Top News
4038 prikaza

Populizam Živog zida su šuplje želje, bez konkretnih rješenja

U KD Vatroslav Lisinski održan 1. kongres Živog zida
Marko Prpić (PIXSELL)
Živi zid privlači more razočaranih građana, koje su im proslijedili SDP i HDZ svojim lošim radom, odnosno neradom

Živi zid održao je svoj prvi stranački kongres u nedjelju poslijepodne u Zagrebu na kojem je predstavio program i dijelove javnih politika za koje je rečeno da će na njima temeljiti predizbornu kampanju te da će neki od autora biti kandidati za ministre.

Program se predstavljao u euforičnoj atmosferi, naročito u svjetlu zadnjih anketa po kojima Živi zid bilježi stalni rast i na čvrstom je trećem mjestu po popularnosti stranaka u Hrvatskoj. U Lisinskom su se vijorile zastave, čuli su se povici podrške... Uglavnom, atmosfera kao i kad svoje kongrese imaju HDZ ili SDP.

No, ono što je Živi zid predstavio u Lisinskom nije ništa što se od Živog zida nije već čulo i osim toga, puno je prijedloga i želja, a premalo i gotovo nikakvih rješenja za rješavanje problema o kojima su članovi stranke govorili.

Ivan Pernar i Vilibor Sinčić Bijeg slijeva Top News Živi zid privlači birače razočarane Berinim SDP-om

Zanimljivo je bilo vidjeti koji su članovi Živog zida predstavljali pojedine programe iz čega se dalo zaključiti kako ti pojedinci očito konkuriraju kao njihovi kandidati za ministre. Dominik Vuletić predstavio je program za pravosuđe, Dinko Štimac i Dean Kutičić program za zdravlje, Branimir Bunjac je predložio reformu mirovinskog sustava, Stjepan Šterc je govorio o demografiji, Snježana Sabolek i Petra Horvatić o socijalnoj politici, dok je Ivan Pernar govorio o vanjskoj politici.

Svi oni dali su čitav niz prijedloga, za koje pak nije jasno kako bi ih sproveli u slučaju da dođu na vlast. Primjerice, za zdravstvo je predloženo povećanje broja zdravstvenih radnika, zaustavljanje odljeva liječnika, novi dijagnostički uređaji i ukidanje dopunskog zdravstvenog osiguranja. U teoriji ovaj prijedlog zvuči kao prava divota, no s trenutnim dugovima u zdravstvu koji nikako da se saniraju, ovakvi prijedlozi zvuče kao prilična utopija.

Predlagalo se tu još koješta, od dokidanja uloga Fine, odvjetnika i javnih bilježnika do uvođenja poreza na imovinu banaka. Te su mjere u društvu opterećnom dugovima i blokiranim građanima genijalan mamac za građane, međutim ni tu nije jasno kako se misli funkionirati za slučaj da do tih mjera dođe. Posebno je nemušt prijedlog o prebacivanju svih kredita u kunske, što bi netko u konačnici morao platiti, a budu li to korisnici kredita u eurima, ne piše im se dobro.

Ivan Pernar GMO Top News GMO u Hrvatskoj: Pernar širi paniku zbog kukuruza

Predlaže se i smanjenje poreza i PDV-a, također ideja koju bi mnogi podržali, no Živi zid nije ponudio nikakav prijedlog kako će takve ideje sprovesti i koliko će to koštati.

Ivan Pernar bi Hrvatsku isključio iz EU i NATO-a, proglasio Hrvatsku trajno vojno neutralnom državom, te pojačao suradnju s Kinom, Indijom i Rusijom. Ukratko, potpuno bi se pokušao izdvojiti od zapadnih zemalja i okrenuo mnogoljudnim velesilama

Sve u svemu, Živi zid na žalost opet nije ponudio konkretna rješenja. Članovi su ponudili populističke fraze, svjesni da njima najlakše privlače more razočaranih građana, koje su im proslijedili SDP i HDZ zbog svog lošeg rada, odnosno nerada. Živi zid je zapravo puno mlađi brat HDZ-a i SDP-a, koji obećava puno, lupa floskule, a akcije nema nigdje, osim ako se pod akcijom ne smatra glupiranje u Saboru.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • none5 09:49 01.Svibanj 2018.

    rješenja su ponuđena jasno ko dan, a što se nekima (liberalima) ne sviđaju (?) koga briga? liberali imaju sve ostale stranke u Hrvatskoj, pa nek biraju kojom će Hrvatska dotaknuti dno

  • VelikiDuh 17:01 30.Travanj 2018.

    Vrlo zanimljiv članak i argumenti novinara. Pita se novinar za milijun i sto tisuća kuna stranačkog novca, a ne pita se za milijarde društenog novca. Živi zid se mjeri mikrometrom, a SDP i HDZ se ne mjeri niti metrom, a ... prikaži još! ni kilometar ne bi bio dobra mjera.

  • Karamudimir 16:23 30.Travanj 2018.

    Kakve god želje bile - bolje su od HDZ-a i SDP-a !Od te dvije kretenske stranke sve je bolje ! Živio Živi zid !