Top News
11567 prikaza

Približava li nam se Treći svjetski rat zbog Sirije?

Ekskluzivne slike iz Raqqe
express
Amerika i Rusija srljaju u otvoreni sukob na bojnom polju Bliskog istoka

Ako je ISIL u raspadu, to je dobra stvar, zar ne? Ne posve - pogotovo ako to znači da su postrojbe Sjedinjenih Država i Rusije, dvije zemlje s nuklearnim bombama usmjerene na međusobne gradove, dolaze u kontakt. Ovo je priča o tome kako smo se uspavali na rubu smaka svijeta.

Posljednjih nekoliko godina, obje strane napadaju zajedničke neprijatelje,  terorističku skupinu nazvanu ISIL, iz različitih smjerova. Američka strana, pobunjenici pod nazivom Sirijske demokratske snage (SDF), napreduje sa sjeveroistoka. Ruska strana, režim autokratske obitelji Assad, gura ih sa zapada. Cijela regija je zagrijana do usijanja. Nebo je ispunjeno ruskim i američkim ratnim zrakoplovima, dok je Sredozemno more krcato ratnim brodovima. U međuvremenu, stotine američkih i ruskih specijalaca puze po bojnom polju obilježenom zračnim napadima, indirektnom topničkom vatrom i povremenim urbanim ratovima.

Pokolj džihadista nad civilnim konvojem u Siriji 2017. BRITANSKI KANIBAL Top News Poludjeli vojnik: Pio sam krv mrtvih džihadista u Siriji

Jednom će pobunjenicima i režimskim snagama nestati ISIL-a za ratovanje i prije ili kasnije će se susresti na bojnom polju. Zapravo, oni se bore u svakoj prilici koja im se ukaže.Grad na Eufratu koji se zove Deir al-Zour, već se zagrijava. Ruski veleposlanik izjavio je da su pobunjenici SDF-a granatirali sirijske položaje, gdje ruske specijalne snage ratuju protiv ISIL-a. U međuvremenu, Pentagon kaže kako su tijekom vikenda ruski ratni zrakoplovi bombardirali položaje SDF gdje su djelovali američki vojnici.

Prije ili kasnije, Amerikanac ili Rus će biti ubijen ili zarobljen. Reakcija na to će odrediti hoće li se pojaviti širi rat između supersila. Veliko je pitanje hoće li staloženije glave prevladati?

Sedamdesetih godina prošlog stoljeća, ideja uzajamno zajamčenog uništenja uvriježila se u razmišljanju SAD-a i Sovjetskog saveza. Upravo zbog toga su ratovi preko posrednika, poput Vijetnama i Afganistana, bili relativno mali i ograničeni. Sovjeti su naoružavali Vijetnamce, Amerikanci Afganistance, ali nikad nisu bili u otvorenom sukobu.

Svi su znali tko podupire koga, ali obje strane su se pretvarale da se ništa ne događa. Prikladne laži su svi imali.

  • Stranica 1/2
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.