Top News
6808 prikaza

Ponovno prijatelji: Plenki i Vaso se pomirili zbog Kolinde

Milijan Brkić i Andrej Plenković
Marko Lukunić (PIXSELL)
Nakon Vasine upletenosti u "aferu Varga", čini se da su malo zatoplili odnose, svaki sa svojom računicom i to ovako...

Ni Milorad Pupovac ni ustaše i partizani nisu toliko interesantni HDZ-ovcima koliko odnos šefa stranke Andreja Plenkovića i njegova zamjenika Milijana Brkića. O njihovoj netrpeljivosti pisalo se stalno, no krajem kolovoza puštena je informacija kako su se našli na pomirbenoj večeri, na kojoj su sklopili pakt o međusobnom nenapadanju.

Koliko je ta vijest članovima i simpatizerima stranke važna, govori činjenica da se još ta vijest prepričava, a Expressu ju je potvrdilo nekoliko uvaženih članova stranke.

"Vidi se promjena u ponašanju. Neko vrijeme, prošle zime i proljeća, nisu se na sjednicama Predsjedništva ni pozdravljali. Okretali bi glavu jedan od drugog. Sad je već druga priča. Kad se vide, pruže si ruku, lijepo i kulturno pozdrave", govori nam sugovornik iz HDZ-a koji je svjedočio susretima Plenkovića i Brkića.

Desnica sprema "Crnog labuda 2" Predsjednički izbori Top News Crni labud 2: Plenkoviću i Kolindi spremaju pakao

No nitko s kime smo razgovarali ne zna u kojem su se točno restoranu sastali Brkić i Plenković te je li to bilo u Zagrebu ili negdje na moru. Express je pokušao kontaktirati i krug oko Milijana Brkića, gdje nam je rečeno da vijest o pomirbenoj večeri nije točna. Navodno, kažu nam, članovi misle na večeru koju je premijer Plenković organizirao za uže vodstvo stranke dan prije nego što će smijeniti ministre u Vladi.

"Ručak ili večera pomirenja je izmišljotina. Bili su njih dvojica na ručku dan prije ostavke ministara i to je to. No nisu bili sami i tad na tom ručku Plenković nije ni rekao konkretna imena ministara kojima će se sutra zahvaliti na suradnji. Ni Brkić ni ostali nisu znali sve do idućeg dana tko su ti ministri koji odlaze. Toliko o njihovom dobrom odnosu", govori nam sugovornik koji je vrlo dobro upućen u spomenuto i dolazi iz krugova bliskih Milijanu Brkiću.

EU izbori doveli do pomirenja

Što se tiče promjene u njihovu ponašanju sad, naš sugovornik objašnjava da se rukovanje nekad ne može izbjeći, pogotovo pred medijima. A što se tiče predstojeće kampanje Kolinde Grabar Kitarović za drugi mandat, ne zna se hoće li se Brkić uključiti u nju.

"Sigurno je da je neće opstruirati, a hoće li se pretrgnuti, to je već pitanje", kaže nam naš sugovornik, koji dodaje da je Brkić zaista orijentiran sto posto na stranku, HDZ je njemu ispred svega i važna mu je svaka pobjeda.

Gabrijela Žalac Ide i ona Top News Plenki joj sređuje super posao - Žalac bježi iz Hrvatske

Stoga, iako je u narušenim odnosima s predsjednicom, sigurno je neće sabotirati makar bi to značilo da je utjecaj šefa stranke Plenkovića definitivno opao, a da je njegov istodobno porastao. Što se tiče unutarstranačkih izbora koji su na proljeće iduće godine, Brkić će definitivno imati svoga kandidata.

Ivan Penava i Zlatko Hasanbegović | Author: Patrik Macek/ PIXSELL Patrik Macek/ PIXSELL

Vjerojatno će to biti Ivan Penava, vukovarski gradonačelnik, a to govori kako ovog puta sasvim sigurno neće podržati Plenkovića kao 2016 godine. Naime, ako se vratimo u prošlost, sjetit ćemo se da je Brkić uspješno odgovorio od kandidature sve oponente Plenkoviću na stranačkim izborima.

Tako su članovi tad izašli na izbore sa samo jednim kandidatom dva mjeseca nakon što su reizabrali Tomislava Karamarka. Brkić je tad razmišljao o stranci i jedinstvu te nije želio da dođe po podjela, a procjena je bila da Plenković može HDZ-ovcima osigurati pobjedu.

"Uglađeno lice briselskog diplomata zavidne karijere koji govori engleski i francuski jezik fluentno (za razliku od prijašnjega Karamarka, koji je uvijek sa sobom vodio prevoditelja) zadivilo je sve. Procjena je bila točna i Plenković je pobijedio. Tako će biti i sad, pobijedit će Brkićev kandidat", govori nam naš sugovornik blizak Brkiću.

No sad su stvari ipak malo drukčije i pitanje je koliko Brkić još drži teren. Neki će reći da je i dalje najutjecajniji na terenu, a drugi HDZ-ovci reći će da su ga afere ipak oslabile. Osim toga, i Davor Ivo Stier i Miro Kovač, kandidati za šef HDZ-a, polako ali sigurno rade svoju bazu i na terenu su svakog dana.

Martin Selmayr i Andrej Plenković rukuju se iznad glave Jean-Claude Junckera Martin Selmayr Top News Insajderska priča kako je Plenkiju izmakla fotelja u EU

No vratimo se na odnos Plenković-Brkić. Nakon europskih izbora, gdje je HDZ podbacio i, umjesto šest, osvojio četiri mandata, jasno je bilo da su članovi bojkotirali izbore. Tad je Expressu rečeno da se odnos između predsjednika stranke Andreja Plenkovića i njegova zamjenika Milijana Brkića mora hitno riješiti.

I upravo se to i dogodilo, odnosi su zatoplili, makar to bilo samo kozmetički. Podsjetimo samo da se prije europskih izbora naveliko govorilo o izbacivanju Brkića iz HDZ-a zbog afere SMS, a onda je najednom ta ideja iščeznula kao da nikad nije ni postojala.

Spašavanje vlade

"Svoj odnos moraju hitno riješiti, a rješenje nije u izbacivanju Milijana Brkića iz stranke, o čemu su krenule priče, pogotovo nakon medijskog prepucavanja između njih. Ljudima je jasno da se njihova suradnja ili nesuradnja povlači već godinu i pol dana. Međuljudski odnosi postali su tako problem HDZ-a. Zašto mi svi već dobrih godinu dana razmišljamo hoće li se podignuti optužnica protiv Vase ili neće? No iako je taj odnos s Vasom jedan element lošeg rezultata izbora, Vaso nije isključivi krivac za ovakav rezultat. Kao ni Crkva, ni sindikati, ni famozni crni labud. Moram ipak reći da je u ovom okršaju i Brkić puno izgubio, nema više onakav utjecaj. S druge strane, može u sebi likovati jer mu je protivnik također oslabljen", rekao nam je netom nakon europskih izbora sugovornik iz vrha stranke za kojeg i inače kolege smatraju da odlično analizira, ali i prognozira političke procese.

I s odmakom vidimo kako je dobro procijenio, a odnos dva najvažnija čovjeka u HDZ-u naglo se popravio.

Milijan Brkić i Andrej Plenković | Author: express express
"Brkić mu je zadnjih nekoliko puta izašao u susret. Nije mu oponirao. Pa na prošlom Predsjedništvu opalio je i po Kovaču i svima. Brkić ne želi da se stvari rješavaju preko medija", govori nam sugovornik iz krugova bliskih Brkiću. Osim toga, dodaje, Brkić je rekao i da Vladu trebamo držati do kraja. Znači, objašnjava nam naš sugovornik, važno mu je da Plenkovićeva vlada izdrži do regularnih parlamentarnih izbora.

"Vaso nije oštrio odnos. Nije ni Plenković. Odnos se popravio zaista i svi su to primijetili u stranci", govori nam naš sugovornik, koji kaže da pravi rat slijedi nakon što se objavi datum unutarstranačkih izbora.

Naš sugovornik napominje kako članstvo koje ima utjecaj u stranci još traži ime kandidata oko kojeg bi se složili da zamijeni Plenkovića.

Tomislav Karamarko i Milijan Brkić Nemir na dvoru Top News Pakleni duet: Karamarko i Vaso skupa ruše Plenkovića

Za sada se govori o Kovaču, Stieru, Penavi, Karamarku, Miloševiću, a bit će ih, kaže, još. Osim toga, i Plenković nije još sasvim otpisan, napominje nam drugi sugovornik, koji naglašava ono što i drugi, a to je da će Plenkovićeva sudbina uvelike ovisiti o rezultatu Kolinde Grabar Kitarović na predsjedničkim izborima. Ako ona pobijedi, onda i on ima šanse, a ako ona podbaci, onda je njegova politička sudbina na neko vrijeme zapečaćena.

No da ništa nije gotovo dok nije gotovo, potvrđuje primjer Tomislava Karamarka, bivšeg šefa HDZ-a, koji, iako je morao dati ostavku na tu funkciju, nije izgubio nadu i volju te će najvjerojatnije biti jedan od kandidata za šefa stranke. Što se tiče samog Brkića, naši sugovornici su uvjereni da je njegovo loše razdoblje prošlost.

"Vaso je poput Feniksa, uvijek se ponovno digne, pa čak i kad je to nemoguće zamisliti. Ima tu neku posebnu snagu u sebi. Trenutačno je usredotočen na to da pobije optužbe i za to ima šanse", govorio je svojedobno za Express jedan njegov prijatelj. I imao je, čini se, pravo.

Mirjana Hrga Ikona desnice Top News Hrga na Pantovčaku: zašto je Kolinda želi?

Preživio je Brkić aferu diplomskog rada, pa aferu Kaba i sad aferu SMS. Neki su ga se odrekli, poput navodno osječko-baranjskog župana Ivana Anušića, Zlatka Hasanbegovića, ali i Andrije Mikulića, ali sad će se, uvjeravaju nas, i to promijeniti. Milijan Brkić prije tri godine sebe je opisao kao vuka.

Vukovi i ostala menažerije

"Vuk izgleda slabiji od medvjeda i lava, ali ga nećete vidjeti zarobljena kako pleše ili dresirana kako skače kroz obruč", napisao je tad Brkić, a odnosilo se to na igru između tadašnjeg šefa HDZ-a Tomislava Karamarka, koji ga je kandidirao za ministra branitelja u Oreškovićevoj vladi bez njegova znanja, istodobno znajući da Brkićeva afera koja je tad punila novinske stupce - plagiranje diplomskog rada - nije još zatvorena.

Upravo zbog te afere ne bi ga kao kandidata ni prihvatili tadašnji koalicijski partneri HDZ-a, Most, i Brkić bi bio osramoćen, a njegova moć u stranci neutralizirana. Tako da je definitivno točno kako se povijest ponavlja, a Brkić je i dalje u vrhu HDZ-a.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • slf51947 11:28 04.Listopad 2019.

    Ovo je najbolji posao koji Google sada plaća. Prvog mjeseca primio sam 29736 dolara za rad 3 sata dnevno. Počeo sam prije četiri mjeseca i odmah sam ponio kući najmanje 7835 do 9454 dolara tjedno. .................>>>> www.Trade46.com

  • Avatar Tornimella
    Tornimella 01:16 04.Listopad 2019.

    Znaš li gdje mogu naći ženu za jednu noć? Idite na > > > www.Bredhot.Com

  • patkovic 07:59 03.Listopad 2019.

    vaso pokriva u uskoku i unutarnjoj kontroli kriminalnu grupu j šutala iz vinkovaca - plenki se i trta tog dželata