Top News
36368 prikaza

Pobuna u Srbiji: "Ne damo Hrvatima odštetu"

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić na konferenciji u Berlinu
Axel Schmidt/REUTERS/PIXSELL
Srpski političari konstantno zaoštravaju retoriku kad god se povuče pitanje ratne odštete

Svi politički mediji u Srbiji prenijeli su citate iz intervjua "Nedeljnog tjednika" s bivšim hrvatskim ministrom i visokim dužnosnikom Andrijom Hebrangom o mogućnosti odnosno potrebi da Republika Srbija, pa i Crna Gora, isplati ratnu odštetu Republici Hrvatskoj.

Sve to unatoč tome što je Hebrang to isto tražio još prije točno jedne godine u tekstu za Večernji list, kada je navodio cifru od 308 milijardi dolara direktnih i indirektnih šteta tijekom Domovinskog rata i kada to nije imalo odjeka u Srbiji. Ovaj put su se, međutim, u susjednoj zemlji uzburkali duhovi, posebno u nacionalističkim krugovima.

Osnivačka skupština stranke Nova ljevica Nova ljevica Top News Jadna je ta desnica kad se boji Markovine

Tanjug i Srna citirali su izjave Miodraga Linte, bivšeg srbijanskog parlamentarca Srpske napredne stranke kojega se sada navodi kao predsjednika Saveza Srba iz regije, odnosno organizacija izbjeglih Srba. Linta je Hebrangov zahtjev ocijenio "besmislenim", a argumenti mu nisu bili toliko pravni, koliko očito revizionistički.

"Hebrang zastupa besmislenu i apsurdnu tezu da je na Hrvatsku izvršena agresija, jer ponavlja bezočnu laž kako je Vukovar tobože slomio kičmu srpskom agresoru i omogućio oslobađanje Hrvatske", citira se Lintu.

On u svojoj pisanoj izjavi tvrdi da 18. studenog 1991. Vukovar nije okupiran nego oslobođen, usto navodi da je to "oslobođenje" izvela JNA, ne navodeći sudjelovanje paravojnih skupina iz Srbije koje su također sudjelovale u napadu na netom proglašenu samostalnu Republiku Hrvatsku. Blic dalje citira sljedeći "dokaz" Linte za svoje tvrdnje:

"On je pozvao Hebranga da pročita knjigu 'Istina mora izaći van', prvog hrvatskog ministra unutarnjih poslova u Tuđmanovoj Hrvatskoj Josipa Boljkovca, u kojoj je iznio neoborive činjenice da Jugoslavija nije napala Hrvatsku, već da je Hrvatska napala Jugoslaviju i Srbe u Hrvatskoj."

Miodrag Linta | Author: YouTube YouTube

Problem je u tome što u Boljkovčevoj knjizi ne stoji ništa niti približno takvog. Jedini trag takvim navodnim izjavama Josipa Boljkovca članci su s početka 2009. po srbijanskim medijima o intervjuu za frankfurtske "Vesti" s takvom izjavom. Samo, u veljači 2009. ispostavilo se da niti to nije istina. Boljkovac je za Večernji list tada demantirao da je ikada dao takav intervju, posebno ne takvu izjavu, odnosno da je bila riječ o čistoj izmišljotini, onome što bi se danas nazvalo fake newsom.

"Ni jednim njemačkim novinama nisam dao intervju i nikada nisam rekao da je Hrvatska napala Jugoslaviju. To je jednostavno laž", protestirao je tada Boljkovac na stranicama Večernjeg lista.

To Lintu ipak nije spriječilo da do krajnosti kompromitirane navode koristi kao argument. Ono što jest nesporno Hebrangovo je dokazivanje postojanja dužnosti nasljednica SR Jugoslavije za vrijeme Miloševićevog režima, da Republici Hrvatskoj isplati ratnu odštetu.

U tom pogledu u Hrvatskoj se povremeno raspravlja dugi niz godina, lako moguće da bi tema uvelike i potonula u zaborav da u međuvremenu Srbija nije pokucala na vrata članstva u EU u nekoj perspektivi, te se navodi da bi RH trebala biti obavezna tražiti rješenje pitanja ratne odštete prije nego što se Srbiji dopusti da konačno uđe u punopravno članstvo.

Aleksandar Vučić Vučićeva posla Top News Srbija na rubu rata, a Hrvatsku krive za sve

Express je u veljači prošle godine, kada se ta tema aktualizirala, iscrpno pisao povodom opetovanih izjava premijera Andreja Plenkovića da će sa srbijanskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem povući temu ratnih odšteta Hrvatskoj. Svi stručnjaci s kojima smo tada razgovarali, načelno su se složili da Hrvatska u takvoj pravnoj akciji ne bi imala previše šansi, ali ne zbog skandaloznih revizionističkih izjava Linte poput one o "oslobađanju Vukovara 18. studenog 1991.", nego zbog sasvim drugih, čisto pravnih problema.

"Pretpostavka za naplatu ratne odštete je postojanje ratnog stanja s definiranim stranama u tom ratu. Većina se štete koju je nanijela JNA dogodila prije priznanja RH. Upitan je, dakle, čisto zakonski okvir po kojem se traži odšteta. Ne postoji relevantna presuda međunarodnih sudova koji bi govorili o odgovornosti vlasti Srbije, već samo o pojedinačnim zločinima. Kao što smo vidjeli, niti tužba BIH za genocid nije prošla tj. odbačena je", kazao je diplomat, bivši ministar Božo Kovačević.

Pravno stanje u tim ratnim vremenima Kovačević je opisao crticom iz Domovinskog rata: "Kada su bombardirani Banski dvori stradao je i naš stan. Sjećam se da su vlasti tražile da potpišemo da nećemo tražiti odštetu za to, jer kako nije bilo proglašeno ratno stanje, onda je RH neizravno odgovorna za naknadu štete građanima."

Andrija Hebrang | Author: Dominik Grgurić (PIXSELL) Dominik Grgurić (PIXSELL)

No, danas u Vladi RH ipak postoji volja da se Hrvatska prihvati potezanja pitanja ratne odštete.

"Srbiji nije pametno da se razgovara o ratnoj odšteti, a za Hrvatsku je vrlo pametno. Mislim da Hrvatska ima pravo i na moralno, a i međunarodno utemeljeno pravo tražiti ratnu odštetu od Republike Srbije za sva zlodjela koja su napravili tijekom Domovinskog rata", rekao je ministar Lovro Kuščević za Express.

Bi li Hrvatska imala objektivnu šansu izboriti se za obeštećenje za nesumnjive ratne štete, pravno jest vrlo diskutabilno. Ono što nije diskutabilno, bilo to politički korisno ili štetno po RH, jest mogućnost blokade Srbije na putu u članstvo u EU.

Nastavak na sljedećoj stranici...

  • Stranica 1/2
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Milan.banijac 10:56 06.Siječanj 2019.

    O TOME TI NEĆEŠ ODLUČIVATI, KAO ŠTO NE ODLUČUJEŠ O KOSOVU.

  • OLUJA 20:54 05.Siječanj 2019.

    Živite sa kilo leba i zejtena, kada budete paćali ratnu odštetu ostat će te i bez toga jer će vam velika srbija izaći na nos.

  • Oluja_95 15:46 05.Siječanj 2019.

    ..Ne damo" prije bih rekao. "Nemamo"