Top News
10392 prikaza

Policija ubija za 1.000 kuna: Meta su im samo siromašni

Ubojstvo dilera na Filipinima
REUTERS/Czar Dancel
Filipinski rat protiv droga ostavio je krvavi trag i tisuće sitnih kriminalaca, dok malo "veće ribe" nesmetano nastavljaju s poslom

Filipinska policajci dobivaju isplate u gotovini zbog ubijanja dilera i narkomana, lažiraju dokaze na mjestu zločina i proveli su većinu ubojstava koja su ranije bila nerazriješena, prenosi Reuters.

Prema svjedočenju dvojice visokopozicioniranih policijskih dužnosnika, veliku većinu od oko 9.000 ubojstava od sredine prošle godine, počinili su upravo filipinski policajci. Naime, oko 9.000 narkomana i dilera ubijeno je otkako je Rodrigo Duterte prošle godine preuzeo vlast i počeo krvavu borbu protiv droga. Jedan od dvojice sugovornika Reutersa, inače umirovljeni policijski obavještajac, napisao je izvješće na 26 stranica o ratu protiv droga.

U tom izvješću tvrdi se da policajci dobivaju po 200 dolara za ubojstva kriminalaca i to ne samo narkomana. Policajci ubijaju silovatelje, pripadnike bandi, džeparoše, alkoholičare i bilo koje druge problematične članove društva. Isti izvor tvrdi i da su pripadnici odreda smrti iz Davaa, gdje je Duterte donedavno obnašao gradonačelničku dužnost, mobilizirani kako bi pomogli policiji u izvođenju ovih ubojstava.

Rodrigo Duterte, predsjednik Filipina | Author: ERIK DE CASTRO/REUTERS/PIXSELL ERIK DE CASTRO/REUTERS/PIXSELL

Umirovljeni policajac nije dao bilo kakve dokumente kojima bi podupro svoje tvrdnje, ali kaže da je razgovarao sa 17 policajaca i zapovjednika koji su mu prenijeli svoja iskustva. Između ostaloga, razgovarao je i s jednim policijskim zapovjednikom koji je pristao razgovarati s Reutersom. Njega je razljutilo to što progone samo male ribe. "Zašto ne ubijaju dobavljače?", pita se taj policajac.

Tijekom posljednjih devet mjeseci, policija je službeno priznala da su ubili više od 2.600 osumnjičenih krijumčara drogom. Oni se brane i govore da su to sve bila potpuno legitimna ubojstva u samoobrani. Policijski zapovjednik u razgovoru za Reuters kaže da su to zapravo pomno isplanirana smaknuća. "Nitko neće policiji prodati drogu. Svi znaju tko su policajci i ne žele riskirati", kaže on. Umjesto toga će policija smaknuti nekog dilera, zatim rasuti drogu i oružje po mjestu zločina kako bi se mogli kasnije braniti.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.