Top News
2505 prikaza

Podijeljena Italija: Ducea nisu napadali kao Hitlera

Benito Mussolini i Hitler
1/4
Wikipedia
Mussolinijeva vila nedaleko Riminija na obali Jadranskog mora, postala je vrlo popularno mjesto za vjenčanja, a njegov grob u Predappiju i dalje privlači mnoge posjetitelje

Musolini opsjeda talijanske knjižare. Već četiri tjedna knjiga 'M' Antonia Scuratija o usponu Benita Mussolinija nalazi se na prvom mjestu top-liste najprodavanijih knjiga u Italiji. 

Već sad se zna da će biti adaptirana u TV seriju koja će se prikazivati na HBO-u. Ove jeseni bila je hit i na Frankfurtskom sajmu knjiga gdje je prava za englesko izdanje otkupio veliki izdavač HarperCollins. 

"U talijanskoj kolektivnoj svijesti Mussolini je ostao kao totem, figura s velikom karizmom, vrsta perverznog oca nacije kojeg smo potisnuli. Ova knjiga ga vraća iz te represije", govori autor knjige, 49-godišnji Scurati za New York Times. 

Neočekivano velika popularnost knjige potaknula je u Italiji brojne debate o Mussolinijevom nasljeđu. Oni koji zagovaraju Scuratijev roman govore da je knjiga prijeko potreban podsjetnik na sva zla fašizma, naročito korisna mladim ljudima. Ali kritičari pak govore da ponovno uskrsnuće Mussolinija i njegovo prepariranje za 21. stoljeće predstavlja opasnost u vremenima kad desničari pobjeđuju širom Europe, pa tako i u Italiji. 

Hitler i Benito Mussolini | Author: Thinkstock Thinkstock
Jonathan Burnham, izdavač u HarperCollinsu kaže da je 'baš to neodoljivo za svakog tko je zainteresiran za povijest 20. stoljeća. Nazvao je knjigu istraživačkom koja govori o tome kako fašizam može imati duboke društvene korijene'. 

Knjiga na 839 stranica daje impresivan uvid u Mussolinijev život, od rođenja do dolaska na vlast. Iako je riječ o romanu, često se gube granice između povijesnih činjenica i fikcije. Sastoji se od poglavlja u kojima priču prate faksimili iz novina, pisama ili pak stvarna policijska izvješća. 

Kroz poglavlja priču pričaju različiti naratori, ali fokus je na perspektivi samog Mussolinija i njegovih suradnika. 

Svi razgovori temelje se na povijesnim izvorima, a Scurati kaže da je razradio karakterizaciju većine likova iz knjige na temelju povijesnih dokumenata. I sam Scurati je proveo nekoliko godina proučavajući Mussolinijev život prije no što je počeo pisati ovaj roman za koji kaže da ne otkriva ništa nova.

Ono što brine njegove kritičare jest da je ovo prva knjiga o Mussoliniju koja govori o fašizmu 'bez ikakvog ideološkog filtera' i to zamjeraju Scuratijevom narativu. Smatraju da bi to moglo prikazati Mussolinija ne kao povijesnog monstruma, nego kao protagonista s kojim se čitatelj može poistovjetiti. Ruth Ben-Giat s njujorškog sveučilišta opisala je to kao 'simptom' rehabilitacije talijanskog vođe.

"Povijest fašizma je povijest diktature, pa ova knjiga zapravo uzdiže kult vođe", smatra ona. Istovremeno autor knjige sebe opisuje kao antifašistu i svjestan je da hoda po tankoj ideološkoj liniji ali on smatra da je knjiga lekcija iz antifašizma prerušena u roman.

"Ako je fašizam zlo i ako je donio zlo Italiji i cijeloj Europi, to će prirodno doći do izražaja u priči", smatra autor. Njegov roman počinje 1919. godine, demoraliziranom Italijom neposredno nakon Prvog svjetskog rata i prati uspon fašizma sve do osvajanja vlasti. Opisuje otmicu i ubojstvo Giacoma Matteottija, jednog od prvih i najglasnijih protivnika fašizma, ali isto tako i vrlo intimne trenutke iz Mussolinijevog života, poput njegove brige oko bolesnog djeteta. Sve kulminira njegovim govorom 3. siječnja 1925. u Parlamentu, što povjesničari smatraju inauguracijom njegovog autoritarnog režima.

Hitler i Benito Mussolini | Author: Wikipedia Wikipedia
Scurati kaže da je na ideju za knjigu došao prije pet godina kad je pripremao prethodni roman o antifašistu Leoneu Ginzburgu i dok je gledao video snimku Mussolinijevih obraćanja narodu s balkona. Kako kaže:"Talijani su ove snimke gledali previše puta, toliko puta da ih više ni ne primjećujemo. U jednom trenutku sam pomislio - pa ova osoba je još uvijek u određenom smislu, u središtu talijanske svijesti", govori Scurati koji predaje književnost na sveučilištu IULM u Milanu. 

U Italiji, zemlji u kojoj se i rodio fašizam, Mussolini nikad nije bio ni približno stigmatiziran kao što je to bio slučaj s Hitlerom u Njemačkoj. Diktator poznat pod nadimkom 'Il Duce' uživao je široku podršku u narodu tijekom dva desetljeća njegove vladavine, usprkos progonima antifašista i Židova. Danas su neki u Italiji spremni to previdjeti i ističu samo socijalnu stabilnost tog doba.

"U kolektivnoj talijanskoj memoriji Italija je uvijek bila manje zlo u odnosu na nacističku Njemačku. Zbog toga Talijani rado govore da nisu bili toliko loši. Da nisu bili arhitekti Holokausta', govori Ruth Ben-Ghiat.

No, danas je Mussolini manji tabu nego li ikad u posljednjih 70-ak godina. Matteo Salvini, talijanski ministar unutarnjih poslova i čelni čovjek vodeće talijanske političke partije 'Pet zvjezdica' često citira fašističkog diktatora. U međuvremenu, talijanski neofašisti, za koje stručnjaci kažu da su vrlo atraktivni mladim ljudima, sve češće marširaju talijanskim gradovima. 

U veljači ove godine prikazala se komedija 'Vratio sam se' u kojoj se Mussolini vraća kao TV i YouTube senzacija. Riječ je o adaptaciji njemačkog filma 'Vidi tko se vratio' koja se temelji na satiričkoj noveli o Hitlerovom povratku. 

Predsjednik desničarske stranke Lega Nord Matteo Salvini Fašistička država Top News Pred očima EU u Italiji se događa nova Mussolinijeva era

Mussolinijeva vila nedaleko Riminija na obali Jadranskog mora, postala je vrlo popularno mjesto za vjenčanja, a njegov grob u Predappiju i dalje privlači mnoge posjetitelje. 

Scurati kaže da ga mladi čitatelji zasipaju pismima u kojima kažu da je knjiga izvrsna, da ih je jako zainteresirala, mnogo više nego li povijest koju uče u školi. Planira objaviti trilogiju koja će završiti Mussolinijevom smrću 1945. 

"Mladi ljudi ne dolaze iz ere fašizma, niti antifašizma. Oni su sasvim neiskvareni. Teško mi je s njima govoriti o eri fašizma jer je to za njih nešto daleko skoro kao srednji vijek. Ali ne bi me čudilo da dobar dio mladih čitatelja nakon što pročitaju ovu knjigu, neće dijeliti s autorom antipatije prema fašizmu, jer će im se Mussolini svidjeti", kaže profesor Antonio Tricomi, predavač komparativne književnosti na sveučilištu u Urbinu. 

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • BESTpartizan 22:49 11.Prosinac 2018.

    fašisti su prošlost kao i nacisti, gubitnici i kukavice