Top News
11998 prikaza

Političko uskrsnuće nesuđenog Tuđmanovog nasljednika

Mate Granić
1/7
Davor Puklavec/PIXSELL
Trebao je naslijediti HDZ i upravljanje državom nakon smrti prvog predsjednika, ali to mu nije uspjelo

Zatvorena sjednica vlade rezervirana je za tajne rasprave i dogovore. Međutim, redovito neke stvari Vlada objavljuje na svojim stranicama pa je tako bilo i ovog puta. Među brojnim kadrovskim promjenama skrilo se i ime Mate Granić.

Nekadašnji šef hrvatske diplomacije i jedan od najbližih suradnika Franje Tuđmana imenovan je za člana Upravnoga vijeća Hrvatskoga centra za razminiranje. Zanimljivo je spomenuti da je prije njega na istoj poziciji bio Goran Granić, njegov brat.

Mate je dugi niz godina slovio kao najizgledniji kandidat za Tuđmanovog nasljednika, ali predsjednički izbori 2000. godine i katastrofalan rezultat su zapečatili njegovu suradnju s HDZ-om. Kasnije je krivio Vladimira Šeksa za sabotažu i loš rezultat na izborima kada nije uspio ući u drugi krug.

Nakon izbornog poraza istupio je iz HDZ-a i s Vesnom Škare Ožbolt osnovao Demokratski centar, ali je na idućim parlamentarnim izborima, 2003. godine, ostvario jako loš rezultat pa je izišao i iz te stranke.

Bacio se u poslovne vode i osnovao tvrtku za savjetovanje koja je sada u likvidaciji, sudeći prema podacima objavljenima na Poslovna.hr. Likvidacija firme nekako se poklapa s povratkom Granića u visoku politiku imenovanjem za posebnog savjetnika predsjednice Kolinde Grabar Kitarović.

Mate Granić | Author: Davor Puklavec/PIXSELL Davor Puklavec/PIXSELL

"Uživam, radim posao koji volim", ispričao je Granić vidno sretan što opet surađuje, ističe, s odličnim i kompetentnim ljudima. Granić je zasigurno jedan od najpoznatijih hrvatskih političara devedesetih, kada ga kao bliskog suradnika Tuđman ubacuje u vatru kao potpredsjednika Vlade, glavnog pregovarača s JNA i daje mu da vodi brigu o prognanicima. No, glavni je posao taj internist i dijabetolog te najmlađi dekan u povijesti Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu odradio u šest i pol godina vođenja hrvatske diplomacije, kojoj je bio na čelu sve do 2000. Granić je i dalje brz, energičan i uglađen, a obožava kad predsjednica vuče poteze državničkog karaktera

"Predsjednica poduzima inicijative, kao što je to Inicijativa tri mora (Baltik - Jadran - Crno more), trenutačno najjača hrvatska inicijativa unutar EU. To je zajednička hrvatsko-poljska inicijativa koja je odlično primljena. Ona je otvorena i prema našim susjedima, a čvrsto vjerujem, kada se formira nova Vlada, da će to doći još više do izražaja u fokusiranju na Bosnu i Hercegovinu kao glavnog vanjskopolitičkog cilja RH, te rješavanja svih otvorenih pitanja sa susjedima. Politika predsjednice je jasno definirana, ima dinamiku i duboko vjerujem da će uz nastup nove izabrane hrvatske Vlade još jače doći do izražaja", ispričao je Mate Granić u razgovoru za Večernji nedugo nakon povratka na Pantovčak.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • ines72 17:14 09.Srpanj 2017.

    Zar nema niko pametniji

  • Avatar Mumija0001
    Mumija0001 16:46 09.Srpanj 2017.

    Ovaj nam je potreban,ko prst u oko. Blago nama,konzolting Granić,konzolting Sanader,konzolting Kutle,Zato nam se država i nakrivila,što učenici spomenutih, upravljaju njome.