Top News
936 prikaza

Plenković kaže da još nije pala odluka o ratnim avionima

Andrej Plenković s ministrom obrane Krstičevićem i županom Bobanom
Miranda Čikotić/ PIXSELL
Hrvatski premijer želi donijeti odluku koja će biti dobro rješenje i nakon što prođe 30 godina

Premijer Andrej Plenković osvrnuo na napise izraelskih medija da je na sastanku s njihovim premijerom Benjaminom Netanyahuom postigao sporazum i da Hrvatska namjerava kupiti izraelske borbene zrakoplove Air Force F-16.

 "Proces vrednovanja ponuda je u tijeku. Jučer sam razgovarao i s grčkim premijerom Ciprasom i na tom razgovoru je bila tema grčka ponuda, s izraelskim premijerom izraelska ponuda, prije dva i pol mjeseca kad smo bili u Švedskoj o tome smo razgovarali sa švedskim premijerom.

To su normalni postupci konzultacija. Konačnu odluku ćemo donijeti nakon što budemo sa svih aspekata sigurni da donosimo pravi odabir i dugoročno rješenje za hrvatsko ratno zrakoplovstvo za narednih 30-tak godina. To je odluka koju ćemo s posebnom pažnjom vagati i na kraju odlučiti ", poručio je premijer Plenković iz Davosa u Švicarskoj gdje sudjeluje na Svjetskom ekonomskom forumu.

Američki F16 Odluka? Top News Izraelci: "Plenki kupuje naše avione"

Jerusalem Post je, naime, napisao kako su premijer Hrvatske Andrej Plenković i izraelski premijer Benyamin Netanyahu dogovorili su prodaju ratnih zrakoplova F-16 iz Izraelskog zrakoplovstva. Čak pola milijarde dolara iznosi vrijednost trgovine kojom bi Hrvati zamijeniti svoje zrakoplove Mikoyan MiG-21 do kraja 2020. godine. 

Međutim zrakoplovi koje Izrael nudi, četrdeset godina stare F-16 A/B, već spadaju u zastarjelu tehnologiju, iako je, kaže Jerusalem Post, Izrael ponudu 'začinio' i nekim modernijim avionima, poput F-16 C/D, koji su još uvijek u aktivnoj upotrebi u izraelskoj vojsci iako su čak i oni stari trideset godina.

- Prosječno vrijeme zamjene nekog borbenog sustava je između pet i sedam godina što znači da bi ti izraelski lovci, jednom kad bi ušli u punu upotrebu u hrvatskom zračnom prostoru, bili stari tridesetak godina. Nadalje, hrvatsko ratno zrakoplovstvo nije prilagođeno za korištenje takvih zrakoplova pa tako ne postoje piloti obučeni za upravljanje, ne postoje tehničari obučeni za održavanje, a ne postoje ni piste prilagođene tim zrakoplovima. Sve to bi se moralo riješiti u idućih nekoliko godina što značajno podiže troškove korištenja već ocvalih zrakoplova, stoji u analizi Expressa. Skuplje, ali novije, švedske Gripene bilo lakše uklopiti u infrastrukturu kojom baratamo, s manje nužnih izdataka.

Je li odluka donesena ili se izraelska novina malo 'požurila', još nije jasno. Iz Ministarstva obrane su još jutros rekli kako je natječaj još uvijek u tijeku. 

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • jluci82 00:02 27.Siječanj 2018.

    Vjerojatno čekaju da Šveđani bolje "podmažu"....