Top News
1858 prikaza

Plenković ima ovlasti, a Kolinda slobodu od odgovornosti

Andrej Plenković i Kolinda Grabar Kitarović
Davor Puklavec (PIXSELL)
U obračunu premijera i predsjednice, Plenković ima više municije, a predsjednica više ambicije

Još jednom se vidi koliko je za HDZ praktično to što je sklepan od dvije ideološke struje. Pa tako Kolinda Grabar Kitarović, kao kraljica šatoraške i klerikalne desnice, može držati Pantovčak, a Andrej Plenković, onaj za kojeg je Zoran Milanović ustvrdio da bise uklopio u SDP, može u Banskim dvorima koalirati s liberalima, manjinama i Miloradom Pupovcem.

I svi u HDZ-u su siti i sve institucije su im na broju. Proteklih tjedana ponovno se diže buka oko permanentnog i sve napetijeg sukoba predsjednice i premijera. Sad se više navodno ne mogu ni pogledati na pojavljivanjima u javnosti. Kao u meksičkoj sapunici. Kolinda postojano dijeli Plenkoviću javne lekcije, provocira ga i nervira, no kad se bolje pogleda, vidi se da ona kritike uglavnom lansira s desničarske platforme.

Proglašava izvanredno stanje u državi zbog demografske obnove, zalaže se za rad Istražnog povjerenstva za Agrokor kako bi u njemu Milijan Brkić i drugovi “crvenog tajkuna” povezivali s udbašima, kritikom ekonomske situacije udara u bubanj desnog populizma, forsira suradnju s istočnoeuropskim autokracijama, divi se Trumpu i Putinu, a to Plenkovića naročito iritira, šuti o nasilju i skandalima desnih HDZ-ovaca koje Plenković mora disciplinirati...

Kolinda je bila kandidat Tomislava Karamarka i sad je spremna popuniti prazninu u HDZ-u nastalu njegovim micanjem. Ona će preuzeti radikale, a Plenkoviću ostaviti liberale. Do daljnjeg. I tako smo na političkoj sceni dobili pravu kohabitaciju, premda predsjednica i premijer formalno dolaze iz iste stranke.

Onaj tko se bojao da će HDZ zavladati državom jer prvi put od Tuđmanova doba kontrolira Pantovčak i obje strane Markova trga, očito je zaboravio da su se najkrvaviji ratovi vodili upravo u HDZ-u. U ovom aktualnom obračunu premijer ima više municije, a predsjednica više ambicije. Plenković ima ovlasti, a Kolinda ima slobodu od odgovornosti. Pritom obje strane pronalaze svoju strategiju.

Kolinda spašava svoj tragični rejting udaranjem po Vladi kojoj ne vjeruje 77 posto građana. Plenković se, pak, tješi činjenicom da ga napada najnepopularnija predsjednica u hrvatskoj povijesti. Pritom se SDP nalazi u shizofrenoj situaciji. U pritisku na Plenkovićevu Vladu on podržava Kolindine kritike, iako dolaze od osobe koja smatra da je “Za dom spremni” stari hrvatski pozdrav. Ali nije ovo prvi put da je HDZ na ovaj način izbezumio političke protivnike.

HDZ, međutim, nema previše mogućnosti izbora, kao ni Kolinda. Ona može kritizirati hadezeovu Vladu, ali bez potpore HDZ-a ne može dobiti drugi mandat. Plenković se može nervirati zbog predsjednice, ali bez nje (ili pored nje) HDZ ne može računati da će zadržati Pantovčak. U HDZ-u je nagon za preživljavanjem uvijek bio ispred ideoloških podjela.

 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.