Top News
9754 prikaza

Predao se srpski džihadist iz Sirije: Htio sam širiti islam

Srpki džihadist koji se predao
Screenshot
Osim džihadista, sirijskim snagama predale su se i njihove obitelji, a bilo je i nešto talaca koje je Islamska država uhvatila prije nekoliko godina

U subotu je jedan borac Islamske države iz Srbije za televiziju Kurdistan24 ispričao detalje o džihadistima u ISIL-u, te otkrio razloge zbog kojih se priključio teroristima u Siriji. Srpski džihadist bio je u grupi od 5000 ljudi iz Baghouza, koji su se predali Sirijskim demokratskim snagama.

"Pridružio sam se ratu kako bih podržao islam, proširio ga u sve dijelove svijeta. Kada sam došao u Siriju, na početku nije bilo Islamske države, pa sam se pridružio Frontu Nusra", rekao je za Kurdistan 24.

Inače, Front Nusra je kao ogranak Al-Kaide bio najjača ekstremistička snaga u Siriji koja je kontrolirala područja na sjeveru i istoku i pojavila se nakon što su sukobi počeli 2012. godine, no s vremenom ih je po utjecaju istisnuo ISIL.

Osim džihadista, sirijskim snagama predale su se i njihove obitelji, a bilo je i nešto talaca koje je Islamska država uhvatila prije nekoliko godina. Među njima je bila i grupa djece Jazida koji su oteti iz Iraka 2014. godine.

Ta su djeca nasilno odvedena od roditelja i poslani su u kampove Islamske države poznate kao "Mladi kalifata" u kojima su mnoge od njih učili kako postati bombaš samoubojica. Djeca su u ove četiri godine zaboravila svoj maternji jezik, a nakon predaje u subotu odbila su razgovarati s medijima, a koristili su se samo arapskim jezikom kojeg su naučili u ISIL-u.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.