Top News
1324 prikaza

Povratak otpisanih: Čačić i Čehok preuzeli Varaždin

Ivan Čehok i Radimir Čačić
PIXSELL
Nakon što im se prognozirala politička mirovina ili boravak u Remetincu, varaždinski dvojac vraća se na vlast

Zatvor me nije slomio - mogla bi ostati izjava koja će obilježiti lokalne izbore, a sigurno će ih obilježiti u Varaždinu. Izjava je to Ivana Čehoka, popularnog bivšeg gradonačelnika i novog lokalnog šefa Varaždina. Čehok je prije šest godina dao ostavku na mjesto gradonačelnika Varaždina jer je pokrenuta istraga i sudski proces s optužbom da je oštetio grad Varaždin za 50 milijuna kuna i u razgovoru za HRT i ovom prilikom Čehok je ponovio kako će dokazati na sudu da je nevin. Upitan je i da li smatra da je moralno to što se prijavio na izbore, Čehok je rekao: Ne bih špekulirao o tome i moral je stvar koja na kraju završi na zadnjoj instanci - vašoj savjesti. Mi ćemo grad voditi na načelima da treba biti pošten u svom radu, a moja savjest je čista!

Ivan Čehok | Author: Vjeran Žganec Rogulja/ PIXSELL Vjeran Žganec Rogulja/ PIXSELL

U drugom krugu lokalnih izbora mu se suprotstavio SDP-ov Alen Kišić. Na teret Čehoku stavlja da je oštetio grad Varaždin za više od pedeset milijun kuna, jedno vrijeme je proveo u Remetincu, ali ništa ga to ne sprječava da opet zasjedne na čelo grada. Usprkos svim njegovim aferama, upućeni su govorili da je Čehok i dalje iznimno omiljen, čak i među ljudima koji su potpuno svjesni njegovih malverzacija tijekom mandata. Bio je gradonačelnik na biciklu sa snažnom karizmom, a zatim je 2011. saborske klupe zamijenio pritvorskim ležajem. USKOK ga tereti da je pogodovao tvrtkama lokalnog moćnika Davora Patafte. "Ljudi sami procjenjuju da ovo što se meni događa je pitanje pravnog sustava RH, naročito represivnog aparata, zaista nije pitanje moje moralnosti  - moja je savjest u ovome čista", ustvrdio je Čehok u razgovoru za RTL.

Drugo veliko iznenađenje dogodilo se na županijskoj razini u Varaždinu gdje je Radimir Čačić, koji je za samo 16 glasova ušao u drugi krug izbora, sada i pobijedio dosadašnjeg HNS-ova župana Predraga Štromara. Čačić kao jedan od osnivača HNS-a, vinuo je tu stranku u svojevremeno treću najsnažniju političku opciju koja je osvajala po 15 saborskih mandata. Sada je, s Reformistima, potukao svoju nekadašnju stranku u njihovoj najvećoj utvrdi, Varaždinskoj županiji.

U dva navrata sudjelovao je Čačić u Vladama lijeve koalicije. Prvi put je to bilo kao ministar za javne radove, obnovu i graditeljstvo u Vladi Ivice Račana. Drugi put je postao ministar kada je Kukuriku koalicija pod vodstvom Zorana Milanovića uspješno preuzela vlast u Hrvatskoj. Nešto manje od godinu dana obnašao je dužnost ministra gospodarstva i Prvog potpredsjednika Vlade. Mjesto prvog potpredsjednika Vlade uspostavljeno je samo za njega.

Čačićev politički pad započeo je pravomoćnom osudom zbog izazivanja prometne nesreće u kojoj su poginule dvije osobe u Mađarskoj. Pravomoćno je osuđen na 22 mjeseca zatvora, u studenom 2012. mađarsko pravosuđe presudilo je da ipak mora na odsluženje zatvorske kazne. 14. studenog Čačić podnosi ostavku na dužnosti u Vladi i na mjesto predsjednik HNS-a, stranke u kojoj je proveo svoj politički vijek. Početkom 2014. godine, bez puno rasprave, vodstvo HNS-a isključilo je Čačića iz stranke, a razlozi nisu nikad potpuno razjašnjeni. 

Radimir Čačić | Author: Hrvoje Jelavic (PIXSELL) Hrvoje Jelavic (PIXSELL)

Neslužbeno se ipak doznaje da je vodstvo bilo nezadovoljno Čačićem zato što je još u zatvoru, i to u tajnosti, pokušavao orkestrirati veliki povratak na političku scenu. Nakon njegova izbacivanja, dio članova HNS-a demonstrativno izlazi iz stranke i osniva Narodnu stranku-reformisti na čije čelo je jednoglasno izabran Čačić. Na redovnim parlamentarnim izborima u III. izbornoj jedinici Čačićeva koalicija osvojila je jedan mandat koji je pripao samom Radimiru Čačiću kao nositelju liste i kandidatom s najviše osvojenih preferencijalnih glasova. On sam je osvojio 6.805 glasova. Za župana ga je sada biralo nešto više od 26.000 njegovih sugrađana.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.