Top News
15713 prikaza

Pozadina ostavke: Kolindina meta bio je Lozančić

Kolinda Grabar Kitarović i Damir Krstićević
Tino Jurić/ PIXSELL
Ostaje otvoreno pitanje hoće li se predsjednica opet okomiti na njenog starog neprijatelja i bivšeg šefa SOA-e

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović iz Salzburga je poručila da je vojske trebala ranije izaći na teren, što je uvrijedilo ministra obrane Damira Krstičevića, koji je ponudio ostavku.

Iznenađena Kolinda je rekla kako ostavku ne prihvaća, a naknadno je nije prihvatio ni Plenković, iako nije nadležna za prihvaćanje ili odbijanje ostavke nekog ministra i nakon očito nepromišljene izjave stala je u Krstičevićevu obranu i pohvalila vojsku za dobro odrađen posao.

Tek usput se okomila na ljude na terenu koji su krivo procijenili situaciju. U bilo kojoj drugoj situaciji bila bi to jako lijepa politička gesta Kolinde Grabar Kitarović prema ministru Damiru Krstičeviću, jer razlozi zbog kojih je pohvalila vojsku ne leže u činjenici da je vojska uistinu dobro odradila posao, već u tome da je Kolinda iskoristila ovu priliku i okomila se na neke druge ljude na terenu. 

Naime, glavna osoba za ljude na terenu tijekom požara je Dragan Lozančić. Bivši šef SOA-e i sadašnji šef Državne uprave za zaštitu i spašavanje već je dulje vrijeme u neprijateljskom odnosu s predsjednicom, ali možda bi bilo bolje reći da je ona neprijateljski nastrojena prema Lozančiću.

Kolinda Grabar Kitarović i Nikola Hanžel tijekom posjeta tiskari Nikola Hanžel Top News Kolindin kontroverzni prijatelj najveći donator HDZ-a

Prije nešto više od godine dana, bio je premijer Tihomir Orešković, došlo je priopćenje da je predsjednica potpisala Odluku o razrješenju ravnatelja Sigurnosno-obavještajne agencije Dragana Lozančića zbog povreda Zakona o sigurnosno-obavještajnom sustavu.

"Predsjednica je ravnatelju Lozančiću osobno priopćila kako ne uživa njezino povjerenje", pisalo je u priopćenju.

Danima prije tog sudbonosnog petka 5. veljače širile su se glasine da je predsjednica ozbiljno ljutita na Lozančića zato što je, navodno, nije izvijestio da je "upala" u mjere praćenja jer je bila u kontaktu sa Zdravkom Mamićem koji je bio pod mjerama. Lozančić je, navodno, sve prijavio predsjednici tek nekoliko mjeseci poslije, nakon što je o prisluškivanoj osobi prikupljeno dovoljno "materijala" koji su predani DORH-u.

Tu je Grabar Kitarović naišla na prvu prepreku zato što joj je za razrješenje Lozančića trebao potpis premijera Oreškovića koji to nikad nije uradio. 

"Predsjednica je vrlo neozbiljno ušla u priču oko Lozančića kad nije razgovarala s premijerom o tome, nego je sama donijela odluku da ga razrješuje dužnosti. Istodobno je Oreškovića nasadila jer je premijer govorio kako će o tome tek razgovarati, da bi mu nakon javnog istupa priopćili da je predsjednica već svoje rekla i potpisala. Tu je prvi put Orešković pokazao da nije marioneta, pa je pusti da vrijeme teče dok se ne pokaže pravi trenutak za rješenje ove situacije", ispričao je dobro obaviješteni izvor za 24sata. Nakon toga je uslijedio pokušaj istrage.

"Oporba je probala doći do podataka što je to prekršio Lozančić. Nema nikakvih dokaza, a to govori da je priča koju širi predsjednica vrlo opasna za čovjeka, o kome god se radilo, a pogotovo kad je riječ o prvom čovjeku obavještajne službe. I taman kad su se odnosi na relaciji Pantovčak - Banski dvori smirili, novi potres radi šef vladajuće koalicije Karamarko. Nakon tri mjeseca Orešković se dogovorio s predsjednicom da će potpisati smjenu i da će novi šef biti Daniel Markić", kazao je isti izvor. Uslijedilo je nezadovoljstvo koje Karamarko nije mogao sakriti.

Kolinda Grabar Kitarović Ne talasaj Top News Kolinda bi htjela živjeti u La La Landu

"Tada Karamarko govori kako je nezadovoljan tom odlukom jer ona ima svoje ljude. I tu je glavna točka prijepora koja je doživjela kulminaciju na sjednici Odbora za nacionalnu sigurnost. Naime, novog šefa su izglasali oporbeni zastupnici i Most. Bitna stvar je da je predsjednica, kao i premijer, stavila potpis na dokument o imenovanju novoga šefa, gdje stoji da se on bira jer je Lozančić dao ostavku. Nigdje nema ni slova da se Lozančić ogriješio o zakon ili zloupotrijebio svoj položaj."

Tako je, barem privremeno završila trakavica s Lozančićem. Čovjek je nakon mjeseci rasprava i pokušaja njegove smjene na kraju sam podnio ostavku i iz svega, barem se tako čini, izišao potpuno čist. Da doista nije bilo većih zamjerki na njegov rad svjedoči i činjenica da ga je Vlada početkom veljače ove godine imenovala za šefa Državne uprave za zaštitu i spašavanje. 

Važno je napomenuti da Krstičeviću to nije prvi put, čak ni ove godine, da nudi ostavku. Posljednji put se to dogodilo kada je imenovan Marin Pucar za šefa Podravke. Njegov protukandidat bio je Gordan Kolak, inače iznimno bliski prijatelj ministra Krstičevića. 

Davor Bernardić Ustavni sud Top News Bero i Kolinda se petljaju gdje im nije mjesto

Tri godine bio je na čelu Dok-Inga, proizvođača strojeva za razminiranje, ali i tvrtke King ICT, u kojoj je svojevremeno Krstičević bio jedan od vodećih ljudi. Kolak je i član savjetničkog tima Damira Krstičevića za nabavu borbenih aviona, te je vrlo blizak predsjednici Kolindi Grabar Kitarović obzirom da je član njenog Vijeća za domovinsku sigurnost. Kolak je aktivni član HDZ-a u kojem je pred izbore 2015. godine bio tajnik stranačkog Odbora za nacionalnu sigurnost na čijem je čelu pogađate – Krstičević. Zbog ova dva kandidata došlo je do velike svađe u HDZ-u. Ministar Krstičević je očekivao da će njegov kandidat biti izabran za novog šefa Podravke, no kako se to nije dogodilo Krstičević je zbog toga čak kuvertirao svoju ostavku.

Ostao je Krstičević tad na funkciji, a vrlo vjerojatno ostat će i sad. Okomi li se predsjednica opet na Lozančića samo će opet rasplamsati sumnju da joj smeta samo zato što je ona upala u obavještajnu zamku zbog druženja s, budimo blagi, malo sumnjivim likovima.

Plenković i Krstičević: Jedan ne govori istinu

Damir Krstičević je u utorak rekao da nitko nije službeno tražio izlazak vojske na teren, što je pomalo iznenađujuće, jer izlazak vojske na teren u situacijama poput velikih požara traži glavni vatrogasni zapovjednik, navodi Krstičević. I tu su hijerarhija i sustav zapovijedanja jasni.

"Ja ni do ovog trenutka nisam dobio službeni zahtjev", rekao je Krstičević u utorak.

Njegova izjava kontradiktorna je izjavi premijera Plenkovića, koji je također u utorak komentirao situaciju na terenu i rekao: "Čim je ministar Krstičević dobio obavijest da je potrebno pomoći, a posebno kad je riječ o raketnoj bazi u Žrnovnici, on je organizirao hrvatsku vojsku".

No, sam Krstičević tvrdi da takvu obavijest od nikoga nije dobio, pa ostaje pitanje po čijem je nalogu vojska izašla na teren i otkud Plenkoviću informacija da je vojska nalog dobila.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Kulijes110 13:09 21.Srpanj 2017.

    Lozancic vidio "nesto"-eheee!

  • mExpress 07:06 19.Srpanj 2017.

    Vrijeme je odavno da država krene dobrim putom, no to se ne događa. Naprotiv. Ova talasanja samo pokazuju da nemamo ni političara, a kamo li državnika. Obezglavljena država može samo (1) dobiti glavu ili (2) propasti! Latini su rekli 'Tertium ... prikaži još! non datur' (Treće mogućnosti nema).

  • kiropraktičar 19:46 18.Srpanj 2017.

    pa svodi se na to da Anrdrej Plenković MORA dati ostavku, ponaša se kao da je u gostima a ne Premijer RH, nemoguće je da nastavi dalje kao premijer: sve radi protiv Države Hrvatske