Top News
7710 prikaza

Podsjetnik Beri: Evo zašto je Hrvatska napustila arbitražu

Davor Bernardić
Patrik Macek (PIXSELL)
Nitko osim Davora Bernardića ne zna kako kontaminirana arbitraža može biti u duhu dobre europske prakse

Šef SDP-a Davor Bernardić za vikend je boravio u Sloveniji gdje je dao i intervju za tamošnji Dnevnik u kojem je kazao kako smatra da bi Hrvatska i Slovenija svoje probleme trebale riješiti diplomatski, razgovorom, a kazao je i kako arbitražu smatra valjanom.

"Nijedan zdravorazumski sporazum nije problem za mene. Svjestan sam da je Slovenija, poput Hrvatske, pomorska država i da mora imati izlaz na otvoreno more. Presuda arbitražnog suda usvojena je u duhu dobre europske prakse. Ono što će biti konačni sporazum i kako će se provesti - bilo da će biti više ili manje od arbitraže - ovisi o obje zemlje. Najvažnije je u ovom trenutku zaštititi ribare koji rade na tom području i da i dalje nemaju problema u prekograničnom prometu", rekao je Bernardić.

Čelnik SDP-a smatra i da jedino njegova politička opcija može riješiti te probleme. 

Zbirka Patrika Maceka Biti fotoreporter Life Nikad viđene fotke Kolinde, Zokija, Jace i Mesića

"Jedini način da se riješe je održavanje razgovora socijaldemokrata. Desničarske vlade neće riješiti problem. Njihovi su problemi prikladni jer mogu mobilizirati biračko tijelo svojim pomoći. Što duže postoji taj problem, to se više može privući bilo kojoj predizbornoj kampanji", rekao je.

Ovdje moramo postaviti otvoreno pitanje. Kako je moguće da duboko kompromitirana arbitraža, što je sam Bernardić rekao u istom intervjuu, može biti usvojena u dobroj europskoj praksi? Drugo pitanje je zašto Bernardić praktički omalovažava jednu od rijetkih popularnih odluka svog prethodnika Zorana Milanovića, odluku o povlačenju iz arbitraže?

Važno je podsjetiti na događaje zbog kojih je hrvatski sabor, u rijetkoj situaciji jedinstva vlasti i oporbe, glasao o izlasku iz arbitraže.

Milan Bandić i Slobodan Ljubičić PREBACIVANJE LOPTICE Top News Bandić i Kikaš 'smjestili' Beri i SDP-u milijunski dug

Sudačka je rasprava, prema postulatima Suda, tajna i povjerljiva, a suci – bez obzira na to iz koje su države – neovisni i nepristrani. No član Arbitražnog suda Slovenac Jernej Sekolec u nekoliko je navrata telefonski razgovarao sa strankom u postupku, članicom stručnog tima i zastupnicom pred Sudom Simonom Drenik iz slovenskog Ministarstva vanjskih poslova, o meritumu stvari te joj prenosio detalje iz povjerljive rasprave, izjave i mišljenja predsjednika Suda Gilberta Guillaumea i ostalih arbitara – Nijemca Brune Simma i Britanca Vaughana Lowea te Hrvata Budislava Vukasa. Ta komunikacija nije dopuštena, pisao je u srpnju 2015. godine Večernji list koji je i otkrio nedopuštenu komunikaciju.

Prenio je arbitar izjavu koju je pripisao predsjedniku Suda po kojoj mu je ovaj, vrlo rano u postupku, rekao kako su "Slovenci dobili što su htjeli na moru", što bi možda moglo upućivati i na pristranost sudaca. Otkrio joj je i podatak da će razgraničenje na moru, odnosno podjela Savudrijske vale / Piranskog zaljeva ići u omjeru "trećina Hrvatskoj, a dvije trećine Sloveniji, ako ne i više u korist Slovenije".

Nastavak pročitajte na idućoj stranici.

  • Stranica 1/2
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • pep 12:57 25.Studeni 2019.

    Razgranicenje po sredini zaljeva i gotovo, u Slovenskom moru slovenski zakoni u Hrvatskom moru hrvatski zakoni.Kakvi pobogu "dimniki"i zasto !? Raspadom bivse drzave svi su za nesto zakinuti ,kao uostalom svugdje u svijetu uvjek nekomu nesto fali,ali zato postoje medjunarodni ... prikaži još! zakoni i propisi uz koje civilizirani svijet funkcionira. Po slovenskoj logici sve bivse republike trebale bi imati nekakve koridore prema moru ili bog zna kud.

  • kajgod 20:28 10.Travanj 2018.

    Davorove izjave i političko djelovanje podsjećaju me na slično, iako drastičnije, norveškog kolege Vidkuna.

  • bajro 16:54 10.Travanj 2018.

    pa ništa čudno Račan započeo Bero bi da završi. Siromah u glavi. Najpametniji potez mi je bio kad sam se isključija iz SDP.