Top News
4468 prikaza

Političarka koja se uvijek znala dobro unovčiti

Milanka Opačić i Zoran Milanović
1/5
Sanjin Strukić (PIXSELL)
Dok je bila ministrica socijale, nije održala ni jedno svoje obećanje - učinila ništa ni za žene žrtve nasilja, ni za socijalno ugrožene

Imam svoje mišljenje i mogu biti nezavisna zastupnica koja će glasati od projekta do projekta", rekla je u srijedu Milanka Opačić, saborski prebjeg, žena koja je iz SDP-a ovih dana, prema vlastitom priznanju, prešla Milanu Bandiću. 

Nagađalo se nekoliko dana kako bi se to moglo dogoditi i nakon što ju je stvorio SDP, Milanka Opačić otišla je Bandiću, također čovjeku kojeg je stvorio SDP. Zajedničko im je još nešto - oboje su svojoj bivšoj stranci spektakularno okrenuli leđa.

Već smo odavno naučili da političarima ne treba vjerovati, no kad je u pitanju Milanka Opačić, ne treba vjerovati ni jednu jedinu riječ. Ova danas 50-godišnja saborska zastupnica u politici je već skoro 30 godina, ali je malo toga do sad učinila po čemu bi se njezin rad trebao upamtiti kao koristan i svrsishodan iako je dobar dio političke karijere obnašala i visoke državničke funkcije. Bila je potpredsjednica Sabora i ministrica socijalne skrbi, imala je mogućnost predlaganja i mijenjanja Obiteljskog zakona i zakona o socijalnoj politici, no malo je toga u njezinoj eri učinjeno da bi se najranjivijim skupinama iole pomoglo. 

Dapače, pamti ju se kao svojevrsnog SDP-ovog ženskog Superhika, koji krade siromašnima da bi dao bogatima. No, krenimo redom.

Milanka Opačić | Author: Borna Filic (PIXSELL) Borna Filic (PIXSELL)
Nakon što je 1991. diplomirala politologiju, odmah je započela političku karijeru. Pridružila se SDP-u i već 1992. postala zastupnica u Hrvatskom saboru. Bile su to mračne ratne godine i za razliku od svojih vršnjaka, koji ako već nisu bili u ratu, morali su se dovijati kako da zarade za život. Ali Milanka je već tad počela primati visoku saborsku plaću. U Zastupničkom domu našla se zahvaljujući tome što je bila pripadnica srpske nacionalne zajednice. Od 1993. d 1995. bila je članica Glavnog odbora SDP-a. Postala je profesionalna političarka i očito miljenica tadašnjeg predsjednika stranke Ivice Račana. 

Nakon toga, opet je četiri godine radila u sklopu Hrvatskog sabora, a onda, pobjedom SDP-a na izborima, ponovno ušla u Sabor kao zastupnica iz redova vladajuće stranke. To joj je pošlo za rukom i na svim budućim izborima. U saboru je često puta bila birana u razna tijela koja su se bavila pitanjima iz obiteljskih odnosa i socijale. 

Mirando Mrsić Intervju Top News 'Bandić će biti veliki kum koalicije Plenkija i Bere'

Tako je bila i na čelu Odbora za ravnopravnost spolova, a u saborskom mandatu od 2007. godine na čelu Odbora za obitelj, mladež i šport. Konačno, u Vladi Zorana Milanovića, uz kojeg je zdušno stajala nakon što je bio izabran za predsjednika SDP-a, dobila je nagradu za vjernost. U njegovom mandatu, od 2011-2016. imenovao ju je potpredsjednicom Vlade i ministricom socijalne politike i mladih. 

Trebao je to biti vrhunac njezine karijere, a budući da se uvijek deklarirala kao borac za ljudska prava, povjerovalo se da će sad konačno, jednom zauvijek, riješiti pitanje prevencije i kažnjavanja obiteljskog nasilja, pomoći socijalno ugroženima, a kako je obećavala, pomoći će da se ubrza proces posvajanja djece, te da će reformirati sustav centara socijalne skrbi.  

Milanka Opačić | Author: Patrik Macek (PIXSELL) Patrik Macek (PIXSELL)
No, čim je krenula rješavati pitanje nasilja u obitelji odmah je razjarila Sanju Sarnavku iz Udruge B.a.B.e. i Nevu Tolle iz Autonomne ženske kuće, dakle dvije glavne aktivistice za zaštitu žena od obiteljskog nasilja. Izjavila je tada da joj je cilj 'pokrenuti zakonske mehanizme kojima bi se umjesto sadašnje prakse da se žene i djecu smješta u skloništa, udaljilo zlostavljača'. Sanja Sarnavka odmah se oglasila i rekla da bi Milanki trebalo dati Nobelovu nagradu za nestručnost:
"Žrtve obiteljskog nasilja trebaju dugogodišnji tretman jer je čest slučaj da pate od tzv Stockholmskog sindroma i da se, bez adekvatne psihološke podrške, učestalo vraćaju zlostavljaču. To samo pokazuje koliko Milanka Opačić ne razumije problem nasilja, što će imati dugoročne posljedice", rekla je tad Sarnavka. ,

Neva Tolle bila je još oštrija:"Na Dan borbe protiv nasilja nad ženama ministrica Opačić govori da će zlostavljača maknuti iz kuće, a na upit kamo će s njim, rekla je da će se novac koji se daje za sigurne kuće prekanalizirati za psihološku pomoć zlostavljaču, pa to je prestrašno!! Novi Obiteljski zakon koji ona priprema je skandalozan jer zlostavljačima ukida kazneni progon i to se djelo proglašava prekršajem, što znači da obiteljsko nasilje izjednačava s prolaskom kroz crveno na semaforu! Pitam se kakvu ova Vlada šalje političku podršku ženama i djeci koja trebaju našu pomoć", rekla je tad ogorčena Tolle.

Iz Opačićkinog Ministarsva ubrzo su se javili i rekli da je ministričina izjava pogrešno shvaćena. 

Davor Bernardić Rasulo Top News Beri nema spasa: SDP-ovci odlaze, podržat će Plenkija

Nije trebalo dugo da ministrica još jednom skandalizira javnost. Gostujući u emisiji 'Paralele' na nacionalnoj televizijskoj kući, na temu posvajanja djece, izjavila je da 'ne bi bilo dobro da nezbrinutu djecu usvajaju istospolni parovi, jer su ta djeca već  nezbrinuta djeca "ionako stigmatizirana pa bi njihovo udomljavanje u obiteljima istospolnih parova samo uzrokovalo daljnju stigmatizaciju okoline." 

Istog trena dobila je odgovor 14 nevladinih udruga, među kojima se nalaze i Amnesty International Hrvatske, BABE!, Ženska udruga - 'IZVOR' te Kuća ljudskih prava i podsjetili da u Hrvatskoj već neka djeca odavno žive u takvim zajednicama.

Iz Ministarstva su se ubrzo javili i rekli da je ministričina izjava pogrešno shvaćena. 

Milan Bandić i Milanka Opačić | Author: Goran Jakus/PIXSELL Goran Jakus/PIXSELL
U vrijeme Milanovićeve Vlade Milanka Opačić nije učinila baš ništa da Hrvatska ratificira Konvenciju Vijeća Europe o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji“ - tu famoznu Istanbulsku konvenciju, a Sanja Sarnavka razotkrila je i razloge:" “Opačić je to držala u ladici, a kasnije je govorila da Hrvatska za to nema novaca.” Pridružila joj se i Neva Tölle, iz Autonomne ženske kuće:"Opačić je kriva za trenutačno stanje s nasiljem u obitelji jer je pustila obiteljski zakon koji izjednačava žrtvu i počinitelja.” 

I kad je u pitanju rad centara za socijalnu skrb, Milanka Opačić nije učinila ništa. Utvrdila je da je Hrvatska podignula kredit u iznosu od 40 milijuna eura da informatizira i objedini sve centre u Hrvatskoj, ali kak je rekla:"To se nije dogodilo, a kredit će vraćati hrvatski građani." Bilo je to prije dvije i pol godine, i doduše, ništa bolje nije ni danas. 

Ivica Račan i Milanka Opačić | Author: Patrik Macek/Pixsell/History Patrik Macek/Pixsell/History
Nakon što je je 2016. godine na vlast došao Karamarkov HDZ, Milanka Opačić nije pala na niske grane. U listopadu iste godine postala je potpredsjednica Sabora, ali i ostala upemćena kao ministrica koja je najviše trošila u četverogodišnjem mandatu Zorana Milanovića.

Među ostalim neuspješnim mjerama su i pokušaj spašavanja socijalno ugroženih otpisivanjem dugovanja za komunalije, pa pokušaj smanjivanja TV pretplate za umirovljenike s mirovinom manjom od 1.500 kuna, zatim smanjivanje naknade stručnim osobama koje su trebale nadzirati problematične obitelji s 500 na 100 kuna, što je rezultiralo masovnim otkazivanjem nadzora i prepuštanje takvih obitelji samima sebi.

Rejting političkih stranaka Mato Palić Top News "SDP je blokiran, HDZ zato nema tko rušiti s vlasti"

Popis je i dulji, no tko bi se sad svega sjećao. Hrvati ionako imaju tragično loše sjećanje.

Najtužnije je to što su i Bandić i Opačićka niknuli iz SDP-a i ta ih je stranka lansirala u političku orbitu. Oboje su ju šutnuli nogom prvom zgodom kad su vidjeli da više od nje nemaju koristi. Imaju Milan i Milanka još zajedničkih karakteristika. Umjesto po mudrim političkim odlukama, Milanku se više pamti po modnim ekstravagancijama i pojavljivanjima na raznim društvenim događanjima. Tako je čak zalutala i na promociju knjige 'Antivodič po Zagrebu' Zrinke Paladino koja je iz Gradskog zavoda za zaštitu spomenika kulture otišla upravo zbog Milankinog novog šefa.

No, Milan i Milanka bit će idealan par na političkoj sceni. Ona najbolje razumije Milana Bandića, koji je spreman učiniti sve samo da i dalje ostane u politici i zaustavi sudske progone. Ona je i dalje spremna učiniti sve da iz te politike nikad ne izađe jer plaće su tu ipak najizdašnije. Za inauguracijsko pojavljivanje stari politički znanci odabrali su koncert Zdravka Čolića u Areni. Kako i dolikuje pravim populistima. A i Remetinec nije daleko.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.