobjegne. To je uključivalo krijumčarenje Assangea u diplomatskoj vozilu ili pak da mu se dodjeli titula predstavnika Ekvadora pri UN-u kako bi dobio diplomatski imunitet

Osim što je Assangeu osiguran azil, Correa je, evidentno, bio spreman potrošiti novac da popravi njegov imidž. Odvjetnici su zamoljeni da smisle "medijsku strategiju" kako bi obilježili "drugu obljetnicu njegovog diplomatskog azila", vidi se iz e-maila kojeg su novinari Guardiana imali prilike vidjeti.

Julian Assange sa svojim kućnim ljubimcem u Veleposlanstvu Ekvadora gdje je zaštićen azilom Tvrdi dokaz Top News Curi iz WikiLeaksa: "Hej, Donalde! Evo ti još materijala"

To je uključivalo i press konferenciju s njim i Patiñom u Londonu, kao i publikaciju teksta u Guardianu. Za konzultante je predviđen (i potrošen) budžet od 180.960 dolara.

Carlos Pólit 2013. je pitao šefa obavještajne službe, Pabla Romera, kako je moguće da je potrošeno 411.793 dolara na "posebne troškove", a da nema jednog jedinog računa. 

Više od polovice tog iznosa - 223.699 dolara - potrošene su na tri tajna agenta u operaciji Hotel, kapetana ekvadorske mornarice i pukovnika. Mjesečno su dobivali oko 10.000 dolara u gotovini.

Romero je rekao kako je dokumentacije o "sigurnosti i navikama našeg gosta" radi osjetljivosti situacije mora biti što manje.

No i te su cifre samo manji dio ukupnih troškova za čitavu operaciju. U Assangeovih prvih dva mjeseca u ambasadi Senain je potrošio 22.5 milijuna dolara na 38 drugih operacija različitih kodnih imena. 

Senain je, kaže Guardian da je vidljivo iz dokumenata, trošio milijune na kupnju softvera za špijunažu. Velik su novac uplatili talijanskoj kompaniji za cybersigurnost imena Hacking Team koji se nisu htjeli oglasiti i komentirati.

Nije do kraja jasno kako je ekvadorska vlada koristila sredstva za nadzor. No istraživački novinari koji rade u Ekvadoru kažu kako su često bili prisiljeni micati svoje web stranice kako bi izbjegli cyber-napade i hakiranja. Neki su novinari radi pisanja završili na sudu, ili morali otići u egzil.

Sadašnji je predsjednik, Lenin Moreno, ugasio Senain u ožujku radi "glasova građana koji su smatrali da je organizacija neetična",

Dao je do znanja, također, i da se Senain više bavio pojedincima koji imaju vrlo malo veze sa sigurnošću Ekvadora.

Istražuje se i kako je Senain potrošio 284.7 milijuna dolara između 2012. i 2017., većinski na "posebne aktivnosti" vezane uz Assangea, na to je otišlo čak 80 posto godišnjeg budžeta.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.