Top News
7054 prikaza

Počela najveća NATO-va vježba - Putin strepi od dvije stvari

Američki F-16
US Air Force/1st Lt. Casey Rodriguez
Manevri sa 50.000 vojnika značajni su zbog jedne političke kvake, ne toliko zbog veličine, iako jesu obimni

Oko 50.000 vojnika iz svih 29 članica NATO-a, usto iz Švedske i Finske, krenulo je u četvrtak ujutro u veliku vojnu vježbu po kopnu, moru i zraku od Baltičkog mora sve do Islanda. Vježbu je generalno tajnik NATO-a Jens Stoltenberg ranije ovog mjeseca najavio da će simulirati NATO-ov kolektivni oružani odgovor na oružani napad jednog od saveznika, naveo je Business Insider.

"Bit će to vježba o našoj sposobnosti okupljanja snaga iz Europe i preko Atlantika." NATO je pojačao svoje vojne aktivnosti otkako je 2014. Rusija upala u Ukrajinu, a zemlje u tom dijelu Europe posljedično postale podozrive oko zbivanja u svom susjedstvu. Stoltenberg je rekao da su ovi vojni manevri fikcionalni, ali realni. Rusija sa svoje strane ima drugačije viđenje.

Ivan Savvidis Radost štete Top News Ruski tajkun htio srušiti balkanski referendum

"Vojne aktivnosti NATO-a blizu naših granica dosegle su najvišu razinu od Hladnog rata", poručio je ruski ministar obrane Sergej Šojgu i ocijenio da je riječ o "simuliranju ofenzivne vojne akcije". Moskvi bi najveći udarac moglo biti to što u ovim vojnim vježbama sudjeluju dvije zemlje koje nisu članice NATO-a, iako blisko surađuju sa savezom; Švedska i Finska. Američki mornarički admiral James Foggo, inače zapovjednik američkih mornaričkih snaga u Europi, te je zadužen za nadzor vojne vježbe, ranije je priopćio da su Švedska i Finska važni partneri NATO-a, "na obzoru" Saveza, slikovito je objasnio.

"Baš sam prošlog mjeseca razgovarao sa Šveđanima i oni su vrlo uzbuđeni oko toga. Potvrdili su svoje sudjelovanje... i obvezali su se na sudjelovanje sa svojim napredno razvijenim i visoko profesionalnim vojskama. Tako da se radujemo što će i oni biti s nama", poručio je.

Švedska i Finska su obje članice NATO-ovog Partnerstva za mir i ranijih godina su ih članice NATO-a pozivale na svoje vojne vježbe. Krajem prošle godine Krajem prošle godine vojnoj vježbi Švedske "Aurora 17", što je bio najveći vojni manevar te zemlje od 1994., pridružile su se i trupe iz NATO-ovih članica. U svibnju je Finska bila domaćin vježbi "Arrow 18", također multinacionalnom manevru, u čemu su po prvi put sudjelovali i tenkovi američkih marinaca.

NATO vježba u Norveškoj Trident Juncture 18 | Author: Norveške oružane snage Norveške oružane snage

Na sve to Rusija je reagirala upozorenjem. Šojgu je ove godine rekao da sporazum između Stockholma, Helsinkija i Washingtona o povećanoj obrambenoj suradnji može "dovesti do raspadanja sadašnjeg sigurnosnog sustava, da podiže nepovjerenje i prisiljava (Moskvu) na poduzimanje protumjera". Rusija je posebno prekorila Finsku s kojom dijeli granicu dužu od 1300 kilometara, a i povijest teških vojnih sukoba. Sredinom 2016. Vladimir Putin je nagovijestio mogućnost da Rusija, u slučaju da Finska uđe u NATO, približi svoje vojne jedinice granici.

"Treba li vam to momci? Nama ne treba. Mi to ne želimo. Ali izbor je na vama", kazao je tada Putin.

Jim Townsend, stručnjak iz pitanja sigurnosti pri organizaciji Center for a New American Security, rekao je sada da Moskva poduzima internetske napade i prijeti zračnim manevrima čak i oko Švedske. On je tijekom Obamine administracije bio zamjenik pomoćnika ministra obrane za politiku u Europi i NATO-u.

"Obje te zemlje bile su na udaru Rusa koji su ih upozoravali da ne čine ništa s NATO-om", kazao je.

Unatoč tome, i Švedska i Finska posljednjih su se godina vrtjele oko članstva u NATO-u. Uoči parlamentarnih izbora u Švedskoj u rujnu četiri glavne opozicijske stranke sve redom su podržale prijedlog o članstvu u Savezu. Stoltenberg je takvu mogućnost pozdravio još početkom 2018. u siječnju:

"Ako bi Švedska podnijela prijavu u članstvo, mislim da bi to naišlo na široku potporu u NATO-u."

Donald Trump na konferenciji za novinare Teška pitanja Top News Trumpu odgovorili zašto bi morao braniti Crnu Goru

U Švedskoj je inače takvo stanje da potpora članstvu raste, iako još uvijek rijetko kada dosegne 45 posto. U siječnju je bila 43 posto. Tu su i objektivne političke i administrativne prepreke. Od izbora je prošlo mjesec i pol, a vodstva političkih stranaka u parlamentu još uvijek vode pregovore o sastavu vlade. To je za tu zemlju već sada rekord u trajanju pregovora. Finci su prema članstvu u NATO-u puno skeptičniji; podržava ga samo 22 posto, 59 posto mu se protivi, čak 19 posto o tome, prema anketama, ne želi niti razgovarati.

Finski predsjednik Sauli Niinisto rekao je da je članstvo ipak moguće. I Švedska i Finska zabrinute su u odnosu na Rusiju. Stoga su razvile planove o pojačanoj uzajamnoj suradnji, a najmanje jedan NATO-ov službenik, konkretno prije godinu dana, izjavio je da NATO ima obavezu uskočiti u njihovu obranu, ako bi zatrebalo, jer njihov položaj nečlanica koje proširuju suradnju sa Savezom očito povećava mogućnost da se nađu na meti napada.

"Ove dvije zemlje vjerojatno su i najbliži partneri NATO-a u cijelom Partnerstvu za mir. Uostalom, vidite na koji način su dijelom ovih vojnih vježbi", kazao je Townsend, ističući da je ovdje riječ o vježbi koja se tiče aktiviranja Članka 5, one točke iz sporazuma o vojnom savezu koja se tiče solidarne vojne obrane od eventualne agresije izvana na jednu od članica.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • duro 18:39 26.Listopad 2018.

    Ovi zaboravili municiju,holandezi zimske uniforme,hrvati zaduženi za vezu????........ Jedina briga Purina je da necrkne od smjeha.