Top News
1090 prikaza

Trumpov Forrest Gump: Sitna greška i večeras pada!

Brett Kavanaugh i Donald Trump
Alex Edelman/DPA/PIXSELL
Kavanaugh je kao kandidat za Vrhovni sud upravo na samom rubu da si upropasti život

On je u SAD-u danas jedan od najprozivanijih muškaraca za silovanje, seksualne napade i druge oblike seksualnog maltretiranja. Od njega je spominjaniji možda samo Donald Trump. Na svom prvom nastupu pred senatorima koji su ga saslušavali ovog mjeseca, kandidat za Vrhovni sud SAD-a Brett Kavanaugh izbjegavao je odgovoriti na neka pitanja o tome kako bi presudio u određenim slučajevima. On, jedan od trojice koje se naziva i "Trumpovim Forrestima Gump", inzistirao je na tome da se poziva na "odluku u slučaju Ginsburg".

Brett Kavanaugh i Donald Trump Sve gore i gore Top News Tri Trumpova 'Forrest Gumpa' pohađali istu vjersku školu

CNN-ova komentatorica Joan Biškupić, najavljujući današnje svjedočenje Kavanaugha pred Senatom, ističe da se ovaj put čovjek kojega je kandidirao predsjednik SAD-a Donald Trump, neće moći izvlačiti na slučaj Ruth Bader Ginsburg iz 1993. Ona je danas sutkinja Vrhovnog suda, a 1993., kada je prolazila istu proceduru kao i Kavanaugh sada, odbila je odgovarati na određena pitanja o tome što misli o ustavnosti nekih pitanja, primjerice povezanih sa smrtnom kaznom, zato što će kao sutkinja Vrhovnog suda, ako bi je izabrali, lako doći u situaciju da o tome mora glasati s ostalim sucima.

Kavanaugh se na prvom saslušanju na njen argument mogao pozivati. No, piše Biškupić, u sadašnjem saslušanju to neće moći zato što ovaj put neće biti riječ o pitanjima o zakonu, nego o pitanjima o njegovom životu. On će se danas naći u svojevrsnom postupku protiv sebe u kojem Senat, s tankom većinom republikanaca od samo 51 prema 49, neće odlučivati tek o tome hoće li ga prihvatiti, nego i o tome kako će javnost i povijest upamtiti ovog pravnika.

Kavanaugh je spreman sebe prikazati kao osobu kojoj je učinjena nepravda i šteta, žrtvu koja se neće dati politički progoniti. Prethodno se 1991. kandidat za Vrhovni sud Clarence Thomas suočio s optužbama da je seksualno uznemiravanje čuvene stručnjakinje iz prava i društvenih znanosti Anite Hill. Thomas je prošao, zahvaljujući jednostavnim i čistim odgovorima i još uvijek je sudac Vrhovnog suda.

Blasey Ford | Author: pool/REUTERS/PIXSELL pool/REUTERS/PIXSELL

No, Kavanaugh se sada suočava s ozbiljnijim optužbama nego Thomas prije 27 godina, njemu izvlače da je pokušao silovati Blasey Ford, danas profesoricu filozofije na Sveučilištu Palo Alto, dok je još bila tinejdžerica, dok je bio pijan na jednom partiju. Ona je za svoje svjedočenje pred Senatom pripremila detaljno opisivanje što se dogodilo onog dana kad je išla prema kupaonici na katu i kad je na nju navodno nasrnuo Kavanaugh.

Njene su optužbe postale javne prvi put 16. rujna, što je Kavanaugh tada kategorički odbijao i tvrdio da na takvoj zabavi u mladosti nikada nije bio. U intervjuu za Fox News u ponedjeljak govorio je o kulturi ispijanja alkohola u svojim srednjoškolskim godinama: "Da, ljudi su možda povremeno imali previše piva", rekao je.

"Mislim da smo u srednjoj školi svi činili nešto zbog čega, kad gledamo unatrag, možemo žaliti."

U svom pripremljenom svjedočenju za četvrtak, Kavanaugh priznaje više osobnih nedostataka.

"Znao sam popiti pivo sa svojim prijateljima, obično vikendom, ponekad i previše. Zbog toga sam znao učiniti i neke stvari zbog kojih mi je danas žao", spremio je za reći.

Svećenici u Vatikanu Borba s demonima Life Trump postao meta: Napadaju ga i žrtve svećenika pedofila

Ne treba sumnjati da će Senatori žestoko pritisnuti Kavanaugha i to što je govorio da se prema ženama uvijek odnosio s poštovanjem. Demokrati će mu sigurno postavljati teška pitanja i tražiti rupe u njegovoj obranu. Očekuje se da će mu biti posebno gadno sa senatoricama Amy Klobuchar iz Minnesote i Kamalom Harris iz Kalifornije.

Ford je rekla da se onomad uspjela osloboditi tek nakon što je još jedan tinejdžer skočio na njih, te su svo troje pali na pod. Nakon njene optužbe, javile su se još dvije žene. Deborah Ramirez, koja je pohađala sveučilište Yale kao kolegica Kavanaughu, rekla je za magazin The New Yorker da joj se Kavanaugh skinuo pred njom u njenoj sobi u spavaonici na sveučilištu. Potom, u srijedu, javila se i Julie Swetnick, koja je odrasla u Marylandu u susjedstvu Kavanaugha.

Rekla je da je kao mlad apsolutno pretjerano pio i da je na srednjim školskim zabavama sudjelovao u nasilničkim seksualnim ispadima. Kavanaugh je porekao njene tvrdnje i nazvao Swetnick "smiješnom, kao da je iz Zone sumraka". Kavanaugh je danas sudac Žalbenog suda SAD-a. Prije nego što je došao na tu poziciju, on je od 2003. bio u administraciji Georgea W. Busha kao jedan od tajnika i često je pomagao pripremati kandidate za pravosuđe koje je predlagao Bush, uoči svjedočenja pred Senatom.

Donald Trump | Author: Chris Wattie/REUTERS/PIXSELL Chris Wattie/REUTERS/PIXSELL

Njemu će stoga biti savršeno jasna ozbiljnost trenutka. On će svjedočiti usporedu s Ford, koja bi, ovisno o tome koliko će biti uvjerljiva, mogla oslabiti njegove izglede da se obrani. Demokratski senatori su istinitost njegovih nastupa ispitivali, zapravo, još na samom početku procesa pred Senatom, i to na osnovu njegovih ranijih svjedočenja pred parlamentom. Dobio je najnižu ocjenu jednog kandidata za suca Vrhovnog suda unazad tri desetljeća. Unatoč tome, on je spreman prikazati se onako kako ga je prikazao Trump – kao žrtvu politike.

"Grozničavo se tražilo da se izađe s bilo čime, bez obzira koliko bilo daleko ili odiozno, samo da blokira glasanje o mojoj kandidaturi", pripremio je za izjaviti Kavanaugh.

Samo, on će morati biti svjestan da čak i u slučaju da bude neriješeno, da niti on niti Ford ne uspiju pridobiti bitnije prevladavajuće povjerenje Senata, da će on svejedno gubiti. I to zbog osobnih kalkuliranja senatora; s jedne strane će gledati kako će to odjeknuti pred nacionalnim pokretom #MeToo, s druge kako će se to odraziti na atmosferu u izbornoj bazi u državi iz koje dolazi svaki pojedini od njih. Što se Thomasa tiče, on je rekao da ga je glasanje prije 27 godina umalo uništilo. On jest prošao, ali jedva, s većinom od samo 52 prema 48, najtješnje u prethodnih više od jednog stoljeća.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.