Top News
7510 prikaza

'Povlačim kandidaturu!', rekla je i raskrinkala kaljužu HDZ-a

Dalija Orešković
Sanjin Strukić/PIXSELL
Daliju Orešković zbog progona sukoba interesa ne voli ni Kolinda - ovako je reagirala na frontalni napad HDZ-a

Dosadašnja predjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Dalija Orešković gostujući u emisiji "Točka na tjedan" televizije N1 kazala je da povlači svoju kandidaturu nakon što je HDZ u Saboru neuspješno pokušao progurati svoju kandidatkinju. HDZ je pretrpio gadan udarac, iskompromitirao svoju parlamentarvju većinu, posljedično i politički legitimitet svoje vlade, a Dalija Orešković sada mu je zadala novi udarac, unatoč tome što odustaje.

Dalija Orešković Nesalomljiva Top News 'Crna Dalija' - žena koja je do pakla gonila i HDZ i Kolindu

"Uopće se ne radi o mom osobnom razočaranju niti ogorčenosti. Pokazatelji i trendovi sasvim su jasno najavljivali kako će se cijela ova priča rasplesti. Ako ono što sam ja u javnom prostoru predstavljala svih ovih godina političkoj garnituri predstavlja problem, onda to za mene nije razočaranje, nego kompliment. ovoga trena moja kandidatura nema potporu u parlamentu. Ovog trena ja povlačim svoju kandidaturu. Politika je imala priliku reći što misli, sasvim jasno i transparentno, ne skrivajući se iza parola u javnosti. Meni u daljnjem načinu na koji se politika, a prvenstveno Sabor, kao tijelo odgovorno za imenovanje, na ovakav način nemam namjeru dalje sudjelovati", kazala je.

Ona je u javnosti godinama percipirana kao osoba koja se žestoko bori protiv korupcije i sukoba interesa u najvišim sferama političkih i ekonomskih vlasti i elita. Općenito ju se doživljava kao uspješnu u toj borbi, pa se ponašanje HDZ-a posljedično tumači kao borbu protiv borbe protiv korupcije.

"Ovo ni na koji način, da se ne bi svelo na to, ne govori ništa o mojoj protukandidatkinji. Dapače, ja ne mislim da je ona loša kandidatkinja niti za Povjerenstvo niti za obavljanje funkcije predsjednice Povjerenstva i činjenica da je podržana od vladajuće većine nikako ne govori da je ona njihov kandidat. Nju će definirati način na koji će pristupiti obavljanju svoje dužnosti i nitko neće navijati više od mene", dodala je.

Dalija Orešković | Author: Patrik Macek (PIXSELL) Patrik Macek (PIXSELL)

Opozicija većinom jest glasala u Saboru za Daliju Orešković, ali ih se okupilo samo 46.

"Vratimo se desetak godina unazuad i na rad prvog povjerenstva. Pa nakon toga, neposredno prije nego što smo mi izabrani Ustavni sud ukinuo je neke ovlasti Povjerenstva. To sve govori o kontinuiranom, trajnom stavu svih elita koliko je Povjerenstvo kao tijelo kamenčić u cipeli koje žulja. Prepričat ću svoj neformalni razgovor s jednim političarom. On je rekao: 'Te vaše ovlasti i zadaće koje radite, nije bolest od koje se umire, ali ste kao herpes, stalno se pojavljujete i predstavljate smetnju'", nastavila je dalje.

Dalija Orešković ovime se pridružila nizu od Borisa Jokića i pravobraniteljice za djecu Ivane Milas Klarić, koje javnost većinski poštuje ili čak izrazito poštuje, a koje su aktualne političke vlasti sklonile s puta svojih političkih planova.

Kolinda Grabar Kitarović Sukob interesa? Top News Predsjednici 3 prijave zbog puta u SAD

"Želim poslati drugu poruku svojoj nasljendici: Premalo se u javnosti postavljaju pitanja, primjerice, zašto je Lozančić smijenjen, nije bilo reakcija oko Vijeća za elektroničke medije, ono što se dogodilo u slučaju Ivane Milas Klarić svima nam je pljuska i sramota. Ako uzmemo u obzir da se ovih dana priča i o slučaju Milana Bandića, koji je jedan od najočitijih primjera nemogućnosti države da se suoči s pravosudnim problemima", nanizala je bivša predsjednica Povjerenstva koja će nastaviti raditi u svom odvjetničkom uredu i, kako je obećala, "nastaviti se društveno angažirati na druge načine".

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • vjaceslav 14:31 21.Veljača 2018.

    da je gospođa dalija, od kandidature odustala prije glasovanja, moglo bi se govoriti o nekim principima, ovako, odustajanje nakon izbornog debakla samo je iznuđeni čin jer joj ništa drugo nije ni preostalo.

  • Tetris 15:19 20.Veljača 2018.

    Sigurno treba postaviti daliju HDZ ide u provaliju .smeta im svi bi trebali u doživotni zatvor upropastili su Hrvatsku a na žalost svi pušteni na slobodu kao nisu krivile smranadera(Sanader)pa svi uHDZ

  • vjaceslav 17:59 19.Veljača 2018.

    tko gubi ima pravo da se ljuti, a mi ćemo već nekako preživjeti i bez nje