Top News
2285 prikaza

Pogledajte kako se Zadar pobunio zbog slučaja Daruvarac

Prosvjed građana u Zadru protiv puštanja Darka Kovačevića na slobodu
1/17
Dino Stanin/PIXSELL
Nasilniku priredili doček u kafiću u kojem je brutalno pretukao svoju 18-godišnju djevojku

Darka Kovačevića Daruvarca sud je pustio na slobodu iz pritvora iako je gotovo nasmrt pretukao dvostruko mlađu 18-godišnju djevojku u zadarskom kafiću. Žrtva je prošla s nekoliko operacija, a mora se i nositi sa svakodnevnim prijetnjama smrću, dok su nasilniku priredili doček u kafiću u kojem ju je brutalno mlatio.

Zbog toga su se sugrađani odlučili izraziti podršku mladoj Zadranki kroz prosvjed podrške. 

"Ona je imala suicidalne misli, pomogli ste joj. To je bio pokušaj ubojstva, on je moje dijete pola sata mrcvario na podu. Podigli ste joj raspoloženje, sve poruke podrške. Ona nije mogla biti s nama, boji se jako, sad je policija čuva. Još je nateknuta, ne smije izlaziti iz kuće. Stalno dobivamo prijetnje", rekla je njezina majka Ana Gurlica.

Prosvjed građana u Zadru protiv puštanja Darka Kovačevića na slobodu | Author: Dino Stanin/PIXSELL Dino Stanin/PIXSELL

Poručila je okupljenima na prosvjedu ali i državnim institucijama da "očekuje da se promijeni zakon  i da se stane na kraj nasilju nad ženama".

"Da nema izuzeća suca i ovoga i onoga, neka se kazni odmah! Ne može to tako, da on hoda po Zadru, a njegove se žrtve stišću doma", rekla je Gurlica.

Pogledajte galeriju u nastavku.

1/17

Prosvjednici su pred zgradom suda podigli transparente s porukama protiv pravosuđa, a govornice su osuđivale nasilje i poručile 'Nije normalno da partner satre partnericu! DOSTA JE!'. 

"Jučer je bila ona, danas može biti bilo koja od nas!", rekla je jedna govornica i zaradila ovacije. 

"Ovaj slučaj nam iznova pokazuje da sustav, koji bi trebao štititi žrtve nasilja, u praksi ne funkcionira. Hrvatska nema nacionalnu politiku koja bi se efikasno bavila svim oblicima nasilja nad ženama. Hrvatske institucije su ponovo zakazale i nasilnik se može braniti sa slobode. Naše sudstvo je ili nesposobno, ili korumpirano, ili oboje. Osoba s preko 40 prekršajnih i kaznenih djela je slobodna, 6 mjeseci nije bilo dovoljno za prikupiti dokazne materijale, žrtva se (re)traumatizira pozivima na svjedočenje, a sudski proces ostaje neizvjestan. Nije li vrijeme da kažemo dosta? Ne zaboravimo, ovo je strukturni problem. Prema podacima MUP-a, u posljednjih 5 godina, 90 žena je ubijeno od strane njihovih (bivših) muževa, (bivših) partnera ili drugih bliskih muških osoba. Svakih 15 minuta jedna žena u Hrvatskoj je zlostavljana. Nepovjerenje u sustav, osuda od okoline, strah, krivnja, ekonomska ovisnost - sve su to razlozi da mnoge žrtve skrivene od očiju javnosti ne prijavljuju nasilje. Tu smo da pokažemo građansku solidarnost i hrabrost, da se suočimo s problemom nasilja kao strukturnim problemom, da zajednički kažemo "DOSTA!" kako se ovakvi slučajevi ne bi nikada više ponovili", stoji u opisu prosvjeda.

Hrvatski helsinški odbor za ljudska prava (HHO) je priopćio da su "(ne)postupanjem suda u Zadru narušena temeljna ljudska prava i optuženika i oštećenice budući 'institucije nisu odradile svoj posao' na vrijeme i u roku".

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.