Top News
14049 prikaza

Ispovijest Hrvatice: ISIL mi je ubio muža, ja ću im suditi

David i Dragana Haines
Screenshot
Nakon hvatanja i posljednjeg dvojca terorista iz jedne ćelije, mučno ubojstvo Davida Hainesa napokon bi moglo biti kažnjeno

Dvojici zarobljenih pripadnika Islamske države oduzeto je britansko državljanstvo, ali nama je znatno bitnije to što su uopće uhvaćeni Alexanda Kotei i El Šafi Elšeik dva preostala člana "Beatlesa", ćelije Islamske države sastavljene od britanskih državljana koja je dospjela na naslovnice svih medija nakon što su brutalno odrubili glave taocima iz zapadnih država. Među njima je bio i David Haines, hrvatski zet. Njegova udovica Dragana Haines kazala je za Express:

"Nema nikakvog zadovoljstva od vijesti da su Kotei i Elšeik uhićeni. Bit ću zadovoljna tek kad im se bude sudilo. A koliko znam, u Velikoj Britaniji im se neće suditi jer su im oduzeli državljanstvo. Mislim da su dvije opcije u igri - Haag ili Guantanamo. Osobno bih bila sretnija da im se sudi u Haagu jer bi im se u Guantanamu izgubio svaki trag. Znam da je taj zatvor okrutniji, ali želim ih vidjeti na optuženičkoj klupi. Osim toga, vjerujem da bih tako saznala gdje su posmrtni ostaci mog supruga. Htjela bih ga dostojno sahraniti, da imam mjesto gdje bih mu mogla otići na grob i zapaliti svijeću. Ako bi im se sudilo u Haagu, možda bih barem to mogla saznati."

Kada smo je upitali bi li smogla snage slušati suđenje, bez imalo razmišljanja je odgovorila da bi. "Odlazila bih u Haag na svako ročište jer me zanima što je to bilo u njihovim glavama. Naravno da sad ne mogu ni zamisliti tu bol koju bih proživljavala slušajući i gledajući u lice ubojicama mog supruga, ali bih to sigurno učinila. "

Crni stadion u Raqqi Horor režim Top News Sa samo pet godina je prijetio: "Pucat ću ti u glavu"

Iza Davida je ostala i kćer koja sad ima osam godina, ali i kao tako mala suočena je s gubitkom oca. "Sinoć sam rekla svojoj kćeri da su uhvatili i preostalu dvojicu iz grupe koja je ubila tatu. To je dijete od osam godina i ona još ne može sve shvatiti, ali je i ona rekla da bi htjela da ih jako kazne."

Britanskim medijima je ispričala da samo želi par sati s ubojicama: "Dajte mi te pse. Dajte mi samo šest sati nasamo s njima. Obećajem da će preživjeti, ali ne vjerujem da će htjeti nastaviti sa životom."

David i Dragana Haines | Author: Screenshot Screenshot

Britanci, sa svoje strane, vjerojatno neće tražiti njihovo izručenje, iako obojica imaju obitelji tamo. Budući da su i dalje u pritvoru pod budnim okom kurdskih snaga i njihovih američkih pomagača, pretpostavlja se da će ih preuzeti američki obavještajci i prebaciti u neki sabirni centar.

Američki novinari James Foley i Steven Sotloff i američki humanitarni radnik Peter Kassig umrli su od ruku terorista iz ćelije Beatlesa, koji su objavili videozapise o njihovoj smrti. Ćeliju je vodio Mohammed Emwazi, poznat kao Jihadi John, koji je ubijen u američkom zračnom udaru 2015. Četvrti član je Aine Davis, koji je u zatvoru u Turskoj.

ISIL smaknuća Krvave orgije Top News Krvavi trag divljanja terorista: Otkrili stotine žrtava

Hvatanje Koteya, oca dvoje djece iz Shepherd Busha u zapadnom Londonu, te Elsheikha, bivšeg mehaničara koji je odrastao u White Cityu u blizini, bio je strogo čuvana tajna tri tjedna sve dok ju je jučer nisu objavili američki mediji. Kako piše ugledni Times, curenje informacija iznenadilo je britanske obavještajce.

Haines je, podsjetimo, odrastao u Škotskoj. Radio je na mnogim kriznim područjima, a zarobljen je 2013. godine u blizini izbjegličkoga kampa na granici Sirije i Turske. U Hrvatsku je došao 2000. godine, zaljubio se i ostao.

Ono po čemu ga hrvatski poznanici i prijatelji pamte upravo je ono što je i njegova kći s ponosom spominjala - veliko herojstvo. Izuzetan je humanitarac koji daje sve od sebe za pomoć drugima. Haines je vodio regionalni ured ABS-a u Kninu i zaslužan je za mnogo projekata koji žive i desetljeće nakon njegova odlaska. Jedan od takvih je projekt poludnevnog boravka djece s poteškoćama u razvoju Udruge invalida sv. Bartolomej.

Počeli su s nekoliko volontera, oboružani samo dobrom voljom. 

- Mogu reći da bez Davida ovog sigurno ne bi bilo. Baš gradimo novu zgradu, koja će imati 1100 kvadrata i u kojoj ćemo skrbiti o 100 djece. Eh, da nam je Dave sad ovdje! Sve bi bilo izvjesnije, brže i lakše - ispričala je 24sata prije nekoliko godina Jelica Šimunović, tajnica Sv. Bartolomeja.

Osiguravaju rehabilitaciju djeci i mladima sa smetnjama u razvoju i pomoću raznih terapija i aktivnosti pripremaju ih za samostalan život.

- Sve je počelo 2000. prezentacijom udruga pred stranim humanitarnim organizacijama u Kninu. Mi smo bili mala udruga - ured s pet-šest volontera, bez profesionalaca, koji su išli po kućama obilaziti tu djecu. Haines je prepoznao naš potencijal. Otvorio nam je oči: naučio nas je kako funkcionira civilno društvo u Europi, uputio nas kako se rade projekti, povezao s udrugama u Hrvatskoj i svijetu i pomogao nam u kontaktu s lokalnim i državnim institucijama - prisjetio se Vlado Arežina, tadašnji predsjednik upravnog odbora sv. Bartolomeja.

ISIL-ove trupe u Siriji Opasni terorist Top News Uhićen ISIL-ov Hrvat: Planirao je atentat

Usprkos činjenici da su najpoznatiji po okrutnim smaknućima, neki ISIL-ovi taoci su i preživjeli. Prije gotovo dvije godine su četvorica oslobođenih taoca preživjela tu torturu i sjeli pred kamere BBC-a da bi ispričali svoju priču.

Talijanski humanitarac Federico Motka imao je strategiju da izbjegava pogled ISIL-ovaca kako bi ga čim manje mlatili. Francuski ratni dopisnik Didier Francois  gledao ih je ravno u oči, uzvraćao im i trpio teške batine. Danski fotograf Daniel Rye Ottosen morao je raditi gimnastičke vježbe kako bi, zbog atletske građe, dokazao da nije elitni vojni specijalac, nego bivši gimnastičar.

Francuski bloger Pierre Torres strpljivo je trpio batine, računajući da će zlostavljači time poštedjeti druge. Didier je imao sreću da barem hvatanje nije bilo brutalno. A uhvatili su ga čim je prešao tursku granicu. Jedan automobil ispred njegovog, drugi iza, zaustavili su ga, izvukli vani i odvezli. Pierre je šetao ulicom u Raqqi, gradu u kojem se motao još od 2011., kad su ga presreli tipovi pod fantomkama i stali mlatiti i prijetiti mu pištoljima.

U izmaglici je u jednom trenutku začuđen primijetio da je krov njihovog automobila sav u krvi. Da bi onda shvatio da je to njegova krv. Federico je bio u društvu s Hainesom u posjetu jednom izbjegličkom logoru. Upravo je razgovarao mobitelom sa svojim šefom kad su ih presrela dva crna automobila. Ljudi iznutra stali su se izderavati na njih i čupati ih vani. Federico je usput uhvatio prestravljeni pogled prolaznika na biciklu, kojem se na licu iščitavalo kako misli: "O, kakvo sranje!"

U zatočeništvu život se sastojao od premlaćivanja, stalnog gladovanja, nedostatka zahoda i nastojanja da ne pretrpe slom živaca. Nije bilo igara poput dobrog i lošeg čuvara. Svi su bili nasilni, premda, moglo se uočiti da su džihadisti sa Zapada bili bitno brutalniji od ostalih. Kao da su se iživljavanjem nad zatočenima nastojali dokazati. Didier je uočio da su francuski džihadisti skloniji psihičkom maltretiranju, a britanski goloj sili.

ISIL-ove trupe u Siriji Američka pomoć Top News Prljava tajna: Najgori ISIL-ovci su na slobodi

Jednom prilikom ostavili su ih bez hrane i vode četiri dana. Drugom prilikom poprskali su ih suzavcem bez ikakvog povoda ili upozorenja. Pierre se psihički spašavao tako što bi u nekom trenutku kad bi bio na rubu, stao pred kakvog labilnijeg ISIL-ovca, strijeljao ga pogledom ravno u oči i rekao, primjerice: "Ti si obično govno!" Ovaj se ne bi snašao, pogubio bi se, tek naknadno bi se sjetio prebiti ga do razine unutarnjih ozljeda.

"Ali zato sam se osjećao odlično, kao da sam na kokainu", objašnjavao je Pierre. Kod Daniela su se smjenjivala razdoblja relativnog optimizma i dubokih psihičkih kriza. U jednoj takvoj pokušao se objesiti, da bi ga onda spasili, ironično, sami ISIL-ovci. Federico je preživio zahvaljujući trima savjetima koje mu je Haines dobacio prije nego što su ih razdvojili: "Uvijek govori istinu, izradi si nekakvu rutinu i smisli neke igre za igrati!"

Napravili su priručni šah. Stalno su jedni drugima držali lekcije iz koječega; veslanja, ribolova, fizike... Didier se sjeća teških psihičkih kriza pri pomisli na hranu. Bili su opsjednuti razmišljanjem o hrani, a jedan od najljepših trenutaka života bio mu je kad je otvorio konzervu piva u avionu francuske vojske kojim su ga vozili doma nakon oslobađanja.

Federico se prisjećao kako je do posljednjeg trenutka vjerovao da će osloboditi i njega i njegovog prijatelja Hainesa zajedno. U trenutku kad je shvatio da će Hainesa pogubiti, slomio se, briznuo u plač, a Haines ga je grlio i tješio. Kratko nakon toga Hainesa su pogubili u ozloglašenom videu koji je potresao i cijelu Hrvatsku.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • dildicrefik 02:50 12.Veljača 2018.

    eto isila vise nema ...sta ce mo ikoga ce mo sada okrivljavati ... jedanesti septembar , put na mjesec , zemlja kugla , vanzemaljci , ISS uorbiti , sateliti , demokratija , osama bin laden , i jos 100 drugih ... prikaži još! prevara za koje se otkrilo da su ciste lazi i imisljotine...drzave i regirunzi , vojska i policija , politicari i novinari , svi nas lazu radi raznih interesa... moja sucut familijama zrtava, ali ostaje uvijek javna tajna ko su STVARNI pocinioci ovog ili drugog krvavog cina...