Top News
1790 prikaza

Plenkovićev guru: 'Peglao' je sve od Račana do Keruma

Krešimir Macan
1/5
Igor Soban/PIXSELL
Macan je vodio brojne pobjedničke političke kampanje, a od nove godine savjetovat će Andreja Plenkovića

Kao što se i najavljivalo, nakon što je Vlada u četvrtak ukinula zabranu angažiranja PR stručnjaka, u petak je premijer Andrej Plenković imenovao Krešimira Macana svojim posebnim savjetnikom za strateško komuniciranje.

Macan s angažmanom kreće s prvim danom Nove godine.

Kolinda Grabar Kitarović, Andrej Plenković Evo i nje Top News Kolinda ljuta na Plenkija: Sve si blokirao!

Kako navode u Banskim dvorima, posebni Plenkovićev savjetnik neće biti u stalnom radnom odnosu u Vladi, već će po nalogu predsjednika Vlade 'obavljati poslove kada priroda posla to zahtijeva'. 

"Krešimiru Macanu određena je naknada za rad u iznosu od 9000 kuna neto mjesečno", stoji u priopćenju Vlade.

Macan je inače vlasnik agencije za odnose s javnošću Manjgura, a pozicija posebnog savjetnika Andreja Plenkovića samo je jedna u nizu njegovih brojnih angažmana za hrvatske političare.

Vodio je pobjedničke kampanje Željka Keruma, Borisa Miletića i Ivana Jakovčića, a mnogi danas smatraju da Kerum 2009. godine bez Macana nije imao nikakve šanse postati splitskim gradonačelnikom. Bio je i medijski savjetnik Ivice Račana.

Krešimir Macan | Author: Goran Stanzl (PIXSELL) Goran Stanzl (PIXSELL)
Krešimir Macan rođen je 1970. u Dubrovniku. U Zagreb je došao 1989. na studij elektrotehnike nakon što je vojni rok odslužio u Sloveniji. No, nakon druge godine studija prijavljuje se početkom rata kao dragovoljac i biva raspoređen u Foreign Press Bureau, gdje je radio sa stranim novinarima. 

Ubrzo ga poziva tadašnji ministar informiranja Branko Salaj pa Macan postaje tajnik Ministarstva informiranja. Tijekom 1994. godine Macan je nekoliko mjeseci radio i u Uredu predsjednika Tuđmana. U to vrijeme često je surađivao s Vesnom Škare Ožbolt, koja je za Jutarnji list rekla kako je Macan jako razljutio Franju Tuđmana zbog objave vijesti o padu Vukovara.

"Sjećam se da je Tuđman tada pitao koji je idiot to pustio", prisjetila se nekadašnja bliska Tuđmanova suradnica za Jutarnji list.

Nakon što je Ministarstvo informiranja ukinuto, Macan je premješten u Ministarstvo vanjskih poslova, gdje je postao najmlađi načelnik Odjela za informiranje. Tako je upoznao i Andreja Plenkovića, ali je u MVP-u ostao kratko. Nakon akcije Oluja prebacio se u privatni sektor i dvije godine kasnije osnovao Manjguru. No, samo godinu dana kasnije posao tvrtke prebacio je na suradnike, jer je prihvatio poziv HRT-a gdje postaje glasnogovornik u mandatu Ivice Vrkića.

Nada Murganić Grinč iz Vlade Top News Sramotni gaf: Ministrica ukrala Božić siromašnoj djeci

Macan je na HRT-u proveo pet godina, a sljedeći posao mu je bio kod Ivice Račana, kod kojeg je došao tako što ga je preporučio Račanov sin i njegov prijatelj Ivan Račan.

Tek 2008. Macan se vratio u svoju Manjguru, a osim već spomenutih političara radio je i zadnju kampanju za Ivu Josipovića koji je na kraju izgubio od Kolinde Grabar Kitarović. Radio je i kampanju za Marinu Lovrić Merzel 2005., kad je postala županica.

Laburistima je 2014. radio kampanju za europske izbore, a bio je angažiran i u regiji - Makedoniji, Srbiji i Bosni i Hercegovini. Vodio je i krizno komuniciranje projekta golfa na Srđu.

Javnosti je također poznat i pod pseudonimom Bijesprvi. Pod tim pseudonimom je objavljivao poznate YouTube video uratke kojim je tadašnje političare na groteskan način približavao javnosti i tako izjave pojedinih političara činio komičnima. 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.