Top News
3270 prikaza

Popis imovine o kojoj će Šuicu 'rešetati' u EU parlamentu

Dubravka Šuica
Patrik Macek (PIXSELL)
Njena imovinska kartica više nije dostupna javnosti zato što već dulje vrijeme nije dužnosnik, kako taj pojam reguliraju hrvatski zakoni

Dubravku Šuicu još samo sati dijele od saslušanja pred nadležnim odborom Europskog parlamenta, kada će tri sata morati odgovarati na pitanja među kojima će sigurno biti niz neugodnih pitanja oko njezine imovine.

O njenoj imovini se već tjednima govori, a ono što joj je najmanje trebalo je otkriće RTL-ove Potrage, koja je objavila priču o kontroverznom načinu na koji je njena kći, Mirta Šuica kupila stan.

Početkom 2011., 29-godišnja kćer Dubravke Šuice, tada odvjetnička vježbenica, postala je vlasnica stana od 92,36 četvorna metra u zagrebačkoj Ulici Ljudevita Posavskog, javlja RTL.

Prema informacijama RTL-a, stan je koštao oko 230.000 eura, za što su dobili potvrdu od tvrtke koja ga je gradila, a posebno je zanimljivo kako na izvatku ne postoji nikakav teret na toj nekretnini pa se može zaključiti da stan nije kupljen kreditom, već je plaćen u kešu.

U isto vrijeme 2011., kada se mlada pravnica upisuje kao vlasnica četverosobnog stana u Zagrebu, porijeklo imovine bivše dubrovačke gradonačelnice prema pisanju medija istražuje USKOK.

Andro Vlahušić Imovinske kartice Top News Bogatstvo lokalnih političara: Kako su od kućeraka došli do vila

USKOK je u to vrijeme, prema pisanju medija, istraživao porijeklo imovine bivše dubrovačke gradonačelnice, a stan kojeg je kupila njena kći je izgradila Tehnika, no zatim ga je otkupila INGRA, tako da je obitelj Šuica stan otkupila od tvrtke s kojom su je mediji već povezivali.

Dubrovački vjesnik prije osam godina (dakle 2011. godine) opširno piše da su Grad Dubrovnik i gradonačelnica pogodovali tvrtki INGRA koja je gradila kompleks Lapadski dvori izmjenom Prostornog plana, odnosno dozvolom za gradnju još dviju etaža. Šuica je navodno pokazala interes za kupnju stana baš u tim Lapadskim dvorima, ali kad se u javnosti počelo pričati o tome Šuica raskida ugovor s INGRA-om i odustaje od kupnje stana, javlja RTL.

Pisalo se da je to bio samo manevar te da je INGRA ispoštovala dogovor s gradonačelnicom pa je daleko od Lapadskih dvora nađen zamjenski stan na lijepoj lokaciji u Zagrebu. Izvadak iz Zemljišne knjige po kojem mlada pravnica Mirta Šuica postaje vlasnica stana vrijednog gotovo dva milijuna kuna mogao bi sugerirati da tadašnje medijske špekulacije koje je Dubravka Šuica odlučno demantirala ipak nisu bile daleko od istine.

Njena imovinska kartica više nije dostupna javnosti zato što već dulje vrijeme nije dužnosnik, kako taj pojam reguliraju hrvatski zakoni. Na stranicama Europske komisije objavile je izjavu o financijskim interesima što je poprilično šturi dokument u usporedbi s imovinskim karticama objavljenima na stranicama Povjerenstva za sprječavanje sukoba interesa. 

Iz dokumenta se vidi da Šuica ima 69 dionica Atlantske plovidbe te 63 dionice Hrvatskog telekoma. 

Dubravka Šuica | Author: Duško Jaramaz/Pixsell Duško Jaramaz/Pixsell
Od nekretnina njen suprug ima obiteljsku kuću u Dubrovniku, stan u Zagrebu, vikendicu u Blidinju u BiH te kuću pokojnih roditelja i zemlju na Pelješcu gdje je suprug u djelomičnom vlasništvu. 

Šuica je spomenula i kuću u Cavtatu koja se gradi od 1988. godine, a o kojoj je jučer objavila status na Twitteru. Kaže da je kuća naslijeđena od pokojnih roditelja.

Nedavno je ova Dubrovčanka ipak izgovorila nešto što bi se možda moglo pamtiti. Upitana što misli o plaći od 20.000 eura, koju će primati kao EU ministrica u Europskoj komisiji, odgovorila je kako joj to i nije tako važno, brine je samo "kako će dobro odraditi posao koji je čeka". Izjava je proizvela tsunami podsmijeha u Hrvatskoj, zemlji koju je njezina stranka dovela do "egzodusa biblijskih razmjera".

Bio je to tjedan domoljuba. Šuica je rekla kako nije važno koji će portfelj ona dobiti, nego "što je dobro za Hrvatsku". 

Profesorica engleskog jezika do 2000. godine živjela je sa suprugom, pomorskim časnikom, i kćeri u stanu od 60-ak četvornih metara na predjelu Gruž, a onda se bacila u politiku, u kojoj je plivala kao riba u vodi - čelno mjesto u Dubrovniku, Sabor, EU parlament, brojne komisije, radna tijela, delegacije, posvuda se snalazila.

Desetljeće i pol kasnije vrijednost obiteljske imovine procjenjivana je na više od pet milijuna eura. U obiteljskom vlasništvu Šuice imaju vilu na Pločama u Dubrovniku, kuću u Cavtatu, kuću na Pelješcu, stan u Lapadu, stan u Zagrebu, vikendicu u Risovcu u BiH, jahtu u vrijednosti od 500 tisuća američkih dolara, vinograd i šumu te dva auta - Opel i Volkswagen. Od te točke do danas bogatstvo je još naraslo, a u mandatu ministrice EU, Šuica će inkasirati još 1,3 milijuna eura, odnosno desetak milijuna kuna.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • weh11372 17:22 03.Listopad 2019.

    Zarađivao sam 18540 dolara prošlog mjeseca radeći na mreži samo 2 do 3 sata na svom prijenosnom računalu i to je bilo tako jednostavno da ni sam nisam mogao vjerovati prije rada na ovoj stranici. ~~~~~~~~~~~~~>>>>>>>> www.Trade46.Com