Top News
12160 prikaza

Povratak Gaddafija: Playboy Saif želi na čelo Libije

Gadafijev sin na ljetovanju u Dubrovniku
1/8
Grgo Jelavic (PIXSELL)
Što je otac oružjem izgubio, preživjeli sin želi oružjem vratiti

Saif al-Islam Gaddafi, sin bivšeg libijskog diktatora Muammara Gaddafija, traži povratak nakon godina u pritvoru i tvrdi da vodi vojnu kampanju protiv terorističkih skupina oko Tripolija, donosi britanski Guardian.

45-godišnji Saif al-Islam Gaddafi još od 2011. bio je zatočenik lokalne pobunjeničke milicije u gradu Zintanu na sjeverozapadu Libije, da bi ga sud u Tripoliju 2015. prvo u odsutnosti osudio na smrt, da bi ga lokalne vlasti u Zintanu oslobodile u lipnju ove godine po odluci o amnestiji koju su donijele vlasti u Tobruku na istoku zemlje.

On je danas, inače, jedini preživjeli član Gaddafijeve obitelji u zemlji. Mnoštvo je razloga zašto bi prosječni Libijac danas lako moguće želio vidjeti ga na čelu države.

Najprostiji je već taj što je zemlja u takvom kaosu da mnogima i potpuno nedemokratska vladavina starijeg Gaddafija danas izgleda kao apsolutno prihvatljivo puno manje zlo od ovoga što Libijci trpe danas; siromaštvo, terorizam, stalni frakcijski sukobi, nepostojanje centralne vlasti. Sljedeći razlog je taj što je Saif al-Islam Gaddafi, iako ga se često spominjalo kao nasljednika svog oca, to odbijao, po svoj prilici zbog temeljnih neslaganja oko razine demokratičnosti režima.

Još ranije, 1998., on je javno priznao da su medicinske sestre iz Bugarske, lažno optužene da su 400 djece zarazile HIV-om, bile zlostavljane dok su bile zatočene u Libiji. Prema svjedočenjima nekih od njih, čini se da je upravo on, tada još u svojim 20-ima, imao ključnu ulogu u njihovom oslobađanju.

Saif je svojedobno ljetovao na svojoj jahti Blue Bay i u Dubrovniku, gdje bi se sa svojom svitom usidrio u Gružu, a njegov je boravak uvijek bio pod budnim okom policije. 

1/7

Pri dolasku u Dubrovnik zbog želje za anonimnošću je odigran pravi igrokaz za novinare. Tom su se prigodom u dva luksuzna Mercedesa s velikim brojem kofera ukrcale dvije žene za koje se pretpostavlja kako su Saifove supruge.

Žurno i u pratnji policijskog vozila s upaljenim rotirkama kolona je napustila međunarodni dio luke Gruž, a tom je prigodom šef osiguranja ”glumio” gazdu Saifa. Tek kad su se novinari udaljili, kolona vozila je načinivši krug, ponovno došla u međunarodni dio luke Gruž i pred “Blue bay”.

Prije Arapskog proljeća i libijskog građanskog rata, Saif je većinu svog vremena provodio u londonskoj vili vrijednoj desetak milijuna funti. Ali nije sve bilo tako divno kako se čini na prvi pogled. Čak i njegov doktorat s Londonske škole za ekonomiju (LSE) bio je prepun kontroverzi, a ponajviše zato što je na dan proslave doktorata potpisan darovni ugovor vrijedan 2,4 milijuna dolara između Gadafijeve dobrotvorne zaklade i LSE.

Dok su te neke stvari bacile crnu mrlju na njegovu karijeru prije libijskog sukoba, mora mu se priznati da je igrao bitnu ulogu u nuklearnim pregovorima Libije sa zapadnim silama, a uspješno je dogovorio kompenzacije za žrtve nekoliko napada libijskih tajnih službi, uključujući Lockerbie, UTA 772 i napad na berlinski noćni klub La Belle u proljeće 1986. godine.

Nekadašnji playboy posljednjih je tjedana govorio dugogodišnjem suradniku iz Sjedinjenih Američkih Država da okuplja jedinice koje su preuzeli kontrolu nad obalnim gradom Sabratha - i tvrdi da će se boriti sve do Tripolija.

Nastavak na sljedećoj stranici...

  • Stranica 1/2
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • DALIBORSKI 20:40 07.Prosinac 2017.

    POKOJNOG MOAMERA GADAFIJA SAM JOŠ DAVNIH 60TIH GODINA OSOBNO UPOZNAONU RIJECIN GDJE JE I STUDIRAO.TADA JE ZA NJEGA NJEGOV KOMPANJON REKAO DA ČE JEDNOG DANA POSTATI PREDSJEDNIK DRŽAVE .J A SAM KOMENTIRAO TO JE VRLO ODGOVORANN POLOŽAJ I AKO NE ... prikaži još!E VLADAŠ S NARODOM KAKO VALJA ODE TI GLAVA I PALCEM ISPOD VRATA POKAZAO KAKO! ETI TI NA KRAJUN I SUDBINE KOJA GA JE DOČEKALA!