Top News
1315 prikaza

Predomislili se: Nestao je sporni nacrt Obiteljskog zakona

Nada Murganić
Davor Višnjić/PIXSELL
U rekordnom roku nacrt zakona izazvao je brojne kritike, a sada je nestao sa stranica za savjetovanje s javnošću

Nevjerojatno kontroverzni nacrt prijedloga Obiteljskog zakona koji je čitav dan okupirao javnost, ponajviše zbog sporne definicije obitelji, netragom je nestao sa stranice e-savjetovanje gdje je prvotno i objavljen. Što to točno znači za sami zakon, ostaje nam tek za vidjeti. Međutim, uzevši u obzir koliko je nezadovoljan bio premijer Andrej Plenković zato što je nacrt izišao u javnost, očekujemo da će doživjeti određene izmjene i promjene.

Iz ministarstva su se kasnije oglasili i priopćenjem koje prenosimo u cjelosti.

"Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku osnovalo je 2016. godine Radnu skupinu za izradu Nacrta prijedloga Obiteljskog zakona, a kako bi se razriješili prijepori nastali primjenom Obiteljskog zakona iz 2015. godine, čiju ustavnost preispituje Ustavni sud.

Navedena Radna skupina, sastavljena od stručnjaka iz područja obiteljsko pravne zaštite, izradila je Nacrt prijedloga Obiteljskog zakona koji je sukladno proceduri upućen u e-Savjetovanje. Već prvoga dana javnog savjetovanja, na Nacrt prijedloga Obiteljskog zakona stavljen je cijeli niz primjedbi i prijedloga na određene zakonske odredbe.

Svjesni važnosti područja koje uređuje Obiteljski zakon, kao i u najboljem interesu zainteresirane javnosti, Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku povlači zakon sa Javnog savjetovanja na doradu."

Istaknuo je premijer na sjednici Vlade u četvrta da prijedlog Zakona uopće nije iskoordiniran na tijelima Vlade te je zbog toga i malo 'izribao' svoje ministre.  

Kolinda Grabar Kitarović i Andrej Plenković Švicarski dnevnik Top News Europska javnost: "Hrvatska je problematično dijete"

Poručio im je da u budućnosti paze da se zakonski prijedlozi, prije nego izađu u javnost, koordiniraju na tijelima Vlade. Istaknuo je da će "napraviti jedan novi metodološki iskorak pri čemu nacrti propisa kojeg rade radne skupine neće više moći ići na način na koji su išli do sada u postupak savjetovanja jer to su dokumenti koji nisu prošli niti koordinaciju niti ih vidi predsjednik Vlade, niti ured".   

"Moramo se puno kvalitetnije koordinirati na razini Vlade jer mislim da se u ranoj fazi zakonodavnih procesa izazivaju prevelike političke turbulencije o tekstovima koji nisu prošli nikakvu koordinaciju. Imali smo nekoliko takvih slučajeva u zadnje vrijeme pa apeliram na sve ministre da dobro procjenjuju akte koje donose individualno i puštaju u javnost prije nego oni prođu bilo kakav oblik koordinacije na tijelima Vlade", poručio je Plenković.

A-HSP Radikalizam Top News Plenki i Kolinda 'hrane' ustaštvo na štetu Hrvatske

Ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić izjavila je u četvrtak novinarima kako je svrha izmjena Obiteljskog zakona "zaštititi obitelj i prije svega zaštititi djecu jer djeca u okviru obitelji trebaju imati najveću zaštitu, ali isto tako i ako dolazi do razvoda i dalje trebaju imati zaštitu ne samo obitelji nego i društva".

Novinare je prije početka sjednice Vlade zanimalo "kako to da po prijedlogu izmjena Obiteljskog zakona obitelj bez djeteta nije obitelj". Ustvrdivši kako joj je drago da je taj Zakon izazvao veliki interes javnosti, ministrica Murganić je rekla da je već nekoliko godina Obiteljskom zakonu potrebna promjena te su u Ministarstvu "željeli donijeti jedan Zakon koji će biti sažetiji, jasniji, jednostavniji u primjeni, jer su upravo primjene od sudaca ustavno i išle u tome pravcu".

David Petraeus I medijski biznis Top News Tajna misija: Zašto je bivši šef CIA-e bio u Zagrebu?

Stoga se po prvi puta uvela i definicija obitelji koja je u članku jedan i izazvala ovako veliki interes, istaknula je ministrica. Upitana zašto je bitno da se definira obitelj u Zakonu, odgovorila je "zato što je Zakon obiteljski i jasno je onda kasnije pratiti i odredbe koje su vezane za obiteljsku pravnu zaštitu". Ova definicija obitelji, dodala je, zaista je samo za potrebe obiteljsko pravnog instituta ovog Zakona, time ne ulazimo, niti omalovažavamo niti osjećaje niti pravo na obiteljski život prema vlastitom nahođenju.

"I drugi pravni instituti i drugi Zakoni imaju i definicije i obitelji i članova obitelji za potrebe neke druge pravne grane, ovo je zaista radi lakše primjene obiteljsko pravnog instituta definirano", pojasnila je ministrica, prenosi HINA.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • vjaceslav 17:22 29.Rujan 2017.

    dok se u raspru nisu uključile queer (čudne, drugačije) osobe sve je bilo razumljivo. anić- brozović rončević - goldsteinovi, u svome "hrvatskom enciklopedijskom riječniku" iz godine 2002./2004. pojam "obitelj" pojašnjavaju ovako - "temeljna društvena jedinica zasnovana na zajedničkom životu užeg ... prikaži još!g kruga srodnika, obvezno roditelja i njihove djece; porodica, familija". i nije taj riječnik izdao hadeza ili glas koncila, već "novi liber" slavka goldsteina, hrvatske moralne vertikale, i "jutarnjiLis