Top News
783 prikaza

Podrška Trumpu u SAD-u samo 36 %, najgore od Busha

Trump na mimohodu u Parizu
KEVIN LAMARQUE/REUTERS/PIXSELL
U posljednjih četvrt stoljeća gore od njega stajao je samo čovjek koji je razorio Irak

Prošlo je pola godine otkako je Donald Trump predsjednik SAD-a. Čovjek koji je na vlast došao sa sloganom "America first" danas ima podršku među Amerikancima od samo 36 posto. Među registriranim biračima podrška mu je tek nešto malo bolja, 39 posto, i to je najgori rejting jednog američkog predsjednika još od predsjednikovanja Georgea Busha mlađeg.

Neusporedivo bolji bili su u svojim najlošijim danima i Barack Obama i Bill Clinton, zaključak je zajedničkog istraživanja Washington Posta i TV kuće ABC. Danas je nezadovoljnih Trumpovim vođenjem SAD-a čak 58 posto. Konačno, 48 posto Amerikanaca smatra da je apsolutno i snažno protiv Trumpovog načina vođenja zemlje i da je milijarder izrazito oslabio vodeću poziciju SAD-a u svijetu. Motiva za takvu neomiljenost Trumpa u SAD-u je mnoštvo.

Vermont Dosta im Trumpa Life Rekordno: Svaki peti u Vermontu želi neovisnost od SAD-a

Jedan, možda i vodeći, nazire se ako se zna da dvostruko više Amerikanaca podržava Obaminu zdravstvenu reformu koja je jamčila bolju zdravstvenu skrb za siromašne, u odnosu na Trumpove i republikanske planove koji namjeravaju zdravstvo učiniti povlasticom bogatih. Posebno je zanimljivo to što ga podržava samo jedna trećina Amerikanaca, unatoč tome što je 45 posto njih, skoro polovica, reklo da mu je ekonomska politika načelno u redu.

Amerikanci ga očito smatraju problemom zbog niza drugih stvari. Trumpov mandat od početka je narušen nizom skandala s nekim od njegovih ekstremno desnih suradnika i posebno nizom optužbi da mu je u dolasku na vlast pomoglo posredno uplitanje Kremlja u izborni proces. Gledajući u povijest, Trump je nakon samo pola godine predsjednik s najgorim rejtingom nakon Busha mlađeg. S tim što je u Bushovom slučaju bila riječ o problemima u drugom mandatu.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar Srećko Tikvenjak
    sting 21:01 16.Srpanj 2017.

    američki način demokracije na daleko poznat...!