Top News
10478 prikaza

Poruke iz ISIL-a: "Mama pomozi, izvuci me iz ovog pakla"

Život u Raqqi
DPA/PIXSELL
Islamska država gubi teritorij iz dana u dana, ali civilima pod njihovom čizmom je sve teže

Wafa, koja živi u Nizozemskoj, plače dok čeka dvije plave kvačice koje će označiti da je njena 23-godišnja kći Maha dobila poruku na WhatsAppu. Bit će to jedini znak da joj je kći još uvijek živa. Maha i njen dvogodišnji sin Odai su zatočeni u Raqqi, središtu Islamske države nakon konačnog oslobođenja Mosula. Sada je to jedno od najizoliranijih mjesta na čitavom svijetu. Maha mora pronaći neki skriveni kutak gdje se može spojiti na internet daleko od ISIL-ovaca i tako komunicirati s majkom.

"Kad mi se ne javi, kao da dio mene umire", priča Wafa za CNN.

Ovo je samo dio razgovora koje je Wafa pokazala novinarima.

Maha (4. siječanj 2017.)
Mama, Odai je dobio neku infekciju zato što je pio otrovanu vodu. Uspjeli smo na vrijeme otići na hitnu i liječnik mi je rekao da mora piti čistu vodu, ali teško ju je naći. Mama, očajna sam. Ne znam što ću. Kunem ti se, ne znam što ću.

Wafa (5. siječanj 2017.)
Srećo, pokušaj mu naći čiste vode. Srećo, reci mi kako ti je.

Maha (10. siječanj 2017.)
Mama, iscrpljena sam i situacija je grozna, Ne mogu više podnijeti ovaj život. Sin mi je bolestan i nema više lijekova ili čiste vode ili bilo čega za moje dijete. Jedva sam pronašla nešto mlijeko jučer.

Wafa (10. siječanj 2017.)
Srećo, kunem ti se da sam razgovarala sa svima, samo da možeš doći. Pričam s medijima, pričam s liječnikom, razgovaram s čitavim svijetom.

Maha (2. veljače 2017.)
Mama, reci mi kako si ti. Nadam se da si dobro. Jedva sam uspjela doći na internet. Mjesto gdje sam pronašla pristup dosta je daleko od mjesta gdje obično boravim. Ne znam hoću li se moći vratiti, možda će ga zatvoriti.

Wafa (2. veljače 2017.)
Srećo, pokušaj otići, pokušaj barem otići u drugo selo dok ne riješimo kako ćemo te prebaciti u Tursku.

Maha (5. veljače 2017.)
Mama, zašto mi ne odgovaraš? Molim te, odgovori mi. Reci mi kako si.

Wafa (6. veljače 2017.)
Srećo, rekla sam ti da sam s liječnikom. Ne znam kad ćeš opet imati pristup internetu. Zašto ti ne bih odgovorila, dušo, živote moj? Vrijeme provodim u bolnici, pijem tablete za spavanje i imala sam nekoliko živčanih slomova.

Prošlo je više od mjesec dana...

Maha (10. ožujka 2017.)
Mama, obećala si da ćeš me izvući iz ovog pakla. Mama, imam noćne more. Sanjam da će doći i ubiti me. Kad ti pošaljem poruku, sve brišem zato što se toliko bojim. Vidim ih posvuda. Iscrpljena sam zbog ovog života.

Wafa (10. ožujka 2017.)
Srećo, kunem ti se da nema s kime nisam pričala, s liječnicima, odvjetnicima, novinarima, nema s kime na svijetu nisam pričala o tebi i Odaiju. Uradit ću nemoguće da te izvučem.

Maha (15. ožujka 2017.)
Mama, moram se vratiti. Ne mogu ostati ovdje. Bojim se da će me uhititi. Bojim se da će mi nauditi ako saznaju da sam ti slala poruke i da sam ti pričala o životu ovdje. Oni misle da je zločin pričati s ljudima izvan Raqqe. Pokušat ću ti se opet javiti.

Wafa (15. ožujka 2017.)
Srećo, gdje si? Odgovori mi. Daj da ti čujem glas.

Maha (23. svibnja 2017.)
Mama, odgovori mi. Zašto mi ne odgovaraš? Preselili smo se na drugo mjesto i ne znam kad ću opet moći doći na internet. ISIL-ovci su posvuda, ali ja se bojim da neću moći opet doći na internet. Bojim se, a Odai je iscrpljen.

Wafa (23. svibnja 2017.)
Srećo, ako misliš da je još opasnije, nemoj ići. Ne bih mogla podnijeti da ti ne čujem glas.

Ostatak poruka pročitajte na stranicama CNN-a.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.