Top News
2476 prikaza

Samoubojstvo desnice - Italija skrenula ulijevo

Giuseppe Conte
Luigi Mistrulli/ IPA/ Pixsell
Salvini si je umislio da je Mussolini, da će u listopadu u "maršu na Rim" osvojiti vlasti, da bi luzerski upao u vlastitu klopku

Članovi protusistemskog Pokreta 5 zvijezda (M5S) u utorak su internetskim glasanjem velikom većinom dali zeleno svjetlo predloženoj koaliciji sa socijaldemokratskom Demokratskom strankom i time otvorili put formiranju nove vlade javlja HINA. Od 79.634 člana koji su sudjelovali u glasanju, njih 79,3 posto se izjasnilo za koaliciju s PD-om, dok je 20,7 posto bilo protiv, kazao je novinarima predsjednik Pokreta 5 zvijezda Luigi Di Maio.

Nova bi se vlast mogla uspostaviti za nekoliko dana, čime bi se vođa krajnje desne Lige Matteo Salvini vratio u oporbu te bi se izbjegli i prijevremeni izbori kojima se Salvini nadao. Premijer Giuseppe Conte bi sada trebao predsjedniku Sergiju Mattarelli predložiti listu s imenima ministara u budućoj vladi. Ako pristane, slijedi svečanost polaganja prisege i glasovanje o povjerenju u parlamentu.

Franco Berardi Franco Berardi Top News EU prijeti da se pokolje kao Srbi i Hrvati u 90-ima

"Ponosan sam na današnje glasanje i na vladu koja dolazi", rekao je Di Maio.

Prethodna vlada Pokreta 5 zvijezda i Lige, u kojoj je izvorno jači partner bio M5S, raspala se početkom kolovoza kada je Salvini, ponukan većinskom podrškom koju Liga ima u anketama, napustio koaliciju kako bi izazvao prijevremene izbore.

Nestranački premijer Conte nakon toga je podnio ostavku, ali su M5S i PD postigli sporazum prema kojemu bi Conte ostao predsjednik nove vlade.

Pokret pet zvijezda, osnovan prije deset godina kao oporba Demokratskoj stranci, pristao je formirati novu vladu s bivšim protivnicima kako bi spriječio prijevremene izbore nakon raspada koalicije s Ligom.

Matteo Salvini | Author: Yara Nardi/ Reuters/ Pixsell Yara Nardi/ Reuters/ Pixsell

Nedugo nakon što je počelo glasanje, stranke su objavile zajednički program u 26 točaka na kojem će se temeljiti rad njihove nove vlade.

Na vrhu programa ističe se obećanje da će novim proračunom nastojati potaknuti gospodarski rast, ali i obećanje da neće ugrožavati javne financije.

Italija ima drugi najveći javni dug u EU-u u odnosu na BDP i program poziva na veću fleksibilnost od Bruxellesa kako bi se prevladala "pretjerana rigidnost" europskih proračunskih pravila.

Željka Markić Kongres obitelji Top News Istina o kongresu na kojem je Markić držala govor

Prije samo nekoliko dana, shvativši da od njegovog plana da isprovocira prijevremene izbore neće biti ništa, Mateo Salvini pozvao je svoje simpatizere na "marš na Rim", jasno se referirajući na Mussolinijev "marš na Rim", kojim su fašisti 1922. mimo demokratske procedure na juriš osvojili vlast.

Što je potom zadesilo Italiju i okolne zemlje, pa tako i dijelove Hrvatske – Istru, Rijeku, Kvarner i Dalmaciju – znamo iz povijesti. Salvini, koji odbrojava posljednje sekunde kao ministar unutarnjih poslova Italije, ne može sakriti bije. Najavio je da bi se "mirni dan talijanskog ponosa", kako je nazvao proteste protiv moguće nove vlade u kojoj ostaju njegovi bivši partneri, trebao održati 19. listopada.

Giuseppe Conte i Matteo Salvini | Author: Yara Nardi/ Reuters/ Pixsell Yara Nardi/ Reuters/ Pixsell

"Od sjevera do juga, od tihe većine... dan mobilizacije za one koji ne žele vladu koja je stvorena preko noći u Bruxellesu", objavio je Salvini na svom Facebooku. U svom govoru Salvini je tada koristio populističke floskule poput "Talijani prvi" i da "želi umrijeti kao slobodan čovjek, a ne kao nečiji rob", te da ne želi da Talijani idu u Bruxelles prosjačiti novac.

Italija ima najnižu prognozu stope rasta za ovu godinu od svih članica EU. No, umjesto da je pitanje izbora izvukao u srpnju kad je parlament još bio na okupu, on je krizu isprovocirao dok su svi bili po godišnjim odmorima.

Steve Bannon Fundamentalizam Top News Trumpov križar s hrvatskim desničarima napada HDZ

S tom idejom je izašao u javnost samo dan nakon što su tri medija, pa tako i BuzzFeed News, objavili snimke sa sastanka u Moskvi prošle jeseni na kojoj se čuje bliski suradnik Salvinija kako pregovara o energetskom sporazumu od kojeg bi Liga dobila novac uoči europskih parlamentarnih izbora.

Nema dokaza da je dogovor i realiziran, ali optužbe su teške i tužitelji u Milanu su otvorili istragu. Salvini se već odavno javno gromoglasno divi Vladimiru Putinu, slično kao i Marine Le Pen i Viktor Orban. Na pitanja novinara o optužbama da ga je Kremlj korumpirao, još nije odgovorio, a odbio je i obratiti se pred parlamentom.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.